​Parlamentul Ceceniei a propus ca lui Ramzan Kadîrov să îi fie conferit oficial titlul de „Tatăl Poporului” cecen, relatează Lenta.

Ramzan Kadirov este un aliat apropiat al presedintelui Vladimir PutinFoto: Willvest News / Profimedia Images

Parlamentul de la Groznîi a propus în acest sens modificarea constituției republicii cecene și adăugarea titlului de „Mekhan Da” (Tatăl Poporului) poziției de șef al regiunii ocupată de Kadîrov.

Proiectul de lege propunerea modificarea articolului 63 din constituția cecenă, cel care stipulează atribuțiile șefului regiunii.

„Primul paragraf după cuvintele 'Șeful Republicii Cecene' ar trebui completat cu cuvintele „Mekhkan Da”, se arată în document.

Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, notează că expresia se traduce ad-literam prin „tatăl pământului”, dar că este folosită cu sensul de „tatăl poporului”.

Lui Ramzan Kadîrov nu îi place titlul de „președinte”

Proiectul de lege a fost semnat de 20 de deputați, inclusiv de președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, cel care în vara anului trecut amenința că luptătorii lui Ramzan Kadîrov pot ajunge la Berlin, dacă sunt lăsați de președintele Vladimir Putin.

Daudov este de asemenea cel care în martie 2022 l-a felicitat pe Kadîrov fiindcă ar fi fost înaintat în grad de Putin, deși Kremlinul sau ministerul rus al Apărării nu făcuseră niciun anunț oficial în acest sens.

Jurnaliștii de la Lenta amintesc că în decembrie 2021 Putin a promulgat legea „Cu privire la principiile generale de organizare a puterii publice în Federația Rusă”, care interzice șefilor de regiuni să se numească „președinți”.

În mod interesant, procesul de renunțare la titlul de președinte pentru liderii republicilor ruse a fost inițiat tocmai de Ramzan Kadîrov în 2010, acesta nedorind să fie numit președinte și cerându-le celorlalți șefi regionali să îi urmeze exemplul.

Urmărește ultimele evoluții din a 344-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.