Premierul polonez Mateusz Morawiecki crede că există o neîncredere tot mai mare în Germania din cauza politicii guvernului de la Berlin faţă de Ucraina și lansează un atac dur la adresa cancelarului Olaf Scholz, pe care îl acuză că „nu face decât să-i dea oxigen lui Putin”, potrivit DPA.

Mateusz MorawieckiFoto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia
  • „Aş spune că în urmă cu un an multe ţări aveau multă încredere în Germania.
  • Acum, această pendulă s-a mutat spre neîncredere. În special în familia de ţări central şi est-europene care sunt şi membre ale Uniunii Europene”, a declarat Morawiecki într-un interviu pentru ziarul german Bild.

„Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate”

El spune că Germania ar putea acorda mai mult sprijin Ucrainei și îl acuză pe cancelarul german Olaf Scholz că în continuare îl judecă greşit pe preşedintele rus Vladimir Putin.

  • „Vedem că Germania încearcă să fie însărcinată pe jumătate, să gândească puţin într-un mod nou şi să sprijine Ucraina.
  • Dar, în acelaşi timp, ei - vreau să spun guvernul şi cancelarul în special - par să creadă în continuare că lucrurile ar trebui să decurgă ca până acum cu Rusia. Nu cred că va fi vreodată posibil cu acest regim cvasitotalitar”, a mai spus Morawiecki.

De asemenea, premierul Poloniei şi-a exprimat scepticismul în legătură cu convorbirile telefonice pe care cancelarul german le are cu liderul de la Kremlin.

  • „Cred că este ceva greşit. Nu face decât să-i dea oxigen lui Putin şi nu realizează nimic.
  • Putin de fapt îşi îndeplineşte scopurile cu astfel de convorbiri, pentru că le arată poporului lui şi restului lumii: „Uitaţi, sunt la mare căutare, toată lumea vrea să vorbească cu mine, totul depinde de mine”, a mai declarat premierul polonez, conform Agerpres, care citează DPA.

În dezbaterea privind livrarea de avioane occidentale de luptă Ucrainei, Morawiecki spune că este deschis pentru trimiterea de avioane F16: „Dacă ar exista o decizie la nivelul NATO, aş fi pentru trimiterea acestor avioane”.