​Ţări cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite până la urmă Ucrainei avioane de luptă, este de părere înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, citat joi de dpa și Agerpres.

Avioane F-16 si F-18Foto: Fortele Aeriene Romane - Bogdan Pantilimon

Șeful diplomaţiei europene a amintit înaintea summitului UE-Ucraina programat vineri la Kiev că și furnizarea de tancuri occidentale pentru forţele ucrainene a fost iniţial foarte controversată însă că în cele din urmă s-a ajuns la un acord şi această „linie roşie” a fost depășită.

Borrell a mai spus că toate livrările de armament pentru Ucraina au fost însoţite de avertismente privind escaladarea războiului cu invadatorii ruşi.

Oficialul european a refuzat însă să se exprime pro sau contra livrării de avioane de luptă, deoarece „treaba mea este să încerc să ajungem la un consens, iar una din cele mai bune modalităţi este de a nu lua poziţii care l-ar putea periclita”.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat recent că este deschis la ideea ca Ucraina să primească avioane de luptă, însă Germania şi SUA, care le-au promis recent tancuri ucrainenilor, au respins până acum această posibilitate.

Președintele Joe Biden a declarat la începutul acestei săptămâni că administrația sa nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, după ce presa americană a scris că acest lucru este discutat în cadrul NATO.

„Nu”, a răspuns președintele american când a fost întrebat de un reporter la Casa Albă dacă va furniza Kievului avioane de luptă.

Și Germania exclude ferm trimiterea unor avioane de luptă Ucrainei

Jurnaliștii de la Politico au scris săptămâna trecută că această măsură ar fi susținută puternic în special de către statele baltice în condițiile în care aceste țări se tem la rândul lor de o posibilă agresiune rusească.

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus la rândul său duminică posibilitatea trimiterii unor avioane de luptă Ucrainei.

„Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant al licitărilor când vine vorba de sistemele de arme”, a afirmat cancelarul german în cadrul unui interviu acordat ziarului Tagesspiegel.

„Dacă, de îndată ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania” cu privire la altceva, „acest lucru nu este serios şi subminează încrederea cetăţenilor în deciziile guvernului”, a adăugat el.

În interviu el a avertizat din nou asupra „riscului de escaladare” în relaţia cu Rusia „Nu există război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare”, a subliniat acesta.

Urmărește ultimele evoluții din a 344-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.