Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză că Statele Unite ar fi fost implicate direct în exploziile produse în septembrie 2022 la cele două gazoducte Nord Stream, în zona daneză a Mării Baltice, scrie Reuters.

Serghei LavrovFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Lavrov nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale.

Și Vladimir Putin a acuzat direct Statele Unite și aliații săi de organizarea unor explozii la gazoductele Nord Stream.

Într-un interviu pentru televiziunea de stat, Lavrov a mai susținut că Occidentul minte în privința refuzului Rusiei de a negocia cu Ucraina și ar încerca să întoarcă Moldova, Georgia și fostele state sovietice din Asia Centrală împotriva Moscovei.

În 26 septembrie 2022, infrastructurile Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate de explozii subacvatice în largul insulei Bornholm din Marea Baltică, provocând noi tensiuni între Occident și Kremlin. Exploziile s-au produs la conductele Nord Stream 1 și 2 din zona economică exclusivă a Danemarcei.

O investigație preliminară a avariilor produse la cele două gazoducte Nord Stream în partea daneză a Mării Baltice arată că scurgerile au fost cauzate de „explozii puternice", anunța în octombrie poliția din Copenhaga.

Scurgerile de gaze naturale depistate la gazoductele Nord Stream din Marea Baltică au fost provocate de detonări ale unor încărcături explozive de sute de kilograme, declara ministrul suedez de Externe Ann Linde.