Moscova este dezamagită, dar nu este surprinsă de măsura luată de autoritățile române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, invocând o „isterie anti-rusă care a cuprins Uniunea Europeană”. De asemenea, respinge acuzațiile că institutul era „instrument de propagandă”.

Centrul Rus de Știință și Cultură din BucureștiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Decizia autorităților române de a suspenda activitățile Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București este, ca să spunem ușor, dezamăgitoare, deși pe fondul isteriei anti-ruse care a cuprins Uniunea Europeană, cu siguranță nu poate fi numită „surpriză””, a spus Zaharova într-o declarație postată pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov a insistat că activitățile Centrului Rus de Știință și Cultură erau „orientate spre consolidarea legăturilor culturale și umanitare” dintre Rusia și România și respinge acuzațiile MAE potrivt cărora institutul „s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității”.

„Respingem categoric acuzația că acesta – Centrul Rus de Știință și Cultură – este un „instrument de propagandă”. Deși, bineînțeles, îmi pare rău, am uitat. Institutul Goethe sau British Council reprezintă o „putere soft”. Iar Rossotrudnichestvo sau Institutul Confucius reprezintă „propagandă”. Ne-am prins. O gradație clară. O diviziune evidentă. Nu, nu funcționează și nu va funcționa în acest fel”, a mai spus Zaharova.

Întrebarea Moscovei pentru autoritățile române

Zaharova susține că Rusia, și mai nou și China, sunt țintele unor campanii negative și încearcă să puncteze pentru autoritățile române când devine nocivă propaganda.

„Am o întrebare pentru autoritățile române – ce este în neregulă cu asta? Propagandă în sensul de a înțelege cuvântul „promovare”? Când a fost vreodată rău? Propaganda este rea atunci când este o îmbinare a statelor și a presei independente. Atunci când prin intermediul presei independente unele organisme (statale sau non-statale), suprimând esența independentă a jurnalismului, încep să promoveze un singur punct de vedere, suprimând orice altceva. În acest sens, propaganda este inacceptabilă. Publicitatea ca element de propagandă este ceea ce „reprezintă” economia, relațiile publice și comunicarea strategică. Toate acestea sunt elemente de promovare a informațiilor despre ceva despre care ar fi util și interesant ca publicul să știe sau uneori pur și simplu profitabil. Trebuie să trasăm limite clare. Suntem obișnuiți ca tot ceea ce are legătură cu noi, cu Rusia (și acum și cu China), să fie răstălmăcit pentru a-i da o conotație negativă. Tot ceea ce au ei este în regulă.

Zaharova insistă că Moscova încearcă să prezinte publicului străin „informații obiective despre viața în Rusia modernă”.

„Demersul Bucureștiului nu va rămâne fără răspuns. Sunt sigur că ei înțeleg asta în mod clar. Cu atât mai ciudată este dorința autorităților române de a elimina unul dintre puținele canale de comunicare rămase”, conchide Zaharova.

„Derapajele s-au intensificat și au dobândit accente noi”.

România a decis să suspende activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință de la București, deschis în urmă cu aproape opt ani, iar ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat marți la Ministerul român de Externe, pentru a fi anunțat despre această decizie, a anunțat MAE.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorului rus i-au fost reamintite „situațiile repetate în care centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești”:

  • „Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei.
  • Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina.
  • Secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis dezaprobarea fermă a părții române față de încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”, a anunțat MAE.

Conform sursei citate, suspendarea activității centrului va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Centrul Rus de Cultură și Știință din București a fost înființat în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind deschiderea și condițiile de funcționare a Institutului Cultural Român la Moscova și a Centrului Rus de Știință și Cultură în orașul București, semnat la Moscova în 9 iulie 2013. În baza acordului menționat, la 15 mai 2015 a fost inaugurat Centrul Rus de Cultură și Știință, cu sediul în bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50 din București.

Urmărește ultimele evoluții din a 365-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.