Un tribunal rus a plasat-o vineri în arest preventiv pe Evghenia Berkovici, reputată regizoare de teatru acuzată că a făcut apologia terorismului în una dintre piesele sale, în plină represiune împotriva disidenţilor în Rusia după declanşarea ofensivei militare asupra Ucrainei, informează agențiile France-Presse și Agerpres.

Regizoarea rusă de teatru Evghenia Berkovici, arestată pentru „apologia terorismului”Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Artista de 38 de ani, care riscă până la şapte ani de închisoare, este plasată în arest până pe 4 iulie, a anunţat tribunalul Zamoskvoreţki din Moscova, citat de agenţiile de presă ruse.

Avocaţii regizoarei au anunţat că vor înainta apel împotriva arestării acesteia. Ei pledaseră pentru plasarea Evgheniei Berkovici în arest la domiciliul său din Sankt Petersburg sau pentru eliberarea ei sub cauţiune, informează TASS.

Evghenia Berkovici respinge toate acuzaţiile care i-au fost aduse.

Cauza oficială a arestării Evgheniei Berkovici o constituie spectacolul său intitulat „Finist - Iasnîi Sokol” (Finist - şoimul viteaz). Piesa în cauză a fost pusă în scenă de Berkovici în 2020 şi este jucată în totalitate de femei. Ea spune povestea rusoaicelor recrutate pe internet de islamişti în Siria şi care pleacă la ei să se căsătorească, subliniază AFP.

Salutat de critică, spectacolul a primit „Masca de aur” în 2022, principala recompensă teatrală din Rusia.

Decizia justiției a suscitat un şoc în lumea teatrului din Rusia

Potrivit agenţiei oficiale ruse TASS, spectacolul Evgheniei Berkovici ar fi despre „femei care au decis să se căsătorească virtual cu reprezentanţi ai islamului radical”.

Dramaturgul Svetlana Petriiciuk, 43 de ani, care a scris scenariul pentru acest spectacol, a fost declarată suspectă în acelaşi dosar. Potrivit AFP, Svetlana Petriiciuk ar urma să fie convocată în faţa aceluiaşi tribunal în seara zilei de vineri, potrivit unor imagini difuzate de media ruse de opoziţie.

Urmărirea în justiţie a celor două artiste a suscitat un şoc în lumea teatrului din Rusia.

O petiţie care cere eliberarea lor şi le clamează nevinovăţia, lansată de cotidianul independent Novaia Gazeta, a strâns deja peste 3.000 de semnături.

Anul trecut, Evghenia Berkovici a publicat versuri împotriva ofensivei ruse în Ucraina care au fost „foarte difuzate”, subliniază textul ce însoţeşte această petiţie.

Evghenia Berkovici a montat și în România

În 2017, Evghenia Berkovici a montat în România, la Teatrul Nottara, un spectacol intitulat „Iubirea la oameni”, rezultatul Laboratorului de Teatru DENS al Teatrului Nottara desfăşurat cu un an înainte.

Evghenia Berkovici este o fostă elevă şi colaboratoare a lui Kirill Serebrennikov, regizor de film şi de teatru, în prezent afla în exil în Germania şi cunoscut pentru operele sale critice la adresa puterii ruse şi în care se întrepătrund politicul, religia şi sexualitatea.

După lansarea ofensivei împotriva Ucrainei, autorităţile ruse au accelerat represiunea oricărei forme de disidenţă, amendând mii de persoane şi dând pedepse aspre cu închisoarea.

În mediul cultural, artişti critici la adresa lui Vladimir Putin au fost urmăriţi în justiţie, disponibilizaţi sau obligaţi să plece din ţară.

(Foto: Alexander Shcherbak / TASS / Profimedia)