Persoane necunoscute au aruncat în aer mașina naționalistului rus Zahar Prilepin în Nijni Novgorod, acesta a supraviețuit, dar a fost rănit, potrivit TASS.

Zahar Prilepin la înmormântarea Dariei DughinaFoto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images
  • UPDATE 14:53 O purtătoare de cuvânt a ministerului a declarat că un suspect a fost arestat.
  • UPDATE 13:18 O altă persoană a murit în deflagrație, potrivit ministerului rus de interne: „Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a fost ucisă în explozie, iar scriitorul Zahar Prilepine, care se afla în mașină, a fost rănit"

Imagini de la locul exploziei:

„Mașina scriitorului Zahar Prilepin a fost aruncată în aer în Nijni Novgorod. El a supraviețuit, dar a fost rănit și este conștient", au transmis serviciile de urgență ruse.

Potrivit datelor preliminare, un dispozitiv exploziv a fost fixat sub caroseria mașinii.

Serviciul de presă al acestuia a transmis că totul este în ordine cu el, circumstanțele incidentului fiind în curs de clarificare.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a scris pe Telegram: „Faptul a devenit realitate: Washingtonul și NATO au alimentat o altă celulă teroristă internațională - regimul de la Kiev".

Zaharova a spus că este „responsabilitatea directă a SUA și a Marii Britanii", dar nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține acuzația. „Ne rugăm pentru Zahar", a adăugat ea.

Cine este Zahar Prilepin și legătura cu Ucraina

Prilepin, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți romancieri ruși, s-a alăturat forțelor pro-ruse din estul Ucrainei în 2014 și a luptat alături de aceștia.

El s-a lăudat într-un interviu pe YouTube din 2019 că unitatea sa „a ucis oameni în număr mare".

„Acești oameni sunt morți, sunt îngropați și... e vorba de mulți", a spus Prilepin.

„Nici o singură unitate dintre batalioanele din Donețk nu a avut astfel de rezultate. A fost un haos scandalos ceea ce am făcut acolo... Nici un singur comandant de front nu a avut asemenea rezultate ca mine". a adăugat el.

Veteran și al războiului din Cecenia, el a mers în mod regulat în estul Ucrainei și este un susținător vocal al președintelui rus Vladimir Putin și al invazieid eclanșate în februarie 2022, notează Guardian.

Doi importanți propagandiști ruși pro-război au fost uciși în atacuri cu bombă de când Moscova a început invazia.

Daria Dughina, fiica unui important ideolog naționalist, a murit într-un atentat cu mașină capcană în apropiere de Moscova în august, în timp ce bloggerul militar Vladlen Tatarsky a fost ucis într-un atac cu bombă într-o cafenea din Sankt Petersburg luna trecută.