​Forțele armate ruse sunt gata să respingă ofensiva armatei ucrainene în Zaporojie și să treacă la un atac propriu, susține guvernatorul instalat de ruși în teritoriile pe care Moscova le-a ocupat în această regiune din sudul Ucrainei, potrivit TASS.

Armata rusă încearcă să recruteze voluntari pentru a lupta în UcrainaFoto: AP / AP / Profimedia

„Atât, armata 58, cât și armata 35, sunt pregătite să respingă asaltul inamicului și, mai mult, să treacă la contraofensivă. Vorbesc despre ofensiva noastră de astăzi, pentru că avem destule forțe și mijloace”, a declarat Evgheni Balițki într-un interviu acordat televiziunii ruse Krym-24 din Crimeea.

El a mai susținut că autoritățile ruse din regiunea Zaporojie lucrează deja pentru a se asigura că „în viitorul apropiat, când trupele noastre vor elibera părțile ocupate temporar (n.r. de ucraineni, potrivit acestui) din regiunea Zaporojie” aici să fie instalată o administrație a Moscovei.

„Ne-am format deja bugete, am pregătit pe deplin toate grupurile de oameni, ei sunt acum în curs de instruire pe teritoriile noastre”, a mai spus Balițki.

„Nu avem nicio îndoială că vom merge mai departe”, a asigurat acesta.

Rusia se pregătește de Ziua Victoriei

În pofida comentariilor sale, majoritatea analiștilor militari occidentali se îndoiesc că armata rusă ar mai putea susține o acțiune ofensivă de anvergură după pierderile uriașe pe care le-a susținut în timpul campaniei sale de iarnă și primăvară pentru a cuceri orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Declarațiile lui Balițki sunt cel mai probabil de natură propagandistică, venind cu o zi înainte ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial într-un context de îngrijorări și paranoia fără precedent după ultimele evoluții interne și de pe front.

Autoritățile ruse din mai multe regiuni de lângă granița cu Ucraina, inclusiv cele din Crimeea anexată ilegal în 2014, au anunțat din timp că festivitățile vor fi anulate din cauza temerilor legate de securitate.

În pofida acestor îngrijorări, presa rusă a anunțat luni că președintele Vladimir Putin va găzdui cel puțin 3 șefi de stat străini în timpul festivităților, după ce anul trecut niciunul dintre aliații Rusiei nu a participat la parada de Ziua Victoriei.

Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.