Ministerul ucrainean al Apărării a oferit luni seara o primă reacție la informațiile apărute zilele trecute potrivit cărora forțele sale au reușit să doboare o rachetă hipersonică rusească „Kinjal” (Pumnal), după ce inițial Kievul a dorit să păstreze informația secretă.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

„Kh-47M2 Kinjal este o rachetă hipersonică cu capabilități nucleare. Viteză de 13.000 km/h, rază de 2.000 de km. Dar nu mai contează acum, când o [rachetă] Patriot îi stă în cale”, a notat ministerul Apărării de la Kiev într-o postare făcută pe pagina sa de Twitter.

„Ucraina este cel mai bun teren de testare pentru majoritatea armelor occidentale moderne. Ucraina excelează în a demonstra capabilitățile tuturor [armelor] din arsenalul său”, a adăugat acesta.

Amintim că publicația de specialitate Defense Express a scris în premieră vinerea trecută că Echipamentele antiaeriene ucrainene au doborât joi, la ora 02:40, o rachetă hipersonică Kinjal trasă de ruși contra unei ținte din Kiev.

Jurnalistul ucrainean Oleksii Yarmolenko a spus că Forțele Aeriene nu au vrut să facă public reușita, astfel încât rușii să nu știe despre ea.

Ce au spus Forțele Aeriene ale Ucrainei despre doborârea rachetei Kinjal

Yarmolenko afirmă că militarii care au doborât racheta au confirmat neoficial informația și că reprezentanții Forțelor Aeriene Ucrainene sunt „foarte furioși la acest moment și purtătorul lor de cuvânt refuză să facă astăzi vreo declarație”.

În cele din urmă Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat lovitura sâmbătă, după ce purtătorul lor de cuvânt le subliniase cu o zi înainte jurnaliștilor că „v-am spus de o mie de ori că nu este așa (...) Nu au fost înregistrate rachete balistice” (în rândul țintelor doborâte).

Forțele Kievului au precizat de asemenea că racheta hipersonică rusească a fost doborâtă de un sistem Patriot primit de Ucraina

„Subliniem încă o dată că cei din conducerea militară au decis să nu facă publice informațiile privind doborârea rachetei X-47 Kinjal de către sistemul Patriot. Motivele sunt destul de clare. Totul la timpul său! Vă mulțumim pentru înțelegere! Împreună spre victorie!”, au notat Forțele Aeriene Ucrainene într-o postare făcută pe Telegram.

Rachetele hipersonice, mândria lui Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”, dar ce sunt ele mai exact?

Moscova susține că aceste rachete zboară la viteze excepțional de mari - viteze Mach 10 sau 12.000 km pe oră - și că, combinate cu manevrabilitate, este extrem de dificil sau imposibil de interceptat. Unii experți militari occidentali cred totuși că Rusia ar putea exagera capacitățile armelor lor hipersonice aer-sol.

„Racheta hipersonică are o capacitate de penetrare și o putere distructivă mai mare datorită vitezei sale foarte mari”, explică analistul militar Vassili Kachine.

Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km.

Președintele Putin s-a lăudat în decembrie anul trecut că Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.

Reacția de luni seara a ministerului ucrainean al Apărării vine înainte ca Rusia să celebreze marți Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, evenimentul anului pentru Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 439-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.