În timp ce președintele rus Vladimir Putin încerca să își etaleze puterea militară la Moscova de Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, cancelarul Olaf Scholz a îndemnat marți ca Uniunea Europeană să nu se lase intimidată de liderul de la Kremlin, transmite Reuters.

Premierii Olaf Scholz si Mark Rutte alaturi de presedintele Emmanuel MacronFoto: Darko Bandic / AP - The Associated Press / Profimedia

„La 2.200 de kilometri nord-est de aici, [președintele Vladimir Putin] face paradă astăzi cu soldații, tancurile și rachetele sale”, a afirmat Scholz într-un discurs susținut marți în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

„Nu trebuie să fim intimidați de către asemenea jocuri de putere! Trebuie să rămânem hotărâți în eforturile noastre de a sprijini Ucraina cât timp este nevoie!”, a îndemnat el eurodeputații.

Comentariile sale vin de asemenea la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat că a finalizat un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 11-lea de la declanșarea invaziei în Ucraina, și că a transmis documentul statelor membre pentru consultări și negocieri.

Ce a spus Vladimir Putin de Ziua Victoriei

Deși au existat temeri că atacul cu drone asupra Kremlinului de săptămâna trecută ar fi fost orchestrat de Rusia pentru ca Putin să aibă o justificare pentru a anunța pe 9 mai o escaladare a războiului, discursul său de astăzi a fost unul în linie cu afirmațiile sale anterioare despre „operațiunea militară specială” și „războiul împotriva Occidentului colectiv”.

„S-a declanșat un adevărat război împotriva patriei noastre. Am respins terorismul internațional, vom proteja locuitorii din Donbas, ne vom asigura securitatea”, a susținut Putin în discursul în care a reluat aceleași mesaje transmise în cele aproape 15 luni de război.

El a acuzat din nou „elitele globaliste occidentale” de „rusofobie și naționalism agresiv”, în timp ce poporul ucrainean a devenit „ostatic al unei lovituri de stat” și al „ambițiilor Occidentului”.

„Noi aici, în Piața Roșie, ne aducem aminte de luptătorii noștri, de perioada 1941-1945, de armata de atunci și de toți cei care au luptat și îi celebrăm pe toți cei care se luptă pentru Rusia. Strămoșii ne-au arătat că nu există nimic mai puternic decât dragostea noastră pentru Rusia și pentru victorie”, a mai susținut el.

Însă, în pofida etalării de putere pe care a invocat-o Scholz, parada militară de la Moscova de anul acesta a fost una care s-a remarcat mai degrabă prin slăbiciunea arătată de armata rusă în defilarea pe care a pregătit-o.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.