Îngrijorările legate de securitate au făcut autoritățile ruse să anuleze tradiționala procesiune a „Regimentului Nemuritorilor” ce are loc anual în data de 9 mai, în timpul festivităților care marchează victoria în al Doilea Război Mondial, relatează agențiile de presă de la Moscova, citate de Reuters.

Vladimir Putin in mijlocul „Regimentului nemuritorilor”Foto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Așa-zisul „Regiment Nemuritor”, în fapt un marș în timpul căruia rușii poartă cu ei portrete ale rudelor care au luptat în al Doilea Război Mondial, deveniseră începând cu 2012 o componentă majoră a celebrărilor din data de 9 mai, o sărbătoare publică în care Rusia le aduce un tribut celor 27 de milioane de cetățeni sovietici care au murit în timpul „Marelui Război Patriotic”.

Elena Tsunaeva, o legiuitoare din partidul Rusia Unită a lui Vladimir Putin, a declarat marți că decizia anulării marșurilor a fost luată deoarece mai multe regiuni, inclusiv Crimeea, renunțaseră la ele „din cauza amenințării”.

Ea nu a precizat în ce constă amenințarea în cauză, dar Rusia acuză de luni de zile Ucraina de efectuarea a numeroase atacuri pe teritoriul rus împotriva civililor, fără a oferi vreodată dovezi concludente în acest sens.

Săptămâna trecută autoritățile instalate de ruși în Crimeea au anunțat că paradele de 1 și 9 mai vor fi anulate din cauza îngrijorărilor legate de securitate.

Vladimir Putin a participat în persoană la marșul „Nemuritorilor” anul trecut

Anularea „Regimentului nemuritorilor” reprezintă o nouă lovitură de imagine pentru Kremlin în contextul în care acesta încearcă să îi asigure în continuare pe ruși că viața lor cotidiană nu este afectată de „operațiunea militară specială”, o linie propagandistică tot mai greu de vândut după decretarea mobilizării „parțiale” pe 21 septembrie 2022.

La festivitățile organizate anul trecut la Moscova cu ocazia Zilei Victoriei, Putin s-a alăturat zecilor de mii de ruși care au mărșăluit pe Strada Tverskaia, bulevardul principal din Moscova, către Piața Roșie în „Regimentul Nemuritorilor”.

Putin a purtat atunci un portret a tatălui său.

Parlamentara Tsunaeva a declarat însă marți că anul acesta oamenii sunt invitați să își pună fotografii ale rudelor ce au luptat în război pe hainele lor, mașini sau să le distribuie în mediul online.

Urmărește ultimele evoluții din a 419-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.