Marea Britanie pare pregătită să trimită Kievului rachete cu rază lungă de acțiune pe care administrația Biden a refuzat până acum să le trimită și care pot lovi ținte aflate la 300 de kilometri distanță, relatează Washington Post, care citează un anunț de achiziție publicat pe 2 mai de către Fondul Internațional pentru Ucraina, condus de britanici.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak s-au întâlnit în timpul primei sale vizite în Marea Britanie de la invazia rusă în UcrainaFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Astfel, apelul la răspunsuri din partea companiilor care ar putea furniza muniții cu o rază de acțiune de până la 300 km a fost inclus într-un anunț postat săptămâna trecută de Fondul Internațional pentru Ucraina - un grup de țări care include Marea Britanie, Norvegia, Țările de Jos, Danemarca și Suedia – instituit pentru a trimite arme Kievului, scrie și The Guardian.

Notificarea a cerut răspunsuri în termen de trei zile.

Specificațiile anunțului se potrivesc cu rachetele Storm Shadow

Nu a fost luată nicio decizie finală, potrivit unui oficial britanic care a refuzat să confirme tipul de rachetă, momentul sau cantitatea de arme luate în considerare. Dar anunțul este un pas important pentru ca Marea Britanie să furnizeze astfel de muniții, iar specificațiile și capabilitățile solicitate se potrivesc cu rachetele de croazieră Storm Shadow.

Ucraina a cerut de mult timp națiunilor occidentale rachete cu rază mai lungă de acțiune, argumentând că astfel de arme ar putea schimba cursul războiului, permițând forțelor sale să vizeze centrele de comandă rusești, liniile de aprovizionare, depozitele de muniție și combustibil din Crimeea și a teritoriului deținut de Rusia din estul Ucrainei. Pe măsură ce Kievul se pregătește să lanseze o contraofensivă majoră, capacitatea de a lovi mult în spatele liniilor frontului ar ajuta la deschiderea drumului pentru un asalt la sol cu ​​tancuri și trupe de infanterie.

Storm Shadows poate fi montat pe avioanele sovietice ale Ucrainei și poate ajunge pe teritoriul Rusiei. Kievul a căutat de mult această capacitate și a încercat să atenueze temerile de escaladare occidentală prin promisiuni că se va abține de la utilizarea armelor donate în atacuri pe teritoriul Rusiei.

„Dacă am putea lovi la o distanță de până la 300 de kilometri, armata rusă nu ar putea oferi apărare și va trebui să piardă”, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, Uniunii Europene la începutul acestui an. „Ucraina este pregătită să ofere orice garanție că armele dumneavoastră nu vor fi implicate în atacuri asupra teritoriului rus”.

Moscova a acuzat că Kievul a adaptat drone pentru utilizare la distanță lungă în ceea ce au fost atacuri sporadice în adâncul Rusiei. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre atacuri, dar și-a revendicat dreptul de a lovi ținte rusești de pe teritoriul său.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a cerut companiilor să ia legătura dacă ar putea furniza rachete care pot fi lansate de pe uscat, pe mare sau aer cu o sarcină utilă cuprinsă între 20 și 490 kg.

Anunțul a solicitat alte cerințe, inclusiv o „probabilitate scăzută de interceptare”, „capacitate de planificare a misiunii” și „metode de penetrare a apărării aeriene pentru a crește probabilitatea unei lovituri de succes”. Anunțul spunea că companiile care au răspuns vor fi contactate începând cu 5 iunie.

Nu ar fi fost luată nicio decizie finală

Întrebat despre politica britanică privind furnizarea de avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei la un eveniment la Washington, secretarul britanic de externe James Cleverly a refuzat să detalieze planuri specifice.

Dar el a spus că este important să continuăm să căutăm modalități de „îmbunătățire și accelerare a sprijinului pe care îl acordăm Ucrainei”.

„Dacă economisim lucruri pentru o zi ploioasă, aceasta este ziua ploioasă”, a spus el.

Un oficial britanic a declarat că nu a fost luată nicio decizie finală de a trimite în Ucraina rachete cu capabilitățile stabilite în anunțul publicat, relatează Reuters.

Marea Britanie a declarat în ianuarie că va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă Challenger 2 în Ucraina. Alte națiuni, inclusiv Statele Unite și Germania, s-au angajat ulterior să aprovizioneze tancuri.

Yuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, a declarat pentru Reuters că Kievul nu are informații concrete despre efortul condus de Regatul Unit de a furniza rachete cu rază lungă de acțiune, dar că Ucraina a făcut, de luni de zile, apel în mod constant la guvernele occidentale să furnizeze arme cu rază lungă de acțiune.

„Ar fi binevenit dacă Regatul Unit preia un rol de conducere în legătură cu rachetele cu rază lungă de acțiune, în același mod în care au făcut-o cu tancurile de luptă Challenger 2”, a spus el.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.