Statele Unite au anunțat un „nou pachet de asistență în materie de securitate” pentru a sprijini nevoile Ucrainei de apărare antiaeriană și muniție de artilerie. Astfel, noul pachet include sisteme de apărare aeriană, muniție și fonduri pentru antrenament.

obuze de 155 mmFoto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Acest pachet, confirmat marți de Departamentul Apărării, însumează până la 1,2 miliarde de dolari și este furnizat în cadrul Inițiativei de asistență pentru securitate a Ucrainei (USAI).

„Acest pachet USAI subliniază angajamentul continuu al SUA de a îndeplini cerințele cele mai urgente ale Ucrainei prin angajarea de capacități critice pe termen scurt, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și munițiile, consolidând totodată capacitatea forțelor armate ale Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a descuraja agresiunea rusă pe termen lung”, arată comunicatul Departamentului american al Apărării.

Pachetul, care a fost anunțat pentru prima dată de Associated Press, va fi contractat și achiziționat de la producători, și nu va fi scos direct din stocurile Departamentului de Apărare. În loc să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie în prezent, pachetele USAI sunt menite să creeze o aprovizionare pe termen mediu și lung pentru Ucraina.

Aceasta include angajarea de obuze de 155 mm și sprijin pentru susținere pentru a permite Ucrainei să își mențină mai bine sistemele și echipamentele disponibile.

Pachetul include finanțare pentru:

  • Sisteme suplimentare de apărare aeriană și muniție.
  • Echipament pentru integrarea lansatoarelor, rachetelor și radarelor de apărare aeriană vestică la sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei.
  • Muniție pentru sisteme aeriene fără pilot
  • obuze de 155 mm
  • Servicii comerciale de imagini prin satelit
  • Sprijin pentru activități de formare și întreținere.

Odată cu anunțul noului pachet, SUA vor fi angajat 37,6 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei de la începutul administrației Biden, dintre care 36,9 miliarde de dolari de la începutul războiului în februarie 2022.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că armata ucraineană aproape că a terminat pregătirea pentru contraofensiva împotriva forțelor ruse. Când se lansează, va marca o schimbare semnificativă în conflict.

Tancurile occidentale moderne, inclusiv tancurile germane Leopard 2 și tancurile britanice Challenger 2, au sosit în Ucraina, împreună cu alte vehicule blindate precum vehiculele americane Bradley și Stryker.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în urmă cu două săptămâni că 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate, în total peste 1.500 de vehicule și 230 de tancuri.

Surse: Reuters, The Guardian și CNN.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.