Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat declarația lui Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner, conform căreia Brigada 72 Separată de Puști Motorizate a Forțelor Armate Ruse a fugit din Bahmut, potrivit Ukrainska Pravda.

Un soldat ucrainean la BahmutFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

„Raportul lui Prigojin despre fuga celei de-a 72-a Brigăzi Separate de Puști Motorizate a Forțelor Armate Ruse din vecinătatea orașului Bahmut și despre cele „500 de cadavre” de ruși care au rămas acolo este adevărat. Brigada a 3-a de asalt este recunoscătoare pentru publicitatea făcută succesului nostru pe front”, a scris Brigada a 3-a separată de asalt pe Telegram.

Cadrele militare au raportat că în două zile, în vecinătățile de sud-vest ale orașului, avioanele de atac ale Batalionului 3 Separat de Asalt, care aparține Azovului, au eliminat 64 de invadatori; datele despre eliminarea altor 87 sunt în curs de clarificare. Brigada spune că printre acești luptători sunt și wagneriți.

Ucrainenii spun că au capturat cinci ruși și au distrus mai multe depozite de muniții rusești, mortiere și „mai mult de un vehicul de luptă de infanterie”.

Șeful grupării paramilitare Wagner a declarat marți într-un nou mesaj video că soldații armatei regulate ruse și-au părăsit pozițiile din Bahmut, unde se dau lupte sângeroase de aproape 10 luni de zile, și a acuzat Kremlinul că nu este capabil să apere Rusia, sugerând că Moscova nu va câștiga războiul dus în Ucraina.

„Astăzi (marți - n.r.), una dintre unitățile Ministerului Apărării a fugit de pe unul dintre flancurile noastre (...) Și-au părăsit pozițiile, au fugit cu toții", a acuzat Evgheni Prigojin, aflat în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, notează AFP.

„De ce nu poate statul să apere țara?", a spus el într-o înregistrare video postată pe canalul de Telegram, în timp ce președintele rus Vladimir Putin participa la Moscova la o paradă militară care comemora victoria împotriva Germaniei naziste din 1945.

„Ziua Victoriei este victoria strămoșilor noștri, noi nu am meritat nici măcar o fracțiune din această victorie", a spus Prigojin.

„Există o crimă numită 'distrugerea poporului rus' (...) și asta face un grup mic", a spus el, arătând cu degetul spre Statul Major General.

Săptămâna trecută, Prigojin amenințase că își va retrage forțele din Bahmut pe 10 mai dacă nu va primi muniția pe care o cere. Duminică, el a afirmat că a primit „promisiunea" unor provizii suficiente, excluzând aparent retragerea imediată din Bahmut.

Chiar dacă luni seară spusese că există semne că va primi muniția mult-dorită, a revenit cu un mesaj în care a spus că nu o primește, de fapt.

Dacă este adevărat, rușii s-au retras din Bahmut chiar de Ziua Victoriei din Piața Roșie, unde a spus că„prin sacrificii și acte eroice soldații noștri salvează lumea de nazism”.