Partidul lui Ilan Şor, Partidul Socialiştilor şi comuniştii fostului preşedinte Vladimir Voronin au participat marţi la Chişinău la un marş al Victoriei, dar şi la un marş de tip „Regimentul nemuritor”, la care unii dintre participanţi, inclusiv fostul preşedinte Igor Dodon au purtat panglica Sfântului Gheorghe, deşi a fost interzisă în Republica Moldova ca simbol al agresiunii ruse din Ucraina, relatează News.ro.

voluntari purtand panglica Sfantului Gheorghe in Tiraspol de Ziua VictorieiFoto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia

Mai multe persoane, printre care şi lideri politici, au sfidat marţi avertismentul poliţiei, punându-şi în piept panglica bicoloră a Sfântului Gherorghe, considerată simbol al agresiunii ruse în Ucraina. Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a postat şi o fotografie în care poartă panglica Sfântul Gheorghe şi apare alături de fiul său îmbrăcat în uniformă militară sovietică - aşa cum se întâmplase şi anul trecut.

„Noi trebuie să cinstim pacea” chiar dacă în Ucraina are loc un război, a declarat Igor Dodon, care a participat la marşul dedicat „Zilei Victoriei” alături de Grigori Uzun, candidatul pe care Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) îl susţine la funcţia de başcan al Găgăuziei. Acesta va candida duminică, în turul al doilea al alegerilor regionale din Găgăuzia, împotriva candidatei susţinute de partidul ŞOR.

Alături de Igor Dodon au fost fiul său, îmbrăcat în uniformă sovietică, deputata Adela Răileanu şi generalul Victor Gaiciuc, fost ministrul al apărării, relatează NewsMaker, care a realizat un fotoreportaj.

Evenimentului i s-au alăturat şi reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, inclusiv fostul preşedinte Vladimir Voronin, care a depus flori la complexul „Eternitate”.

Partidul „ŞOR” a organizat acţiunea „Regimentul nemuritor”, ieşind în stradă cu portrete ale rudelor care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial. Acţiunea a început la intersecţia dintre strada Ismail şi bulevardul Ştefan cel Mare. Apoi, ţoţi au mers în marş până la Complexul Memorial „Eternitate”, pentru a depune flori şi a cinsti memoria eroilor care au eliberat Europa de fascişti şi nazişti. Anterior, partidul acuzase poliţia că i-ar fi confiscat mii de baloane, aduse pentru acţiunea „Regimentul nemuritor”, dar poliţia a respins acuzaţiile spunând că de fapt maşinile care le transportau aveau actele în neregulă.

În cadrul marşului, oamenii au adus şi un banner cu fotografia dictatorului sovietic Iosif Visarionovici Stalin.

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău Oleg Vasneţov a depus flori, la rândul său, la complexul memorial „Eternitate”. Vasneţov, cu o panglică în culorile drapelului Rusiei în piept, a declarat că marchează această sărbătoare cu „lacrimi în ochi”.

Care sunt originile panglicii Sf. Gheorge

Panglica bicoloră își are originile în perioada Imperiului Rus fiind un element adițional la cele trei distincții - Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe - cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aportul lor pentru patrie. În perioada sovietică cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel din 1917 până în 1992 panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții, potrivit Wikipedia.

În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste, aceștia demarând de atunci o acțiune anuală de distribuire în rândul populației a panglicilor Sfântului Gheorghe.

În 2014, în Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși.

Purtarea panglicii negru-oranj, fără ca aceasta să fie parte a unei distincții sau medalii, a fost interzisă în Republica Moldova. Și afișarea simbolurilor „Z”, „V” și a celorlalte care au fost recunoscute drept reprezentante pentru agresiunea militare a Federației Ruse în Ucraina este sancționată, potrivit Ziarului de Gardă, care îl citează pe șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu. El a precizat prevederile legale într-o conferință de presă cu privire la desfășurarea întrunirilor publice și însemnele utilizate la evenimentele dedicate zilei de 9 Mai.

Partidele pro-europene au semnat de Ziua Victoriei o declarație care susţine ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova

Şi oficialii guvernamentali au depus flori la memorialul din Chişinău, dar au avut grijă să sublinieze că este vorba despre un gest pe care îl fac cu gândul la agresiunea rusă din Ucraina.

De altfel, în contrapondere cu marşurile nostalgice ale socialiştilor şi ale partidului ŞOR, cinci partide pro-europene din Republica Moldova au semnat, la 9 mai 2023, când este marcată deopotrivă Ziua Europei, o Declaraţie comună. Este vorba despre CUB (Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare), Partidul Liberal, Partidul „Democraţia Acasă”, Partidul „Puterea Oamenilor” şi Partidul Verde-Ecologist.

Declaraţia susţine ireversibilitatea parcursului european pentru Republica Moldova, cuprinzând mai multe deziderate şi principii asumate de către partidele semnatare.

Semnatarii au formulat ca priorităţi urgente decuplarea Republicii Moldova de la monopolurile menţinute de Federaţia Rusă în economie, energie, mass-media, retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente (CSI), adoptarea criteriilor de la Copenhaga în funcţionarea democratică a guvernării, dar şi rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă de acţiuni cu privire la demilitarizarea, de-criminalizarea şi democratizarea aceste regiuni şi integrarea sa în spaţiul constituţional al ţării.

„Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii ruseşti este o cauză dreaptă şi legitimă, iar recunoaşterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru naţional de pace, libertate, democraţie şi supremaţie a legii”, spun semnatarii.

Luni, o parte dintre liderii acestor formaţiuni au dat curs invitaţiei preşedintei ţării Maia Sandu şi au participat la o întrunire organizată la Preşedinţie. Potrivit administraţiei prezidenţiale, unul dintre subiectele întrevederii a fost necesitatea unirii eforturilor din partea forţelor politice proeuropene pentru ca Republica Moldova să devină stat membru al UE cu drepturi depline. Discuţiile au vizat şi subiectul Adunării Naţionale „Moldova Europeană”, preconizată pentru 21 mai, menţionează NewsMaker.