Companiile rusești ale lui Mihail Fridman, un oligarh născut în Ucraina pe numele căruia Occidentul a impus sancțiuni, ar susține pe scară largă efortul de război al Rusiei, potrivit jurnaliștilor de investigație asociați Radio Europa Liberă (RFE), relatează Kyiv Independent.

Mihail FridmanFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Jurnalişti de la proiectul „Schemes: Investigating Ukraine” spun că Fridman, prin compania la care este coproprietar Alfa Insurance, asigură mașini aparținând unităților Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia), inclusiv cele dislocate în Ucraina, potrivit site-ului de achiziții de stat din Rusia.

Acestea includ unitățile Rosgvardia cu sediul în regiunile Breansk, Voronej, Tula și Kaluga. Schemes a găsit imagini pe rețelele sociale ale unora dintre vehiculele asigurate de Alfa Insurance.

Compania oferă, de asemenea, servicii Biroului principal de programe speciale al președintelui rus Vladimir Putin, care îl păzește, printre altele.

O altă companie deținută de Fridman, X5 Retail Group, cooperează și cu armata rusă, potrivit Schemes. Una dintre afacerile grupului, un lanț de magazine alimentare, are un proiect comun cu o companie aparținând Ministerului rus al Apărării din 2014.

După începutul războiului pe scară largă, cele două au stimulat cooperarea prin deschiderea de noi magazine sub marca comună Pyaterochka Voentorg în toată Rusia. Potrivit investigației Schemes, aceste magazine colectează bunuri donate pentru armata rusă.

Când Schemes l-a confruntat pe Fridman cu întrebări, oligarhul a spus că a părăsit conducerea afacerilor sale rusești după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei.

Ministerul de Justiție al Ucrainei a declarat jurnaliștilor de investigație că aceste dezvăluiri ar putea pune bazele unei posibile confiscări a bunurilor lui Fridman în Ucraina, deoarece jurnaliştii au demonstrat că sprijină războiul Rusiei prin afacerile sale.

După ce povestea a fost difuzată, ABH Holdings, înregistrată în Luxemburg, care deține Alfa Insurance, a făcut un anunț public despre intențiile sale de a părăsi în întregime Rusia.

Financial Times scria în martie 2023 că Fridman, cofondator al Alfa Group, și partenerul său de afaceri Petr Aven, care a condus banca până în luna martie a anului trecut, au luat decizia să vândă participația la Alfa Bank pentru a încerca să obțină ridicarea sancțiunilor impuse de Occident împotriva lor din cauza legăturilor cu Kremlinul.

Potrivit clasamentului Forbes al celor mai bogați miliardari ruși în 2023, Mihail Fridman ocupă locul 9 cu o avere de 12,6 miliarde de dolari.

El deținea potrivit materialului Forbes din aprilie 2023, acțiuni la Alfa Bank, Wintershall DEA, VEON, Turkcell, Dia și la Grupul X5.