Autoritățile ucrainene afirmă că ocupanții ruși din Energodar, orașul care deservește centrala nucleară de la Zaporojie, au început să jefuiască localitatea, distrugând documente și cărând cu ei lucrurile care pot fi luate înaintea contraofensivei așteptate a Kievului, relatează Ukraîinska Pravda.

Cladire din EnerhodarFoto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

„Au scos aparatura de la unitatățile medicale, aparatura informatică, documentație de la un birou de pașapoarte (...) internetul prin cablu nu mai funcționează, magazinele alimentare și farmaciile nu funcționează, anumite categorii de produse și elemente esențiale lipsesc. Benzinăriile și bancomatele sunt, de asemenea, goale”, a declarat primarul ucrainean al orașului, Dmitri Orlov, pentru RFE.

El a adăugat că autoritățile de ocupație au început să își scoată sau distrugă documentele din oraș de câteva zile, în așteptarea contraofensivei ucrainene.

Comentariile sale vin după ce directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Mariano Grossi, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că situația din zona centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, devine tot mai periculoasă și că experții agenției ONU aud constant bombardamente în zonă.

„Situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie devine din ce în ce mai imprevizibilă și potențial periculoasă”, a avertizat Grossi, citat într-un comunicat al AIEA.

Rușii au început evacuări în zona orașului Energodar

Vineri, șeful regional instalat de Moscova, Evgheni Balițki, a anunțat evacuarea parțială a 18 așezări ocupate de Rusia în regiunea Zaporojie, inclusiv Energodar. Dar acest lucru provoacă îngrijorare.

Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, a denunțat sâmbătă pe Telegram o „evacuare” prea rapidă. El a declarat că s-au format cozi uriașe la punctul de control Chongar, pe drumul de la Melitopol spre Crimeea. Același lucru era valabil și în Tokmak, unde erau cozi lungi pentru a cumpăra pâine, în timp ce majoritatea benzinăriilor nu mai aveau benzină.

Aceste evacuări, „temporare”, potrivit lui Balițki, vizează în primul rând copiii cu părinții lor, persoanele în vârstă și cu dizabilități, precum și pacienții din spitale.

Autoritățile ruse intenționează să evacueze aproximativ 70.000 de persoane din localitățile din regiunea Zaporojie aflate sub ocupația lor, potrivit unui alt oficial al administrației de ocupație, Andrei Kozenko, citat săptămâna trecută de agenția TASS.

Autoritățile instalate de ruși în regiunea Zaporojie afirmă însă că nu intenționează să abandoneze și centrala nucleară, stârnind îngrijorări și mai mari cu privire la siguranța sa.

Urmărește ultimele evoluții din a 440-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.