Statele Uniunii Europene organizează miercuri o primă discuție cu privire la noile sancțiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firme chineze și iraniene și ar permite limitarea exporturilor către țări terțe pentru încălcarea restricțiilor comerciale existente.

Soldați ucraineni cu un tanc T-80 în regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 441, LIVETEXT:

07:33Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

01:40Volodimir Zelenski, în mesajul transmis miercuri seară: „Trebuie să readucem libertatea, siguranţa şi Europa pe tot pământul ucrainean”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că „fiecare zi a prezenţei ocupantului” pe teritoriul ţării sale este „o tentaţie pentru acesta să creadă că va avea succes”. „Nu va reuşi!”, subliniază el, adăugând că ucrainenii nu vor lăsa nicio bucată din pământul lor duşmanului. „Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa”, adaugă Zelenski, referindu-se la reconstrucţia ţării după război.

01:08 Vești de pe frontul din Bahmut: Trupele ucrainene obţin câştiguri teritoriale, iar Evgheni Prigojin vorbește de pericolul ca mercenarii Wagner să fie încercuiți: „Flancurile se prăbuşesc”

Trupele ucrainene şi ruse s-au angajat din nou în lupte grele la sud-vest de Bahmut, au declarat miercuri ambele părţi în conflict. Pe măsură ce luptele continuă, liderul mercenarilor Wagner a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată. Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri. „Există acum un pericol grav de încercuire a Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor”, a scris Prigojin. „Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc”.

23:43 China trebuie să facă Rusia să înţeleagă că este „într-un impas” / Ce mesaj au transmis Beijingului șefele diplomațiilor din Franța și Germania

Ministrul francez de externe, Catherine Colonna, a invitat miercuri China să-şi utilizeze „relaţiile cu Rusia” pentru a o aduce pe calea păcii, exprimându-se în prezenţa omologului său german Annalena Baerbock. „China poate, dacă decide, să joace un rol important pentru a pune capăt războiului”, a spus la rândul său Baerbock.

22:59 ​Acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră ar putea fi prelungit cu încă două luni

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a afirmat miercuri că, în opinia sa, acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră ar putea fi prelungit cu cel puțin încă două luni, în contextul în care oficialii părților implicate au avut la Istanbul o primă zi de discuții cu privire la o prelungire a acestui acord, relatează Reuters.

22:03 Cadavrele a 385 de civili și militari ucraineni au fost descoperite de la eliberarea unor zone din regiunea Donețk, în toamna anului trecut, a anunțat miercuri Poliția Națională din Ucraina, citată de The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, 309 victime erau civili - 174 de bărbați, 117 de femei și șase copii. În cazul a 12 persoane nu a fost fi stabilit sexul, iar până acum au fost stabilite identitățile a 282 de persoane, a precizat Poliția.

Oamenii legii au examinat zonele în care au avut loc atacurile ale rușilor, au intervievat localnici și au căutat rude ale victimelor identificate. De asemenea, au identificat martori și a reconstruit evenimente.

21:43 Italia își îndeamnă cetățenii care se mai află în Ucraina să părăsească „imediat” țara înaintea anticipatei contraofensivei ucrainene împotriva forțelor de ocupație ruse.

21:09Franţa deschide o anchetă pentru crimă de război după uciderea unui jurnalist AFP în Ucraina

O anchetă privind crime de război a fost deschisă miercuri, în cazul uciderii coordonatorului video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, marţi într-un atac cu rachete Grad în estul Ucrainei, a anunţat într-un comunicat Parchetul Naţional Antiterorist din Franța, conform AFP.

Procuratura Antiterorism din Franța a deschis deja șapte anchete preliminare împotriva unor „persoane necunoscute” pentru crime de război comise din februarie 2022 împotriva cetățenilor francezi în Ucraina, conform sursei citate. Două dintre ele se referă la infracțiuni comise împotriva jurnaliștilor francezi în exercitarea profesiei lor.

20:45Forțele ruse din Bahmut au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri în unele zone, în urma unor contraofensive, susține comandantul militar al forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, citat de The Guardian.

Propaganda rusă a transmis insistent că doi șefi ai Armatei ucrainene ar fi fost „lichidați”. Ucraina dezminte

20:25Comisia Europeană a lansat prima achiziţie comună de gaze. „Un reper istoric”

Comisia Europeană a anunţat miercuri lansarea primei achiziţii comune de gaze în UE, cu o cerere agregată totală de 11,6 miliarde metri cubi, din care 2,8 miliarde metri cubi gaze naturale lichefiate livrate cu nave şi 9,6 miliarde mc gaze pompate prin gazoducte.

19:58Fostul cancelar german Gerhard Schroeder are din nou probleme pentru legăturile sale cu Rusia, după ce a participat la recepție orgaizată marți, de „Ziua victoriei”, la ambasada Rusiei la Berlin, unde s-au aflat personalități de rang înalt din partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania și partidul de extremă stânga Linke, care au criticat sancțiunile impuse de Occident Moscovei, scrie The Guardian.

O fotografie cu fostul cancelar social-democrat la evenimentul de la abasada rusă a publicată de cotidianul german Bild, până acum Schroeder nefăcând comentarii pe această temă.

Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Putin, pe care îl consideră în continuare un prieten apropiat. În luna august a anului trecut, el a fost în vizită la Putin, la Kremlin, fiind prezentat de presa rusă drept „salvatorul Europei”.

19:23 Doi militari ruși care au refuzat să lupte în Ucraina au fost condamnați la 2 ani și cinci luni de închisoare, conform CNN, care citează monitorul independent al drepturilor omului OVD-Info.

Ambii bărbați, din zona Kamchatka din Orientul Îndepărtat al Rusiei, au fost găsiți vinovați în temeiul articolului privind „refuzul de a participa la ostilități”, care se pedepsește cu până la trei ani de închisoare, potrivit OVD-Info. Ei au fost condamnați în 25, respectiv 27 aprilie.

19:04 Propaganda rusă a transmis insistent că doi șefi ai Armatei ucrainene ar fi fost „lichidați”. Ucraina dezminte: Toţi sunt în viaţă

Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit miercuri moartea comandantului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent în cursul zilei informaţia că Zalujnîi şi Sîrski ar fi fost „lichidaţi” de forţele ruse.

Ţările UE au început discuţiile pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei, dar nu se întrevede un acord rapid

18:35 Ţările Uniunii Europene au miercuri o primă discuţie pe tema unor noi sancţiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firmele chineze şi iraniene şi ar permite reducerea exporturilor în ţări terţe ce încalcă restricţiile comerciale existente.

Discuţiile între ambasadorii UE se anunţă a fi aprinse, potrivit unui diplomat. Adepţii unei linii dure împotriva Rusiei sunt supăraţi că planul nu merge suficient de departe, în timp ce alţii sunt atenţi la deteriorarea relaţiilor lor internaţionale.

18:07Canada și Letonia vor deveni ultimele țări care vor instrui trupele ucrainene, iar antrenamentul va avea loc în Letonia, începând cu 15 mai, a declarat miercuri ministrul canadian al apărării, Anita Anand, conform The Guardian.

Acest program va completa alte eforturi ale forțelor canadiene de a antrena soldați ucraineni în Marea Britanie și în Polonia, a spus Anand.

17:40Războiul declanșat de Rusia în influențează calculele Chinei cu privire la o posibilă invazie a Taiwanului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform CNN.

„Ceea ce se întâmplă în Europa contează pentru Asia, iar ceea ce se întâmplă în Asia contează pentru Europa. Securitatea este globală”, a spus Stoltenberg pentru CNN.

„Beijing urmărește îndeaproape ce se întâmplă în Ucraina, prețul pe care îl plătește președintele Putin, dar și potențialele recompense. Deci, ceea ce se întâmplă în Ucraina contează de fapt pentru calculele pe care le face Beijing China cu privire, de exemplu, la Taiwan”, a adăugat șeful NATO.

16:50Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a sugerat miercuri ca Polonia să se întoarcă în Federația Rusă, „ca succesoare a Imperiului Rus”, comentând astfel decizia Varșoviei de a redenumi regiunea Kaliningrad în actele sale oficiale.

16:48Germania va cumpăra alte 50 de vehicule de luptă Puma în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru forțele sale armate, au declarat pentru Reuters doi membri ai comisiei parlamentare pentru buget, comisie care miercuri a aprobat achiziția.

Mutare surprinzătoare a lui Vladimir Putin legată de Georgia

16:44Rusia a restabilit miercuri regimul de călătorie fără vize pentru cetăţenii Georgiei şi a ridicat interdicţia privind zborurile directe între cele două ţări impusă în 2019, relatează Reuters şi TASS. Demersul Moscovei este calificat de preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, drept „o provocare”.

16:01Rusia se pregăteşte să se retragă oficial din Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), potrivit unui decret al preşedintelui Vladimir Putin publicat de Kremlin miercuri.

15:52 Elveția deține rezerve și active în valoare de 7,4 miliarde de franci elvețieni (8,32 miliarde de dolari) aparținând băncii centrale rusești, se arată într-un comunicat publicat miercuri, ca urmare a noilor obligații de raportare legate de sancțiunile împotriva Moscovei.

Guvernul elvețian a precizat că activele băncii au fost „înghețate” din 25 martie 2022, când toate tranzacțiile legate de banca centrală a Rusiei au fost interzise în urma invazie

15:46 Franța a cerut Chinei să îi transmită clar Rusiei că se află într-un „impas" în războiul său cu Ucraina, în timp ce Beijingul încearcă să medieze în conflict.

Ministrul de externe, Catherine Colonna, a declarat în cadrul unei reuniuni a cabinetului că Beijingul ar trebui să îndemne Rusia să „revină la pace".

„Este necesar ca Beijingul să își folosească relațiile cu Moscova pentru a o face să înțeleagă mai bine că se află într-un impas și pentru a-i spune Rusiei să-i vină mintea la cap", a spus ea. (The Guardian)

15:38 Armata ucraineană a afirmat miercuri că forțele sale au provocat pierderi mari Brigăzii 72 ruse, dar nu au distrus-o în totalitate, și că Bahmutul rămâne ținta principală a Moscovei.

Serhii Cherevatîi, purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est, a declarat că situația rămâne „dificilă" în Bahmut, iar Moscova este din ce în ce mai mult forțată să folosească forțele armatei regulate din cauza pierderilor grele în rândul grupării Wagner.

Ucrainenii râd de parada din Piața Roșie

15:10 Turcia a amânat plata către Rusia a unei facturi de 600 de milioane de dolari pentru gaze

14:52VIDEO Armata ucraineană a publicat o înregistrare video în care ironizează apariția la parada din Piața Roșie de Ziua Victoriei a unui singur tanc rusesc, un T-34 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, imaginile cu acesta declanșând un val de ironii pe rețelele de socializare.

14:09 Doi soldați ruși din Kamceatka, în Orientul Îndepărtat, au fost condamnați la câte doi ani și jumătate de închisoare pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a anunțat miercuri grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

În sentințe separate, bărbații, identificați în documentele tribunalului militar ca fiind Alexander Stepanov și Andrei Mikhailov, au fost găsiți vinovați de refuzul ordinelor de a merge în luptă pe timp de război. Bărbații nu au fost încă trimiși la închisoare și au posibilitatea de a face apel.

Vladimir Putin a modificat anul trecut codul penal pentru a include pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru astfel de infracțiuni.

Ucrainenii au un nou tip de dronă maritimă

13:51 Ucraina a dezvăluit o nouă dronă maritimă, care funcționează ca un mic submarin, notează analistul naval HI Sutton. TLK-150 este o dronă destul de mică, având o lungime de numai 2,5 metri.

13:39 Kremlinul a spus miercuri că poziția Rusiei cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră - potrivit căreia propriile sale interese trebuie luate în considerare în discuțiile care vizează prelungirea acestuia după 18 mai - a fost înțeleasă de toate părțile relevante.

Discuțiile cvadripartite privind acordul, între Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite - urmează să aibă loc la Istanbul în această săptămână.

„Lucrările sunt în curs de desfășurare. Poziția noastră este bine cunoscută... și consecventă. Așadar, să așteptăm rezultatul negocierilor", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. (Reuters)

13:11 Polonia l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei în legătură cu un incident în care au fost implicate un avion de luptă rusesc și un avion al poliției de frontieră poloneze deasupra Mării Negre.

Un avion polonez care patrula pentru agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, a evitat la limită o coliziune cu un avion de vânătoare rusesc deasupra Mării Negre, în apropiere de România, duminică, au anunțat România și Polonia.

„Condamnăm cu fermitate comportamentul provocator și agresiv al părții ruse, care reprezintă un incident internațional grav", a scris pe Twitter Lukasz Jasina, purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe.

Rusia vrea să evacueze lucrătorii centralei Zaporojie

13:00 Forțele ruse intenționează să evacueze peste 3.000 de lucrători din orașul care deservește centrala nucleară Zaporojie, ceea ce va duce la o „lipsă catastrofală" de personal, a declarat miercuri compania de stat ucraineană Energoatom.

Energoatom a afirmat că a primit informații despre pregătirile pentru evacuarea a aproximativ 3.100 de persoane din orașul Enerhodar din sudul țării, inclusiv a 2.700 de lucrători care au semnat contracte cu compania instalată în Rusia.

Guvernatorul instalat de Moscova în partea controlată de Rusia din regiunea înconjurătoare a suspendat operațiunile la centrală, a relatat luni TASS.

12:42Conducta petrolieră „Drujba” a fost atacată, a transmis miercuri compania rusă Transneft, citată de agenția TASS. Nimeni nu a fost rănit. „Atacul terorist” a avut loc la stația de încărcare Bryansk-Transneft, aflată într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina, potrivit sursei citate.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă către Ungaria, Slovacia şi Cehia. Livrările de petrol rusesc prin Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei.

12:30 Rusia este pe cale să „denunțe" în mod oficial Tratatul privind forțele armate convenționale în Europa, potrivit unui decret semnat miercuri de Vladimir Putin. Rusia a anunțat în 2015 că își întrerupe complet participarea la acest tratat.

Decretul îl desemnează oficial pe ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov ca reprezentant al lui Putin în timpul procedurilor parlamentare privind denunțarea tratatului, care urmărea să reglementeze numărul de forțe desfășurate de țările Pactului de la Varșovia și NATO.

Noua estimare a pierderilor rusești

12:19 În Bahmut, luptătorii Brigăzii a 3-a din armata Ucrainei au avansat 2,6 km în două zile în timpul asaltului pozițiilor rusești și au învins două companii ale brigăzii a 72-a a Federației Ruse, a declarat comandantul regimentului „Azov", potrivit televiziunii de stat ucrainene Suspilne.

Declarația vine după ce, marți, Prigojin a acuzat că Brigada 72 a Forțelor Armate Ruse a fugit din Bahmut.

11:58 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 690 de soldați, 2 tancuri, 18 alte blindate de luptă, 8 piese de artilerie, 5 diferite vehicule, 1 sistem antiaerian, 1 echipament special și un lansator multiplu de rachete, iar 15 rachete de croazieră și 6 drone au fost doborâte.

Prigojin, atac fără precedent la Putin

11:47 „Nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață” / Declarațiile lui Prigojin care au încălca regula nescrisă a Kremlinului

11:00Japonia este în discuţii pentru a deschide un birou de legătură cu NATO pe teritoriul său, primul de acest fel din Asia, a confirmat miercuri ministrul de externe al ţării într-un interviu.

„Motivul pentru care discutăm despre acest lucru este că, de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, lumea (a) devenit mai instabilă”, a spus şeful diplomaţiei nipone.

„Ceva ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează la a fi doar la o problemă în Europa de Est, iar acest lucru afectează în mod direct situaţia de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare între noi, în Asia de Est, şi NATO (devine) din ce în ce mai importantă”, a explicat ministrul.

Atacuri cu drone în două regiuni ruse

10:49 Guvernatorul regiunii ruse Voronej a declarat miercuri că două drone au încercat să atace o instalație militară din regiunea sa, dar nu au reușit.

„Ca urmare a măsurilor de intervenție, una dintre ele a deviat de la curs și a căzut, în timp ce a doua a fost distrusă de focuri de armă", a afirmat Alexander Gusev pe Telegram. (Reuters)

09:46 Evaluarea britanică de miercuri dimineață pune lupa pe parada militară de marți de la Moscova:

  • La 09 mai 2023, alcătuirea paradei anuale organizate de Rusia de Ziua Victoriei în Piața Roșie a evidențiat dificultățile materiale și de comunicare strategică cu care se confruntă armata după 15 luni de război în Ucraina.
  • Peste 8.000 de persoane ar fi participat la paradă, dar majoritatea au fost forțe auxiliare, paramilitare și cadeți din instituțiile de pregătire militară. Singurii militari din formațiunile ce pot fi trimise în misiune ale forțelor regulate au fost din contingentele de trupe feroviare și poliția militară.
  • Un T-34 de epocă, aparținând unei unități de ceremonie, a fost singurul tanc prezent la paradă. În pofida pierderilor grele din Ucraina, Rusia ar fi putut alinia mai multe vehicule blindate.
  • Probabil că autoritățile s-au abținut să facă acest lucru pentru că doresc să evite criticile interne privind prioritizarea paradei în detrimentul operațiunilor de luptă.

09:27 Forțele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât o dronă „inamică" în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, a declarat miercuri guvernatorul regiunii, adăugând că resturile căzute au avariat o conductă de gaz și o casă.

„Au căzut resturi în satul Tolmachevo. Nimeni nu a fost rănit", a spus Roman Starovoyt pe aplicația de mesagerie Telegram. (Reuters)

08:12„Va afla ce vrea Zelenski. El știe deja ce vrea Putin”. Un înalt diplomat a sosit în Ucraina după ce a fost la Moscova

Țările UE discută un nou pachet de sancțiuni

07:50 Statele UE vor purta miercuri o primă discuție privind noile sancțiuni ce vor fi impuse în legătură cu agresiunea rusă, care ar urma să vizeze firme chineze și iraniene și să limiteze exporturile către țări terțe care încalcă restricțiile comerciale existente.

Discuțiile între emisarii UE încep la ora 08.00 GMT (11:00 în România) și se anunță a fi aprinse, potrivit unui diplomat, existând țări supărate că măsurile nu merg destul de departe, dar și altele care se tem să nu-și afecteze legăturile internaționale.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancțiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricțiilor comerciale impuse deja Rusiei și au fost concepute „în foarte strânsă coordonare" cu națiunile din Grupul celor Șapte (G7).

07:33 Ultimele evoluții de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele Moscovei au efectuat atacuri terestre limitate la nord-est de Kupiansk și de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.
  • Trupele ruse au continuat să obțină câștiguri mărunte în interiorul Bahmutului și au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk.
  • Forțele rusești au luat la țintă poziții ucrainene la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson.

07:05 Marea Britanie se pregătește să impună sancțiuni Grupării Wagner - presă

01:05Zelenski: O chestiune de timp până când actualul agresor va pierde, ca şi agresorul care a pierdut acum 78 de ani

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente

----------------