​Marea Britanie este pe cale să califice în mod oficial forța de mercenari ruși Wagner Group drept organizație teroristă, ceea ce ar atrage sancțiuni financiare și alte măsuri, ca o modalitate de a crește presiunea asupra Rusiei, notează The Times și Reuters.

Campanie de recrutare a Wagner pe străzile MoscoveiFoto: Vlad Karkov/ SOPA Images/ Profimedia

Ministerul britanic de Interne a pregătit dosarul timp de două luni, iar sancțiunea este „iminentă”, fiind vorba de săptămâni, a relatat The Times, citând o sursă guvernamentală.

Dacă va fi aprobat, va fi o infracțiune penală să aparții Wagner, să participi la întâlnirile sale, să încurajezi sprijinul pentru acesta sau să porți logo-ul său în public, a precizat ziarul.

Desemnarea ar impune, de asemenea, sancțiuni financiare asupra grupului și ar exista implicații asupra capacității Wagner de a strânge bani dacă orice fel de fonduri ar trece prin instituțiile financiare britanice.

Nu există nicio dovadă că Wagner sau persoane legate de grup operează în Marea Britanie de când a început războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, au existat „suspiciuni" că grupul a ajutat la transferul de bani în afara Marii Britanii după ce au fost impuse sancțiuni financiare asupra oligarhilor ruși și aliaților președintelui rus Vladimir Putin, a precizat sursa guvernamentală a ziarului.