Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a afirmat miercuri că, în opinia sa, acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră ar putea fi prelungit cu cel puțin încă două luni, în contextul în care oficialii părților implicate au avut la Istanbul o primă zi de discuții cu privire la o prelungire a acestui acord, relatează Reuters.

Nava turcă Polarnet, încărcată cu cereale ucrainene pentru exportFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Rusia a amenințat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul dincolo de data de 18 mai dacă nu îi vor fi îndeplinite anumite cerințe, respectiv eliminarea obstacolelor din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.

Cavusoglu s-a adresat reporterilor la întoarcerea sa dintr-o deplasare la Moscova.

El a declarat că acordul privind cerealele s-a numărat printre chestiunile pe care le-a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov în timpul vizitei la Moscova și că speră că se va putea ajunge la un rezultat pozitiv la Istanbul, unde discuțiile vor continua și în cursul zilei de joi.

„Cred că putem obține un rezultat pentru a-l prelungi cu cel puțin încă două luni”, a spus Cavusoglu.

Discuții cvadripartite privind acordul - între Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite - au loc la Istanbul în această săptămână.

Kremlinul a transmis miercuri că poziția Rusiei cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră - potrivit căreia propriile sale interese trebuie luate în considerare în discuțiile care vizează prelungirea acestuia după 18 mai - „a fost înțeleasă de toate părțile relevante”.

„Lucrările sunt în curs de desfășurare. Poziția noastră este bine cunoscută... și consecventă. Așadar, să așteptăm rezultatul negocierilor”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră a fost încheiat în iulie anul trecut și permite ca grânele ucrainene să fie exportate în siguranţă din porturile ţării, pe mare. ONU și Turcia au intermediat acest acord, pentru a contribui la soluționarea crizei alimentare mondiale, agravată de războiul Rusiei în Ucraina. Oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU alcătuiesc un Centru Comun de Coordonare (JCC) la Istanbul, care implementează acordul.

___