Operatorul rus de conducte de petrol Transneft a afirmat miercuri că un punct de încărcare al oleoductului Drujba, ce livrează țiței în Europa, a fost atacat, a relatat agenția de știri TASS, preluată de Reuters.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Transneft a declarat că nimeni nu a fost rănit în incident, pe care l-a catalogat drept un „atac terorist".

„Da, într-adevăr, în această dimineață devreme a avut loc o tentativă de comitere a unui act terorist împotriva sistemului de conducte de petrol Drujba, la stația de benzină din Bryansk", a declarat purtătorul de cuvânt al Transneft pentru TASS.

„Nimeni nu a fost rănit. Autoritățile competente investighează circumstanțele incidentului", a adăugat acesta.

Bryansk este o regiune rusă aflată la granița cu Ucraina.

La începutul zilei de miercuri, Baza, un canal Telegram cu legături cu agențiile de aplicare a legii din Rusia, a relatat că trei rezervoare goale de petrol de la stația de umplere a oleoductului Drujba au fost atacate. Baza a scris că nu au existat scurgeri în urma atacurilor.

Livrările de petrol rusesc prin intermediul conductei construite în perioada sovietică nu au fost sancționate de UE, însă țările europene reduc utilizarea acestei rute pe fondul unor sancțiuni tot mai ample împotriva Moscovei.

Conducta Drujba a fost atacată de mai multe ori după începerea invaziei ruse.

Aprovizionarea cu petrol a unor părți din Europa Centrală și de Est prin intermediul unei secțiuni a conductei a fost suspendată temporar în noiembrie, după ce o rachetă a lovit o centrală electrică aflată în apropierea graniței cu Belarus, care furnizează energie electrică pentru o stație de pompare.

De asemenea, conducta a mai fost atacată în regiunea Bryansk în luna martie.