Ucraina așteaptă sosirea mai multor vehicule blindate occidentale înainte de a începe mult așteptata contraofensivă pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat Volodimir Zelenski, adăugând că „mai avem nevoie de puțin timp”. Marea Britanie a livrat ucrainenilor rachete Storm Shadow, arme cu rază lungă de acțiune cerute de multă vreme de ucraineni, potrivit surselor CNN și Reuters.

Soldat ucrainean într-un post de luptă din regiunea LuganskFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 442, LIVETEXT:

07:37 Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

01:10Volodimir Zelenski, în mesajul de joi seară: „Am aprobat un plan strategic exhaustiv pentru reformarea sistemului nostru de aplicare a legii. Trebuie să asigurăm siguranţă, libertate şi respect la maximum pentru lege şi pentru oameni în Ucraina”

Preşedintele Ucrainei anunţă că a aprobat „un plan strategic exhaustiv” pentru reformarea sistemului de aplicare a legii, arătând că trebuie asigurat un sistem de garantare a justiţiei şi legii şi ordinii care să corespundă şi scopului privind accederea rapidă a Ucrainei în Uniunii Europene. „Încrederea în interiorul statului şi încrederea în stat sunt construite pe încrederea în cei care acţionează în numele statului”, subliniază el.

00:17O nouă tentativă de asasinat denunțată de oficialii pro-ruși la Melitopol

Evgheni Baliţki, guvernatorul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporojie, spune că o tentativă de asasinat l-a vizat pe președintelui tribunalului numit de ruși în această regiune.

„În urma tentativei de asasinat, judecătorul nu a fost rănit, dar doi agenți de pază au fost răniți; ei se află într-o unitate medicală și li se oferă toată asistența necesară”, a transmis joi, într-o postare pe Telegram, guvernatorul rușilor, Evgheni Baliţki.

Judecătorul ar fi cea mai recentă țintă după o serie de incidente similare ce au avut loc în Melitopolul ocupat de ruși în ultimele săptămâni. Pe 2 mai, adjunctul şefului departamentului regional de poliţie din Melitopol a fost spitalizat după ce a fost rănit din cauza unui dispozitiv exploziv care a fost declanşat în momentul în care acesta a vrut să deschidă poarta locuinţei sale. Iar pe 27 aprilie, un alt şef al poliţiei din oraşul ocupat de ruşi, Oleksandr Mişcenko, a fost ucis după ce un dispozitiv improvizat a explodat la intrarea în clădirea blocului în care locuia.

23:00 Suedia vrea ca UE să declare grupul paramilitar Wagner drept grupare teroristă

Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a afirmat joi că este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste.

Cum neagă Moscova doborârea unei rachete hipersonice rusești Kinjal

22:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să se întâlnească cu Papa Francisc sâmbătă, la Vatican, au declarat joi surse diplomatice citate de agenția de presă Reuters.

Această vizită a liderului ucrainean, ce nu a fost anunțată oficial, survine la două săptămâni după ce Papa Francisc a făcut un comentariu derutant cu privire la implicarea Vaticanului într-o misiune ce ar încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

Dar cuvintele sale despre misiunea secretă de pace au părut să ia prin surprindere atât Kievul, cât şi Moscova, ambele spunând că nu ştiu nimic despre vreo iniţiativă de pace papală în curs de desfăşurare. De atunci, nici suveranul pontif, nici biroul de presă al Vaticanului nu au mai elaborat asupra comentariilor.

21:45SUA şi China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt, cu o întâlnire pe care au avut-o săptămâna aceasta la Viena consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi. Conform Casei Albe, cei doi oficiali au abordat atât „războiul Rusiei contra Ucrainei” cât şi chestiunile legate de Taiwan, aşadar subiectele cele mai sensibile în relaţia bilaterală.

21:01 Ministrul român al Apărării, vizită la Forţele Navale, în Portul Militar Constanţa. Câte mine marine au fost distruse în Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina

20:36 „Nu e prima dată când pretind că ne-au interceptat rachetele”. Cum neagă Moscova doborârea unei rachete hipersonice rusești Kinjal în Ucraina

Ministerul Apărării din Rusia a negat joi doborârea unei rachete hipersonice Kinjal, anunţată la începutul lunii mai, în Ucraina, şi a susținut că sistemele antirachetă occidentale nu sunt capabile să oprească acest tip de proiectil.

20:04SUA acuză Africa de Sud că a furnizat arme Rusiei. „Înarmarea ruşilor este extrem de gravă”

Ambasadorul american în Africa de Sud a acuzat joi această ţară că a oferit sprijin militar Rusiei, în pofida neutralităţii declarate de guvernul de la Pretoria în războiul declanşat de Moscova în Ucraina. Potrivit ambasadorului Reuben Brigety, care s-a exprimat în cadrul unei întâlniri cu presa locală, Statele Unite sunt convinse că „arme şi muniţii au fost încărcate” la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.

Prigojin susţine că ofensiva ucraineană a început deja

19:18O rachetă rusească a căzut în Polonia în decembrie, dar un comandant neglijent nu a informat pe nimeni

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat joi că armata a avut cunoştinţă despre o posibilă rachetă care în decembrie s-a îndreptat către spaţiul aerian al Poloniei, dar un comandant neglijent nu a informat pe nimeni despre acest incident, reacţia ministrului venind după ce mass-media poloneze au anunţat că un obiect descoperit într-o pădure din nordul Poloniei în aprilie este o rachetă rusească KH-55.

18:43 Femeia în vârstă de 60 de ani plasată în arest la domiciliu de autorităție ruse anul trecut după ce lăsat un bilet „jignitor” pe mormântul părinților președintelui Vladimir Putin și-a aflat joi sentința, ea primind o condamnare cu suspendare.

17:50Prigojin susţine că ofensiva ucraineană a început deja. Şeful Wagner recunoaşte unele retrageri ale ruşilor, în timp ce Moscova afirmă că forţele sale înaintează în Bahmut

Şeful armatei private Wagner din Rusia a declarat joi că unităţile ucrainene au început deja contraatacul şi se apropie de Bahmut de pe flancuri, în timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că paraşutiştii săi sprijină un avans în vestul oraşului.

17:30Angajații agenției de presă AFP au păstrat joi un minut de reculegere la birourile lor din Paris pentru colegul lor Arman Soldin, coordonatorul video al AFP în Ucraina, conform The Guardian. Soldin, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis marţi după-amiaza într-un atac cu rachete Grad în apropierea orașului Bahmut, unde se afla cu soldații ucraineni.

16:55Miniştrii Agriculturii din cele cinci state membre UE afectate în criza cerealelor ieftine din Ucraina - România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia - cer Comisiei Europene, într-o nouă scrisoare, să modifice şi să extindă reglementările care restricţionează importul de produse agricole ucrainene, scrie Reuters, preluând agenţia poloneză de presă PAP, care citează surse ce au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un general rus a „pierdut” 100 de drone ucrainene în doar câteva ore

16:33Generalul Serghei Lipovoi, un militar distins cu onoarea de „Erou al Federației Ruse”, a declarat joi că Ucraina a lansat asupra teritoriului rus în jur de 100 de drone de Ziua Victoriei, în speranța că unele dintre ele vor ajunge să lovească Piața Roșie din Moscova. Lipovoi s-a răzgândit apoi doar câteva ore mai târziu.

16:20Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) care în luna martie au emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin vor fi plasați de Comitetului de Investigaţii al Rusiei pe lista persoanelor urmărite, a declarat joi președintele Comitetului de Investigații, Alexander Bastrykin, scrie CNN, care citează agenția de presă rusă RIA Novosti.

15:45O instanță din Rusia l-a condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pe un fost profesor din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut în mediul online despre „cadoul” Ucrainei pentru „Putler” și „fascismul” președintelui rus.

15:43 Norvegia a preluat joi președinția Consiliului Arctic de la Rusia, într-un moment în care cooperarea dintre statele arctice occidentale și Moscova în cadrul organismului polar regional este înghețată din cauza invaziei din Ucraina.

Consiliul Arctic a fost creat în 1996 pentru a discuta probleme care afectează regiunea polară, de la poluare la dezvoltarea economică locală și până la misiuni de căutare și salvare. Acesta cuprinde cele opt state arctice: Rusia, Statele Unite, Canada, Finlanda, Norvegia, Islanda, Suedia și Danemarca.

15:34 Miniștrii agriculturii din cinci state din estul Uniunii Europene au cerut blocului să corecteze reglementările care restricționează importul de produse agricole ucrainene, a relatat agenția poloneză de știri PAP citând surse.

Potrivit unei scrisori semnate de miniștrii agriculturii din România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia, interdicția de import introdusă la 2 mai nu se aplică mărfurilor importate în baza unor contracte încheiate înainte de această dată, creând riscul ca unele contracte fără dată să fie validate de vamă, relatează PAP, preluată de Reuters.

Progrese în negocierile pe acordul privind cerealele

15:23 S-au înregistrat progrese în cadrul discuțiilor privind acordul privind grânarele din Marea Neagră, purtate la Istanbul de către miniștrii adjuncți ai apărării din Turcia, Rusia și Ucraina, precum și de către oficiali ai ONU, a anunțat joi Ministerul turc al Apărării.

Părțile au convenit să continue întâlnirile tehnice cvadripartite cu privire la acest acord, care urmează să expire la 18 mai, a precizat ministerul într-o declarație, potrivit Reuters.

15:07Cifrele dezastrului din bugetul Rusiei: Deficitul din primele 4 luni este deja mai mare decât cel prognozat pentru tot anul

14:30 Kremlinul critică decizia Statelor Unite de a transfera în Ucraina bunurile confiscate ale oligarhului Konstantin Malofeyev, susținând că măsura este ilegală și că se va întoarce împotriva Washingtonului, scrie Reuters.

Întrebat despre acest caz, Dmitri Peskov a susținut că Statele Unite au „furat" banii, iar astfel de decizii le vor „lovi ca un bumerang". „Acest lucru subminează încrederea investitorilor și a proprietarilor de active care sunt cumva legate de America, și cu siguranță nu poate rămâne fără consecințe pentru Statele Unite", a adăugat el.

Prigojin: Ucrainenii contratacă pe flancuri

13:49 Belarușii care se opun invaziei ruse în Ucraina sunt ținta regimului președintelui Lukașenko, potrivit unui raport al OSCE, care a identificat aproximativ 30 de cazuri în care oamenii riscă sentințe severe, până la pedeapsa cu moartea.

Începând din februarie 2022, represiunea deja masivă este „îndreptată în special împotriva celor care își exprimă opoziția față de război sau sprijinul pentru poporul ucrainean", a scris Organizația Internațională pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), într-un raport consultat joi de AFP.

13:32 Vladimir Putin ar putea lua legătura rapid cu președintele Turciei, Tayyip Erdogan, în caz de nevoie, în privința prelungirii acordului privind tranzitul de cereale prin Marea Neagră, a transmis joi Kremlinul, în timp ce discuțiile pe această temă continuă la Istanbul.

13:21 Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat joi că unitățile ucrainene au început contraatacul și se apropie de Bahmut pe flancuri.

Într-o declarație publicată de serviciul său de presă pe Telegram, ca răspuns la o solicitare a presei ruse privind contraofensiva Kievului, Prigojin a afirmat că operațiunile ucrainene au avut, „din păcate, un succes parțial".

Ucraina primește, în sfârșit, rachete cu rază lungă de acțiune

12:39 Britanicii au livrat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow

12:17 Cum ajung ruşii într-o miliţie de extremă dreapta care luptă pentru Ucraina

11:35 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești: 610 soldați, 4 tancuri, 12 alte blindate, 14 piese de artilerie, 10 diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 3 drone:

Zelenski spune că Ucraina mai are nevoie de timp pentru contraofensivă

11:24 Un tribunal rus a amendat joi Google cu 3 milioane de ruble (38.600 de dolari) pentru că nu a șters conținutul despre campania militară a Rusiei în Ucraina și despre ceea ce a considerat a fi „propagandă LGBT", relatează Interfax.

În ultimul an, Moscova a aplicat zeci de amenzi împotriva companiilor tehnologice occidentale, în conformitate cu noile legi de cenzură adoptate la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina.

10:50Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a lansa mult așteptata contraofensivă împotriva Rusiei, scrie BBC.

10:34 O dronă ucraineană a atacat un depozit de petrol din regiunea de frontieră rusă Bryansk, a declarat joi guvernatorul local pe Telegram.

Nu s-au înregistrat victime în urma atacului asupra instalației companiei Rosneft din apropierea orașului Klintsy, dar un rezervor a fost parțial avariat, a afirmat guvernatorul Alexander Bogomaz. (Reuters)

10:15Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a anunţat că a fost finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, potrivit AFP.

Moscova intensifică recrutarea de deținuți

09:22 Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă și Krym.Realii au identificat peste 220 de instalații militare rusești active în Crimeea.

„Cunoaștem locația lor exactă, ce sarcină îndeplinesc, avem fotografiile lor și imagini recente din satelit. Am combinat toate aceste date într-o singură bază de date și le-am prezentat într-o hartă online interactivă convenabilă”, scriu jurnaliștii într-un articol intitulat „Războiul este la un pas de Crimeea. Unde sunt cele mai periculoase locuri din Peninsulă”.

09:11 Evaluarea ministerului britanic al apărări de joi subliniază că armata regulată rusă a preluat, de la Gruparea Wagner, practica recrutării de deținuți:

  • „De la începutul anului 2023, Ministerul rus al Apărării a intensificat schema de recrutare de prizonieri ruși pentru a lupta în Ucraina. Probabil că până la 10.000 de condamnați s-au înrolat numai în aprilie 2023.
  • Începând din vara anului 2022, prizonierii au fost principala sursă de recruți pentru operațiunile militare ale companiei Wagner Group în Ucraina. Cu toate acestea, este foarte probabil ca grupul să fi pierdut accesul la sistemul penal rusesc în februarie 2023, când conflictul său public cu Ministerul Apărării s-a intensificat.
  • Campania de recrutare de prizonieri a Ministerului Apărării face parte dintr-un efort mai larg și susținut al armatei ruse de a-și consolida efectivele, încercând în același timp să evite realizarea unei noi mobilizări obligatorii, care ar fi foarte nepopulară în rândul populației ruse.”

Rușii au pierdut teren pe frontul din Bahmut

08:41 Secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, va sublinia joi angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, colaborând în același timp cu alte națiuni bogate pentru a diminua capacitatea Rusiei de a purta un război.

Yellen a nominalizat sprijinul sporit pentru Ucraina ca fiind una dintre cele trei priorități de bază ale sale - alături de reducerea inflației și consolidarea rezilienței economice pe termen lung - în extrasele din declarațiile pe care le va face mai târziu joi, înainte de întâlnirile din Japonia cu omologii săi din Grupul celor șapte națiuni bogate.

„Aștept cu nerăbdare să mă coordonez cu ceilalți membri ai G7 pentru a sprijini Ucraina și pentru a diminua capacitatea Rusiei de a purta un război", a va spune ea potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA.

07:38 Fostul președinte al Motor Sich, Viacheslav Bohuslaiev, care a fost acuzat de colaborare cu Kremlinul și cu contractorul rus de apărare Rostec, a cerut să fie inclus pe lista de schimb de prizonieri cu Rusia, a relatat Radio Europa Liberă, citând scrisoarea lui Bohuslaiev către șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak.

Anterior, Mikhailo Podolyak, un consilier prezidențial ucrainean, nu a exclus posibilitatea ca Bohuslaiev să fie schimbat pentru prizonierii de război ucraineni.

01:40 VIDEO Zelenski: Trebuie să readucem libertatea, siguranţa şi Europa pe tot pământul ucrainean

01:08Vești de pe frontul din Bahmut: Trupele ucrainene obţin câştiguri teritoriale, iar Prigojin vorbește de pericolul ca mercenarii Wagner să fie încercuiți: „Flancurile se prăbuşesc”

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Forțele ruse din Bahmut au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri în unele zone, în urma unor contraofensive, a spus comandantul militar al forțelor terestre ale Ucrainei. Prigojin s-a plâns că luptătorii săi Wagner tot nu au primit încă suficiente obuze de la Ministerul rus al Apărării pentru a susține lupta lor în Bahmut.
  • Războiul din Ucraina va fi din ce în ce mai mult o bătălie între un număr mare de trupe rusești slab antrenate, cu echipament învechit, și o forță ucraineană mai mică, cu arme și pregătire occidentală mai bună, a declarat cel mai înalt oficial militar al NATO, amiralul Rob Bauer. „Ceea ce vom vedea acum este că rușii se vor concentra - trebuie să se concentreze - pe cantitate, pe un număr mai mare de recruți, și vor mobiliza oameni - nu bine antrenați - și echipamente vechi", a spus el.
  • Operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „foarte dificilă", dar anumite obiective au fost atinse, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
  • Ministrul de externe al Turciei a afirmat că, în opinia sa, acordul privind exportul de grâne prin Marea Neagră ar putea fi prelungit cu cel puțin încă două luni, în contextul în care reprezentanții părților implicate au avut la Istanbul o primă zi de negocieri privind o prelungire.
  • Forțele ruse plănuiesc să evacueze peste 3.000 de lucrători din orașul care deservește centrala nucleară ocupată din Zaporojie, ceea ce va duce la o „lipsă catastrofală" de personal, a afirmat compania de stat ucraineană Energoatom.
  • Statele UE au purtat o primă discuție despre noile sancțiuni, care ar viza firme chineze și iraniene și ar permite limitarea exporturilor în țări terțe pentru încălcarea restricțiilor comerciale.
  • Un punct de umplere al conductei Drujba, într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina, a fost atacat, a afirmat operatorul rus de conducte de petrol Transneft.
  • Două drone au încercat să atace o instalație militară din regiunea rusă Voronej, dar nu au reușit, a declarat guvernatorul regiunii. Forțele de apărare aeriană ale Rusiei au doborât o dronă „inamică" în regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, a afirmat guvernatorul acesteia, adăugând că resturile care au căzut au avariat o conductă de gaz și o casă.
  • Doi soldați ruși din Kamchatka, în Orientul Îndepărtat, au fost condamnați la câte doi ani și jumătate de închisoare pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, a dezvăluit grupul pentru drepturile omului OVD-Info.
  • Kremlinul a susținut că decizia Poloniei de a redenumi orașul rusesc Kaliningrad în documentele sale oficiale este un „act ostil". Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate de la Moscova, a sugerat miercuri ca Polonia să se întoarcă în Federația Rusă, „ca succesoare a Imperiului Rus”
  • Rusia a restabilit călătoriile fără vize pentru cetăţenii Georgiei şi a ridicat interdicţia privind zborurile directe între cele două ţări. Decizia Moscovei este o provocare, a declarat preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili.
  • Turcia a amânat până în 2024 plata către Rusia a unei facturi de 600 de milioane de dolari pentru gaze naturale, au declarat două surse pentru Reuters.
  • Armata ucraineană a publicat o înregistrare video în care ironizează apariția la parada din Piața Roșie de Ziua Victoriei a unui singur tanc rusesc, un T-34 din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Prigojin a profitat de sărbătorirea Zilei Victoriei pentru a-l ataca pe Vladimir Putin și a-i pune la îndoială judecata. Un reputat istoric a spus că declarațiile lui Prigojin au încălcat regula nescrisă privind criticarea „țarului”, ceea ce înseamnă fie că Prigojin va fi „ars”, fie că (dacă acest lucru nu se întâmplă), Putin este „terminat”.

----------------