Femeia în vârstă de 60 de ani plasată în arest la domiciliu de autoritățile ruse anul trecut după ce lăsat un bilet „jignitor” pe mormântul părinților președintelui Vladimir Putin și-a aflat joi sentința, ea primind o condamnare cu suspendare, anunță Reuters.

Președintele Vladimir Putin alături de părinții săiFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

O instanță din Sankt Petersburg a condamnat-o pe Irina Țibaneva la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, ea fiind găsită vinovată de profanarea mormântului părinților președintelui rus. Procurorii ruși ceruseră o sentință de 3 ani cu suspendare.

Femeia, o localnică din Sankt Petersburg, a fost acuzată că pe 6 octombrie a fost la mormântul părinților lui Putin și a lăsat un mesaj pe care scria:

„Părinții maniacului, luați-l la voi, a provocat atâta durere și necazuri, toată lumea se roagă pentru moartea lui. Moarte lui Putin, ați crescut un ciudat și un criminal”.

Un paznic a semnalat apariția biletului și a contactat autoritățile. Polițiștii au identificat-o pe Țibaneva la scurt timp după semnalarea faptei, pe baza imaginilor înregistrate de mai multe camere de supraveghere din cimitir.

Cum și-a justificat rusoaica gestul

Femeia nu a încercat să nege fapta, dar polițiștii au făcut un test ADN care a confirmat că hârtia avea urme ale pielii sale, în timp ce o expertiză grafologică a dovedit că pe bilet este scrisul rusoaicei.

O expertiză lingvistică a concluzionat de asemenea că nota conținea o „evaluare negativă a președintelui rus Vladimir Putin”.

Ea se afla în arest la domiciliu din data de 14 octombrie a anului trecut.

În fața instanței, Țibaneva a spus că a făcut acest gest pentru că tocmai văzuse o emisiune la TV despre războiul din Ucraina și și-a dat seama „că totul era foarte înfricoșător, totul era foarte trist, că muriseră o mulțime de oameni.”

Tot joi, o altă instanță rusă l-a condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare cu executare pe Nikita Tușkanov, un fost profesor care a scris pe rețelele de socializare că explozia ce a avut loc pe Podul Kerci în octombrie anul trecut a fost un „cadoul de ziua lui Putler” și a făcut alte aprecieri negative la adresa președintelui rus.

Urmărește ultimele evoluții din a 442-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.