O instanță din Rusia l-a condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pe un fost profesor din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut în mediul online despre „cadoul” Ucrainei pentru „Putler” și „fascismul” președintelui rus, relatează Reuters.

Podul Kerci, în flăcăriFoto: AP / AP / Profimedia

Nikita Tușkanov, în vârstă de 29 de ani, a făcut comentariile în luna octombrie a anului trecut, după explozia ce a avut loc pe Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia, o lovitură de imagine puternică pentru Kremlin.

Fostul profesor a descris scoaterea din uz a podului drept un „cadou de ziua lui Putler”, un termen peiorativ care îl compară pe președintele rus cu Adolf Hitler, în contextul în care explozia a avut loc cu o zi înainte ca liderul de la Kremlin să sărbătorească împlinirea a 70 de ani.

După ce Rusia a răspuns cu un atac masiv cu rachete împotriva orașelor ucrainene, Tușkanov a descris acțiunea ca fiind „răzbunarea fascismului lui Putin pentru podul Kerci”. De altfel președintele rus a invocat personal un „atac de răzbunare” împotriva Ucrainei pentru explozia pe care Moscova o pune pe seama serviciilor speciale ucrainene.

Alexandra Koceanova, logodnica lui Tușkanov, a declarat pentru Reuters că procesul său a durat „sub 10 minute”, acesta fiind judecat în fața unei instanțe militare pentru „discreditarea” forțelor armate sau răspândirea de „informații false” cu privire la acestea, o infracțiune introdusă în Codul Penal al Rusiei la scurt timp după declanșarea invaziei în Ucraina.

Profesorul rus a fost concediat după un protest pro-Navalnîi

Întrebată despre postările logodnicului ei, Koceanova a spus că acesta a crezut că „a fost necesar să scrie, vorbească și arate că nu a fost de acord [cu atacul Rusiei]”.

„El a înțeles riscurile, dar a decis că asta este mai important, că acestea sunt principiile sale”, a mai spus ea, adăugând că Tușkanov intenționează să atace la apel decizia.

Tușkanov a fost arestat de către agenți ai FSB în data de 7 decembrie la locuința sa din orașul Sîktîvkar, o localitate din zona Munților Ural. Numele său a fost adăugat ulterior în baza de date a Rusiei privind „teroriștii și extremiștii”.

Bărbatul fusese concediat în 2021 din postul său de profesor de istorie din acest oraș după ce a protestat de unul singur împotriva încarcerării disidentului Alexei Navalnîi.

Tușkanov a fost amendat de două ori după începerea invaziei rusești din cauza postărilor sale anti-război, însă una dintre amenzi a fost anulată.

Potrivit grupării pentru drepturile omului OVD-Info, 19.673 de persoane au fost arestate în Rusia din cauza unor proteste față de războiul din Ucraina, dosare penale fiind deschise pe numele a peste 550 dintre acestea.

Urmărește ultimele evoluții din a 442-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.