Rachetele rusești au lovit Kievului luni dimineață la o oră de vârf, fiind una dintre cele mai intense lovituri asupra capitalei de când Rusia a abandonat încercarea de a o captura în primele săptămâni ale războiului, într-o aparentă răzbunare după ce președintele Vladimir Putin a declarat că explozia de la podul Kerci a fost un ”atac terorist”, informează Reuters. Ultimul bilanț al autorităților din Kiev arată că cel puțin 6 persoane au murit, iar 51 au fost rănite.

Atac cu rachete în KievFoto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

20:36 Bilanțul victimelor după atacul cu rachete din Kiev a ajuns la șase morți și 51 de răniți, potrivit Guardian.

„În urma bombardamentelor de astăzi, șase persoane au fost ucise, 51 au fost rănite, 12 au fost salvate și 24 au fost evacuate”, au spus autoritățile pe Telegram.

15:40Sirenele de raid aerian răsună din nou în Kiev, potrivit jurnalistului ucrainean Illia Ponomarenko.

15:28Potrivit primarului din Kiev, Vitali Kliciko, 5 persoane au murit și 51 au fost rănite, dintre care 42 au fost spitalizate, transmite Ukrainska Pravda.

15:15VIDEO Imagini extrem de rare: Soldații ucraineni din câmp au reușit să doboare o rachetă de croazieră rusească cu un sistem portabil Igla

13:49Clădirea care adăpostește consulatul german din Kiev a fost lovită în timpul unor raiduri cu rachete rusești, dar aceasta nu a mai fost folosită de la izbucnirea războiului, a anunțat luni ministerul german de externe, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării a declarat că Germania va livra un sistem de apărare antiaeriană Ucrainei foarte curând și va livra alte trei anul viitor, fără a oferi un calendar exact.

12:48Rusia ar fi folosit în atacul de luni dimineață rachete de croazieră Kh-101, Kh-555 lansate de bombardiere strategice din regiunea Caspică și, de asemenea, rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, rachete Iskander, rachete sol-aer S-300 și rachete Tornado, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene

Din 83 de rachete trase, 45 au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

12:00Oamenii din Kiev, adăpostiți în stațiile de metrou, cântă piese ucrainene:

11:54O înregistrare video apărută luni pe rețelele de socializare a surprins momentul exact când o rachetă lansată de forțele armate rusești a lovit o clădire din centrul capitalei ucrainene Kiev.

11:50Într-o altă înregistrare se vede o persoană care mergea pe podul pietonal lovit de o rachetă luni dimineață.

11:20Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a spus că trupele ucrainene au doborât 41 de rachete care au fost lansate de Rusia, potrivit Reuters.

”În această dimineață 75 de rachete au fost lansate. 41 de rachete au fost neutralizate de apărarea aeriană”, a scris generalul Valery Zaluzhny, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Twitter.

11:10Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu podul pietonal de lângă Arcul Libertății din Kiev, care a fost lovit luni dimineață de o rachetă.

10:55Opt persoane au fost ucise și 24 rănite în urma atacului cu rachete al Rusiei asupra cartierului Shevchenkivskyi din Kiev, potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne, Rostyslav Smirnov, transmite agenția ucraineană de știri Ukrinform.

"Kiev. Începând cu ora 08:45, opt persoane au fost ucise și 24 rănite în bombardamentul rusesc asupra cartierului Shevchenkivskyi din capitală. Șase mașini au luat foc, iar peste 15 mașini au fost avariate", a scris Smirnov.

FOTO: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

10:35Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că există morți și răniți în exploziile care au zguduit luni orașe din Ucraina și a acuzat Rusia că încearcă să șteargă țara sa "de pe fața pământului", informează Reuters.

"Ei încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului... să ne distrugă oamenii care dorm acasă în orașul Zaporojie. Ucideți oamenii care merg la muncă în Dnipro și Kiev", a declarat Zelenski pe canalul său de Telegram.

"Sirenele de raid aerian nu se opresc în toată Ucraina. Sunt rachete care lovesc. Din păcate, există morți și răniți".

10:20Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că infrastructura critică din capitala Ucrainei a fost lovită de rachete, potrivit Reuters.

09:50Atacurile aeriene rusești asupra Kievului nu s-au încheiat, iar oamenii trebuie să rămână la adăpost, a declarat șeful administrației militare regionale din Kiev, potrivit BBC.

Oleksiy Kuleba a scris pe canalul său de Telegram că îi asigură pe locuitori că sistemele de apărare aeriană funcționează, dar subliniază "că alerta aeriană este încă în vigoare".

De asemenea, el a făcut apel la oameni să nu fotografieze sau să filmeze locurile de aterizare a rachetelor sau infrastructura avariată din capitală.

"Viețile oamenilor depind de asta", adaugă el.

09:30Matthew Luxmoore, corespondentul The Wallstreet Journal la Kiev, scrie pe Twitter că parcul Shevchenko din centrul Kievului a fost lovit, un loc care de obicei este aglomerat.

09:15Potrivit Reuters, la una dintre cele mai aglomerate intersecții din Kiev se pot vedea un crater uriaș, mașini care au fost aruncate în aer, clădiri avariate, iar lucrătorii de la serviciile de urgență care se aflau la fața locului.

Ferestrele Universității Taras Shevchenko din Kiev au fost spulberate.

Trupe ale Gărzii Naționale în echipament de luptă complet și cu puști de asalt erau în fața unei clădiri a sindicatului din educație.

09:00Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat luni dimineață că există „mai mulți morți și răniți” în urma atacurile asupra mai multor orașe din Ucraina, transmite Reuters. Explozii s-au auzit lunit dimineață și în centrul și vestul Ucrainei, în orașele Lviv, Ternopil,Jîtomîr și Dnipro, potrivit presei ucrainene.

08:43 Cel puțin patru explozii au fost auzite în centrul orașului la primele ore ale dimineții.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat pe Telegram că au avut loc mai multe explozii și că serviciile de urgență se află la fața locului.

„Mai multe explozii în cartierul Șevchenkiv - în centrul capitalei", a spus Klitschko.

Klitschko a declarat că vor urma mai multe detalii.

Atacul cu rachete asupra capitalei ucrainene a fost surprins în direct de corespondentul BBC, Hugo Bachega, care relata pentru postul de televiziune britanic, în timp ce în Kiev se auzea sunetul rachetelor.

Maria Avdeeva, directorul de cercetare al Asociației Experților Europeni din Ucraina, scrie pe Twitter că mai multe mașini sunt în flăcări în centrul Kievului. Lovitura ar fi avut loc la o oră de vârf, când oamenii se îndreptau spre serviciu.

Există victime în urma exploziilor, potrivit serviciilor de urgență din Ucraina citate de Suspilne, transmite Reuters.

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe clipuri în care se vede o coloană de fum negru.

De asemenea, Associated Press a relatat că explozii mari au fost auzite la Kiev, în urma sunetului rachetelor care se apropiau, potrivit The Guardian.

Ultimul atac asupra Kievului a avut loc în luna iunie.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro