Mai multe orașe din Ucraina au fost atacate luni dimineață, inclusiv capitala Kiev, după ce liderul de la Kremlin a acuzat Ucraina că a orchestrat ceea ce el a numit un ”atac terorist” asupra unui podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea. Ucraina nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru acest atac. Președintele rus, Vladimir Putin, urmează să convoace consiliul de securitate națională în cursul zilei de luni, în urma exploziei de sâmbătă, care a distrus parțial podul Kerci, construit special la ordinul lui Putin și care leagă Crimeea de Rusia.

Ucraineni adunați pe marginea unui crater făcut de atacul rusesc cu rachetă din centrul KievuluiFoto: Oleksii Chumachenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei:

Atacuri cu rachete în zone urbane

  • Ministrul ucrainean al afacerilor Interne, Denis Monastirski, spune, potrivit Ukrainska Pravda, că acum 14 persoane sunt confirmate ca fiind decedate, iar alte 97 au fost rănite.
  • „Acesta este al doilea atac de această amploare din 24 februarie. Din punctul de vedere al infrastructurii energetice critice, acesta trebuie să fie cel mai mare astfel de atac din istoria modernă. Acum putem numi acest atac terorism energetic. După părerea mea, a fost doar o extensie a terorismului nuclear [al Rusiei] de la centrala nucleară, mă refer la CNE Zaporojie, pe care forțele ruse au bombardat-o fără încetare. Au avut loc atacuri asupra a 12 regiuni diferite. Până acum, am înregistrat un total de 74 de atacuri și, din păcate, am confirmat moartea a 14 persoane; alte 97 de persoane au suferit răni”.
  • În cadrul unei reuniuni de urgență a Adunării Generale a ONU, ambasadorul Ucrainei, Sergiy Kyslytsya, a declarat că Rusia este un "stat terorist" și că anexarea de către aceasta a regiunilor ucrainene reprezintă o "amenințare existențială" la Carta ONU. "Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist care trebuie descurajat în cele mai puternice moduri posibile", a declarat Kyslytsya.
  • Președintele Vladimir Putin a declarat că valul de lovituri asupra Ucrainei a fost un răspuns la un atac asupra podului Kerch care leagă Rusia de Crimeea. Liderul rus a avertizat cu privire la "represalii și mai severe" în cazul unor noi atacuri ucrainene. "Să nu existe nicio îndoială", a declarat Putin în comentariile televizate adresate consiliului său de securitate, "dacă tentativele de atacuri teroriste continuă, răspunsul Rusiei va fi sever".
  • Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează AFP.
  • Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a declarat "profund șocat" de atacurile aeriene rusești. Atacurile din această dimineață "constituie o altă escaladare inacceptabilă a războiului și, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preț", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile cu rachete "îngrozitoare și nediscriminatorii" ale Rusiei asupra unor obiective civile din Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat "șocată și îngrozită" de atacul rusesc asupra Ucrainei.

Gazoducte și energie

  • Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus luni că Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu Gazprom, relatează Reuters.
  • Un purtător de cuvânt al gigantului energetic rus Gazprom a declarat luni că un dispozitiv NATO de neutralizarea a minelor a fost descoperit la gazoductul Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.
  • Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană după atacurile Rusiei cu rachete asupra infrastructurii energetice de luni, relatează Reuters.

Lukașenko spune lucruri trăsnite. Putin și Erdogan

  • Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a declarat că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună la granițele vestice ale țării, ca răspuns la ceea ce el a numit o agravare a tensiunilor. Cele două țări începuseră să își adune forțele în urmă cu două zile, aparent după explozia de pe podul rusesc spre Crimeea, a declarat Lukașenko.
  • Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed al-Nahyan, va vizita mâine Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, a anunțat presa de stat din EAU. Mohamed "va discuta cu președintele Putin despre relațiile de prietenie dintre EAU și Rusia, împreună cu o serie de probleme regionale și internaționale și evoluții de interes comun", a declarat agenția de știri de stat a EAU, WAM.
  • Vladimir Putin s-ar putea întâlni cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, la un summit din Kazahstan în această săptămână, a declarat Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că este "posibil" ca cei doi să discute o propunere turcă de a găzdui discuții între Rusia și Occident cu privire la Ucraina.

Cele mai importante informații de luni, ziua 229 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

Biden îi promite lui Zelenski „sisteme avansate de apărare aeriană”

01:25Decizia OPEC: Un puternic senator american amenință că va bloca toate vânzările de arme către Arabia Saudită

Puternicul șef al Comisiei pentru relații externe a Senatului american a amenințat luni că va bloca orice viitoare vânzări de arme către Arabia Saudită, pe care a acuzat-o că face jocul Kremlinului prin reducerea producției de petrol, scrie AFP.

00:50Ucraina acuză Rusia la ONU că este un "stat terorist" / Cum răspunde Rusia

Ucraina a acuzat luni Rusia că este un "stat terorist" pentru că a ucis civili într-un atac masiv asupra Kievului și a altor orașe importante, o acțiune denunțată de ONU și de Occident, potrivit AFP.

00:21Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează AFP.

23:45Ministrul ucrainean al afacerilor Interne, Denis Monastirski, spune, potrivit Ukrainska Pravda, că acum 14 persoane sunt confirmate ca fiind decedate, iar alte 97 au fost rănite.

„Acesta este al doilea atac de această amploare din 24 februarie. Din punctul de vedere al infrastructurii energetice critice, acesta trebuie să fie cel mai mare astfel de atac din istoria modernă. Acum putem numi acest atac terorism energetic. După părerea mea, a fost doar o extensie a terorismului nuclear [al Rusiei] de la centrala nucleară, mă refer la CNE Zaporojie, pe care forțele ruse au bombardat-o fără încetare. Au avut loc atacuri asupra a 12 regiuni diferite. Până acum, am înregistrat un total de 74 de atacuri și, din păcate, am confirmat moartea a 14 persoane; alte 97 de persoane au suferit răni”.

23:39Un purtător de cuvânt al gigantului energetic rus Gazprom a declarat luni că un dispozitiv NATO de neutralizarea a minelor a fost descoperit la gazoductul Nord Stream 1 în 2015, relatează Reuters.

22:57Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a publicat luni seară o hartă a atacurilor rusești care au avut loc dimineață pe teritoriul Ucrainei, subliniind că forțele ucrainene au fost nevoite să respingă atacurile cu arme din epoca sovietică, care sunt și așa insuficiente, relatează Ukrainska Pravda.

22:0210.000 de refugiați ucraineni au părăsit Franța pentru a se întoarce acasă

Statul estimează că aproximativ 10.000 de ucraineni strămutați s-au întors în țara lor după ce au fost primiți în Franța, a declarat luni pentru AFP Didier Leschi, șeful Oficiului francez pentru imigrație și integrare (Ofii).

21:57Uniunea Europeană „ar trebui și ar putea face mai mult” pentru a ajuta Ucraina prin furnizarea de mai multe echipamente militare în lumina recentei escaladări din partea Rusiei, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Ceea ce am văzut astăzi arată că Rusia va continua să escaladeze în continuare... Cum vom răspunde? Dacă răspunsul nostru nu este proporțional cu escaladarea, atunci vom continua să îl vedem cum ucide mai mulți oameni”, a spus Metsola la CNN, potrivit Guardian.

Sancțiunile UE „în mod clar nu sunt suficiente”, a spus ea, cerând statelor membre să se unească și să furnizeze mai multe arme, în special tancuri, pe care le-au cerut ucrainenii.

„Ucraina le cere, iar Uniunea Europeană are posibilitatea de a coordona ceea ce dă Ucrainei. Știu că înalții reprezentanți lucrează foarte mult la asta. Știu că din punct de vedere militar putem face mai mult”, a spus Metsola.

21:30Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană după atacurile Rusiei cu rachete asupra infrastructurii energetice de luni, relatează Reuters.

Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse

21:02 Serviciile poloneze de pompieri verifică starea adăposturilor anti-bombardamente ale țării și întocmesc un inventar, a declarat luni un ministru adjunct, după ce Rusia a invadat Ucraina, iar președintele belarus Alexandr Lukașenko a afirmat că Polonia ar putea trimite forțe armate la granița dintre cele două țări, relatează Reuters.

20:38 Bilanțul victimelor după atacul cu rachete din Kiev a ajuns la șase morți și 51 de răniți, potrivit Guardian.

„În urma bombardamentelor de astăzi, șase persoane au fost ucise, 51 au fost rănite, 12 au fost salvate și 24 au fost evacuate”, au spus autoritățile pe Telegram.

20:30Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a spus luni că Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la gazoductele Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu Gazprom, relatează Reuters.

20:05 Președintele american Joe Biden a "condamnat cu fermitate" luni avalanșa de bombardamente rusești din Ucraina, dovadă a "brutalității absolute" a omologului său rus Vladimir Putin, care s-a soldat cu cel puțin 11 morți și 89 de răniți în întreaga țară, potrivit AFP.

"Aceste atacuri au ucis și rănit civili și au distrus obiective nemilitare", a declarat liderul democrat, asigurând că ele nu vor face decât să consolideze sprijinul SUA pentru Ucraina și că SUA vor continua să "impună un cost greu Rusiei pentru agresiunea sa".

19:58Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a purtat discuții cu ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, la doar câteva ore după ce rachetele rusești au lovit centrul capitalei.

Zelenski a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat într-o actualizare pe contul său Telegram, în timp ce Brink a distribuit fotografii ale întâlnirii pe Twitter.

19:50Contraspionajul bulgar a deschis o anchetă după ce - potrivit Rusiei - camionul care a provocat explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de teritoriul său, ar fi plecat din Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, relatează luni EFE, potrivit Agerpres.

Medvedev, pus de Ucraina pe lista infractorilor dați în urmărire

19:07Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a fost pus de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) pe lista infractorilor. El este căutat pentru încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei.

18:50Polonia și-a sfătuit luni cetățenii împotriva deplasărilor în Belarus și le-a recomandat celor aflați deja în țara vecină să o părăsească.

18:41 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este ”profund şocat” de atacurile cu rachete ale Rusiei care au vizat Ucraina, luni, a declarat purtătorul de cuvânt al oficialului într-un comunicat, relatează CNN, potrivit News.ro.

”Secretarul general este profund şocat de atacurile de astăzi (n.r. luni) cu rachete pe scară largă ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse asupra oraşelor din Ucraina, care au avut ca rezultat pagube pe scară largă în zonele civile şi au dus la moartea şi rănirea a zeci de persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Guterres.

Comunicatul subliniază că atacurile reprezintă ”o altă escaladare inacceptabilă a războiului şi, ca întotdeauna, civilii plătesc cel mai mare preţ”.

18:35Procurorul general al Germaniei a lansat o investigație cu privire la exploziile care au lovit rețeaua de conducte rusă Nord Stream, permițând anchetatorilor germani să adune dovezi, a declarat luni un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

18:11 Statul german urmează să plătească factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile şi întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit unei plafonări în două etape a preţurilor la energie, recomandat luni de un grup de experţi desemnat de Guvern, relatează The Guardian, scrie News.ro.

17:59 Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, le-a transmis luni ucrainenilor că Vladimir Putin încearcă să provoace haos și panică dar că rămâne fără rachete și că atacurile asupra orașelor ucrainene arată că acesta pierde războiul.

17:56 Premierul Estoniei, Kaja Kallas, și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au postat un videoclip comun de la punctul de trecere a frontierei Narva dintre Estonia și Rusia, în care au transmis susținerea lor pentru ucraineni.

„Sunt șocată și îngrozită de atacul violent asupra Kievului și a altor orașe ucrainene. Rusia a arătat din nou lumii ce reprezintă – este teroarea și brutalitatea. Cei responsabili trebuie trași la răspundere. Deplângem victimele și le transmit sincere condoleanțe prietenilor noștri ucraineni. Știu că ucrainenii nu vor fi intimidați, iar ucrainenii știu că le vom fi alături atât timp cât va fi nevoie”, a spus Ursula von der Leyen.

La rândul său, Kallas a adăugat:

„Ne aflăm aici, la granița de est a Uniunii Europene. Pe fundal este Rusia. Transmitem un mesaj clar tuturor ucrainenilor – vă sprijinim în toate modurile posibile.Ceea ce trebuie să facem este cu siguranță să furnizăm apărare aeriană din partea aliaților, astfel încât ucrainenii să-și poată proteja orașele, civilii. Pentru că Rusia cu siguranță escaladează pentru a le face rău civililor. Suntem alături de victime. Suntem alături de Ucraina”.

17:38 Uniunea Europeană a anunțat luni că va extinde până în 2024 o schemă de protecție la nivelul întregului bloc comunitar pentru refugiații ucraineni.

Noi amenințări din partea lui Medvedev pentru Ucraina

17:30Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că Rusia trebuie să pregătească alte noi atacuri masive asupra orașelor ucrainene, subliniind că „scopul ar trebui să fie dezmembrarea completă a regimului politic al Ucrainei”, care „este o amenințare directă pentru Rusia”, potrivit Ukrainska Pravda.

16:53 Consiliul Europei i-a acordat luni politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza premiul Vaclav Havel pentru Drepturile Omului pentru ceea ce a numit curajul său de a înfrunta pe liderii Rusiei, relatează Reuters.

16:37VIDEO Alexandr Lukașenko oferă în fața generalilor săi o explicație alternativă privind desfășurarea de forțe cu Rusia: „Polonia tremură” / Cum îl ironizează Ucraina

16:32 Nord Stream 2 reduce presiunea într-o conductă de gaz ca măsură de siguranță

Operatorul Nord Stream 2 a spus că presiunea din linia B a fost redusă la aproximativ 50 bari. Acesta a spus că pașii suplimentari de siguranță sunt „aplicate ca urmare a evaluării conductei și discuțiilor cu autoritățile relevante”, relatează Reuters.

Găuri, deocamdată încă inexplicabile, au fost descoperite luna trecută pe trei dintre cele patru conducte de gaz care alcătuiesc conductele Nord Stream 1 și 2. Rusia a dat vina pe Statele Unite și pe aliații săi pentru deteriorarea conductelor, în timp ce Uniunea Europeană investighează posibila cauză a apariției acestor găuri.

16:16 Charles Michel, președintele Consiliului European, a etichetat fără echivoc acțiunile de luni ale Rusiei din Ucraina drept crime de război, subliniind că acestea arată „disperarea Kremlinului”.

„Atacurile îngrozitoare ale Rusiei împotriva Kievului și a altor orașe din Ucraina arată disperarea Kremlinului. Aceste atacuri nediscriminatorii asupra civililor sunt crime de război. [Suntem] angajați să sprijinim Ucraina și să tragem la răspundere regimul rus. Vom aborda acest lucru cu partenerii noștri G7”, a scris el pe Twitter.

Rachetele trase de Rusia asupra Ucrainei și care au trecut pe deasupra Moldovei au fost detectate de radarele armatei române

15:50Bilanțul provizoriu al victimelor atacurilor cu rachete rusești de luni dimineață, care au vizat mai multe orașe din Ucraina, a crescut la 11 morți și 64 de răniți, potrivit serviciului ucrainean de urgență, transmite Reuters.

15:40Sirenele de raid aerian răsună din nou în Kiev, potrivit jurnalistului ucrainean Illia Ponomarenko.

15:25Radarele armatei române au detectat și ele rachetele de croazieră trase de Rusia șic are au trecut deasupra Republicii Moldova

  • „Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa). Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova”, anunță MApN.
  • „Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea. Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO”, mai notează MApN.

15:15VIDEO Imagini extrem de rare: Soldații ucraineni din câmp au reușit să doboare o rachetă de croazieră rusească cu un sistem portabil Igla

15:02NATO condamnă atacurile Rusiei asupra unor obiective civile din Ucraina, a declarat luni secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

"NATO va continua să sprijine curajosul popor ucrainean pentru a riposta împotriva agresiunii Kremlinului atât timp cât va fi nevoie", a spus Stoltenberg.

Germania va livra „în câteva zile” Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană

14:56 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat luni că acum este „100%” mulțumit de desfășurarea „operațiunii militare speciale” după atacurile cu rachete împotriva orașelor ucrainene și i-a transmis un mesaj președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

14:33 Alla Pugaciova, cea mai populară cântăreață din istoria Uniunii Sovietice, a confirmat că a părăsit Rusia și a anunțat că află în Israel într-un mesaj adresat fanilor ei.

14:21Bilanțul provizoriu a urcat la 10 civili uciși și 60 răniți în urma atacului masiv cu rachete rusești de luni dimineață din Ucraina, a anunțat poliția ucraineană, citată de Reuters. 13 orașe au fost atacate cu rachete de croazieră într-un atac revendicat de președintele rus Vladimir Putin.

13:49Clădirea care adăpostește consulatul german din Kiev a fost lovită în timpul unor raiduri cu rachete rusești, dar aceasta nu a mai fost folosită de la izbucnirea războiului, a anunțat luni ministerul german de externe, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării a declarat că Germania va livra un sistem de apărare antiaeriană Ucrainei foarte curând și va livra alte trei anul viitor, fără a oferi un calendar exact.

Putin a revendicat atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei

13:41 VIDEO Explozie uriașă în centrul orașului Dnipro în timpul atacului rusesc cu rachete

13:24Președintele rus Vladimir Putin recunoaște atacul masiv de luni dimineață asupra Ucrainei, afirmând că a lansat rachetele cu rază lungă de acțiune pentru că Ucraina a comis "acte teroriste" împotriva Rusiei și a promis un "răspuns dur" din partea Moscovei dacă atacurile vor continua, transmite Reuters.

13:11 Kremlinul refuză să comenteze pe marginea atacurilor asupra Kievului și celor mai importante orașe din Ucraina. „Toate acestea se întâmplă ca parte a unei operațiuni militare speciale. În ceea ce privește aceste lovituri, desigur, trebuie să așteptăm comentarii din partea Ministerului Apărării sau să adresăm întrebări în mod specific Ministerului Apărării”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

13:06Ca urmare a atacului masiv de luni dimineață, cel puțin 11 clădiri importante de infrastructură din 8 regiuni și din capitală au fost avariate, în timp ce unele regiuni au rămas fără energie electrică, a declarat premierul Ucrainei, Denis Șmihal, potrivit Ukrainska Pravda.

13:04Ministrul de interne german Nancy Faeser doreşte să îl destituie pe şeful Biroului federal pentru securitatea informaţiei (BSI), Arne Schonbohm, ca urmare a posibilelor legături ale acestuia cu oameni implicaţi în serviciile secrete ruse.

12:58Ministerul ucrainean al educației îndeamnă autoritățile regionale să închidă școlile și să se treacă la învățământ online cel puțin până la sfârșitul săptămânii din cauza recentelor atacuri cu rachete care au avut loc în mai multe orașe din Ucraina, potrivit The Kyiv Independent.

Lukașenko acuză Ucraina că vrea să atace Belarusul

12:55Momentul exploziei unei rachete în orașul ucrainean Dnipro, unul dintre orașele ucrainene vizate luni dimineață de un amplu atac cu rachete desfășurat de Rusia:

12:48Rusia a folosit în atacul de luni dimineață rachetele de croazieră Kh-101, Kh-555 lansate de bombardiere strategice din regiunea Caspică și, de asemenea, rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, rachete Iskander, rachete sol-aer S-300 și rachete Tornado, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene

Din 83 de rachete trase, 45 au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

12:38Alexandr Lukașenko a acuzat luni Ucraina că pregătește un atac împotriva Belarus. El a anunțat că a decis desfășurarea de trupe ruso-belaruse, fără a preciza locația.

12:05Republica Moldova spune că trei rachete rusești de croazieră au trecut luni prin spațiul său aerian, transmite Reuters.

12:00Oamenii din Kiev, adăpostiți în stațiile de metrou, cântă piese ucrainene:

11:54 O înregistrare video apărută luni pe rețelele de socializare a surprins momentul exact când o rachetă lansată de forțele armate rusești a lovit o clădire din centrul capitalei ucrainene Kiev

11:49Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, luni, atacurile cu rachete lansate de Rusia asupra unor obiective civile din centrul Kievului şi din alte oraşe ucrainene. Una din rachete a lovit aproape de sediul ambasadei României la Kiev.

Rusia a tras zeci de rachete asupra Ucrainei

11:20Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a spus că trupele ucrainene au doborât 41 de rachete care au fost lansate de Rusia, potrivit Reuters.

”În această dimineață 75 de rachete au fost lansate. 41 de rachete au fost neutralizate de apărarea aeriană”, a scris generalul Valery Zaluzhny, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Twitter.

11:03Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns duminică seara ministrului român al Apărării Vasile Dîncu care a afirmat că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina

10:44Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că atacurile cu rachete rusești din întreaga Ucraina arată că președintele rus Vladimir Putin "este un terorist care vorbește cu rachete".

"Multiple lovituri cu rachete rusești în întreaga Ucraină. Singura tactică a lui Putin este teroarea asupra orașelor ucrainene pașnice, dar el nu va distruge Ucraina. Acesta este, de asemenea, răspunsul său la toți împăciuitorii care vor să vorbească cu el despre pace: Putin este un terorist care vorbește cu rachete", a scris Kuleba pe Twitter.

10:41 Forțele armate rusești au lansat luni atacuri cu rachete în mai multe orașe și localități din întreaga Ucraină după explozia care a avut loc sâmbătă la podul Kerci din Crimeea. Autoritățile ucrainene au raportat luni explozii în Dnipro, Liov, Niokolaev și alte orașe.

10:22O explozie puternică a fost auzită luni dimineață în regiunea rusă Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina, a declarat un martor pentru un jurnalist Reuters.

09:49Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat luni dimineață că există „mai mulți morți și răniți” în urma atacurile asupra mai multor orașe din Ucraina, transmite Reuters.

09:42Criminalii recrutați de grupul Wagner se îndreaptă spre un oraș strategic din estul Ucrainei, potrivit evaluării de luni dimineață a ministerului britanic al apărării.

Explozii la Kiev și în mai multe orașe din Ucraina

09:35Explozii s-au auzit lunit dimineață și în centrul și vestul Ucrainei, în orașele Lviv, Ternopil,Jîtomîr și Dnipro, potrivit presei ucrainene, citată de Reuters.

08:56Rusia a mărit la șase numărul navelor înarmate cu rachete gata de luptă din Marea Neagră, potrivit Comandamentului Operațional Sud, transmite Ukrainska Pravda.

"Unsprezece nave ale flotei inamice fac manevre în apropierea coastei Crimeei, în Marea Neagră. Inamicul și-a mărit brusc numărul de nave înarmate cu rachete gata de luptă la șase, inclusiv două submarine”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Facebook.

Patruzeci de rachete de croazieră Kalibr sunt îndreptate spre Ucraina, susțin oficialii ucraineni.

08:34Mai multe explozii s-au auzit luni dimineață în centrul Kievului, potrivit jurnalistului ucrainean Illia Ponomarenko.

Orașul Zaporojie, bombardat din nou

08:29Șeful administrației din Zaporojie, Anatoli Kurtev, a anunțat că un civil a murit până în prezent în atacul care a lovit orașul din sud-estul țării cu puțin înainte de ora 3 dimineața, transmite The Guardian. Alte șase persoane au fost rănite, printre care și un copil. Operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare.

07:56Rusia a lansat 10 rachete S-300 spre Nikoalev în cursul nopții de duminică spre luni, a anunțat guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, pe canalul său Telegram. Din primele informații, nu sunt victime. (The Kyiv Independent)

07:48Rusia trebuie să răspundă la ”atacul terorist” al Ucrainei asupra podului din Crimeea doar prin distrugerea directă a teroriștilor, a declarat prietenul lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, care este și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, jurnalistei Nadana Fridrichson, transmite agenția rusă de presă TASS.

07:24 Rusia a bombardat peste noapte orașul Zaporojie. Guvernatorul regional spune că au fost 10 lovituri”. Mai multe clădiri rezidențiale au fost lovite, apreciază Oleksandr Starukh, transmite The Kyiv Independent. Momentan nu se cunoaște numărul victimelor.

Cu o noapte înainte, Rusia a lansat 12 lovituri aeriene asupra Zaporojie, în urma cărora 14 persoane au murit și 70 au fost rănite, 14 copii.

00:15 FSB acuză că au existat peste 100 de atacuri ucrainene asupra teritoriului rus de la începutul lunii.

23:55Ucraina: Diademă din vremea hunilor, unul dintre cele mai valoroase artefacte din lume, a dispărut de la muzeul din Melitopol, ocupat de ruși.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin a calificat explozia de pe podul dintre Crimeea și Rusia drept un "act de teroare" și a acuzat direct Ucraina pentru atac. Președintele rus a acuzat serviciile secrete ucrainene că au pus la cale explozia de pe podul Kerci, o legătură vitală între Crimeea, ocupată de Rusia din 2014, și Rusia continentală.
  • Putin a convocat pentru luni o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate rus, la două zile după explozia uriașă de pe Podul Kerci din Crimeea.
  • Scafandrii ruși urmează să examineze amploarea pagubelor provocate de explozia de pe podul rutier și feroviar.
  • Putin va convoca luni consiliul de securitate națională pentru a discuta despre explozia de la podul Kerci, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Cel puțin 14 persoane au murit în urma bombardamentelor rusești din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, duminică dimineață. Mai mult de 70 de persoane au fost rănite, inclusiv 11 copii, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
  • O linie electrică care a fost afectată de bombardamentele asupra centralei nucleare din Zaporojie a fost restabilită, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
  • Autoritățile au exhumat primele 20 de cadavre din morminte improvizate în orașul Lîman, recent eliberat în estul regiunii Donețk, a anunțat duminică poliția națională ucraineană.
  • Generalul de aviație Serghei Surovikin a fost numit comandant general al forțelor rusești care luptă în Ucraina, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Schimbarea este a treia numire militară de rang înalt a Moscovei într-o săptămână și urmează după ce au fost anunțate demiteri ale comandanților a două dintre cele cinci regiuni militare ale Rusiei, în timp ce forțele sale au suferit o serie de răsturnări dramatice în nord-estul și sudul Ucrainei.
  • Vladimir Putin șe întâlnește frecvent cu aliatul său belarus Aleksandr Lukaşenko și încearcă să-l convingă să se alăture Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei, spune Vadim Skibițki, şef adjunct al serviciului ucrainean de informaţii militare.
  • Cancelarul german, Olaf Scholz, și președintele american, Joe Biden, au declarat duminică, în timpul unei convorbiri telefonice, că ultimele amenințări nucleare ale Kremlinului au fost "iresponsabile", iar mobilizarea sa parțială "o greșeală gravă".
  • SUA anunţă că vor continua să livreze arme Ucrainei.

------------------

Evenimentele de duminică au fost LIVE aici pe Hotnews.ro