Operațiunile ofensive ucrainene continuă să pună presiune asupra forțelor rusești atât în nord-estul cât și în regiunea Herson din sud. Cu toate acestea, Rusia continuă să acorde o prioritate ridicată propriilor sale operațiuni ofensive în sectorul central al Donbasului, în special în apropierea orașului Bakhmut, potrivit evaluării de luni dimineață a ministerului britanic al apărării, în care precizează că în cadrul trupelor se numără și pușcăriași proaspăt recrutați de grupul Wagner.

Un mercernar din grupul Wagner în regiunea DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • În ultima săptămână, forțele rusești au avansat până la 2 km spre oraș pe două axe, în încercarea de a pătrunde în Bakhmut, care a suferit pagube foarte mari din cauza bombardamentelor.
  • În rândul forțelor care se apropie de oraș se numără și membri ai companiei militare private Wagner, inclusiv personal recent recrutat din închisorile rusești.
  • Eforturile continue ale Rusiei de a progresa în ofensiva sa din Donbas, în fața amenințărilor grave pe flancurile sale operaționale, evidențiază imperativul de a obține succese operaționale, subliniind în același timp și designul operațional inflexibil care a subminat planurile sale de până acum.
  • Trupele rusești se apropie de orașul Bakhmut, important din punct de vedere strategic în estul țării, după ce au avansat până la 2 km spre oraș în ultima săptămână.

Într-un discurs video de sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ucrainene sunt implicate în lupte foarte dure în apropiere de Bakhmut, notează Reuters.

Bakhmut se află pe un drum principal care duce spre orașele Sloviansk și Kramatorsk, ambele situate în regiunea industrială Donbas, pe care Moscova nu a reușit încă să o cucerească în totalitate.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro