Joe Biden i-a promis luni președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că „va continua să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a se apăra, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană”, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează AFP.

Joe BidenFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timpul unei convorbiri telefonice, președintele american și-a exprimat de asemenea „condoleanțele” omologului său, după atacurile masive ale Rusiei asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat luni, la rândul său, că a discutat cu omologul său american Joe Biden despre asistența în apărarea aeriană după bombardamentele masive și mortale efectuate de Rusia asupra mai multor orașe din Ucraina.

Zelenski a postat pe Twitter că discuția cu Biden a fost o „conversație productivă”. „Apărarea aeriană este în prezent prioritatea numărul unu a cooperării noastre în domeniul apărării”, a spus el.

Cel puțin 14 persoane sunt confirmate ca fiind decedate, iar alte 97 au fost rănite, a anunțat ministrul ucrainean al afacerilor Interne, Denis Monastirski, potrivit Ukrainska Pravda, în urma atacurilor rusești din capitala Ucrainei, în Liov, Ternopil și Jîtomîr în vestul Ucrainei, Dnipro și Kremenciuk în centru, Zaporojie și Harkov.

„Încearcă să ne distrugă pe toți, să ne ștergă de pe fața pământului”, a reacționat luni dimineață președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce rachetele rusești au lovit orașele ucrainene. Dar „Ucraina nu poate fi intimidată”, a lansat el apoi în discursul său de seară, promițând că „repara tot ce a fost distrus”.

Aceste atacuri au venit la două zile după explozia care a avariat grav podul rusesc din Crimeea.

Președintele rus Vladimir Putin a justificat aceste bombardamente „masive” prin atacul „terorist” al Kievului asupra podului care leagă teritoriul Rusiei de Crimeea (sud), peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

Valeri Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a publicat luni seară o hartă a atacurilor rusești care au avut loc dimineață pe teritoriul Ucrainei, subliniind că forțele ucrainene au fost nevoite să respingă atacurile cu arme din epoca sovietică, care sunt și așa insuficiente.