​Polonia și-a sfătuit luni cetățenii împotriva deplasărilor în Belarus și le-a recomandat celor aflați deja în țara vecină să o părăsească, anunță Reuters.

Alexandr LukasenkoFoto: Maxim GUCHEK / AFP / Profimedia

Anunțul vine în contextul în care dictatorul bielorus Alexandr Lukașenko a afirmat luni în cadrul unei ședințe cu generalii săi că Polonia ar putea trimite forțe armate la granița dintre cele două țări, invocând acest lucru drept pretext pentru desfășurarea unor forțe militare comune cu Rusia.

„Ei și-au mutat forțele la 100 de kilometri de graniță, saturându-le cu arme NATO. Ei au trimis toate [armele] sovietice și poloneze pe care le aveau Ucrainei. Au scăpat de ele”, susține liderul bielorus.

El și-a întrebat apoi retoric generalii cât va dura până când Polonia își va trimite trupele înapoi la granița cu Belarusul, acum că au fost reînarmate cu armamente NATO moderne. „Jumătate de noapte”, își răspunde el la propria întrebare.

Vezi momentul aici.

„Polonia pur și simplu tremură, cerându-le americanilor să aducă imediat și plaseze arme nucleare în Polonia, inclusiv cele din arsenalul nuclear al Germaniei”, a mai afirmat luni dictatorul de la Minsk.

Ucraina a ironizat anunțul lui Lukașenko privind o forță militară comună cu Rusia, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak afirmând luni după-amiaza că „Lukașenko continuă să își vândă suveranitatea Federației Ruse. Plasarea unui contingent rusesc în Belarus sub pretexte false reprezintă o formalizare a ocupației”.

El a spus de asemenea că nu există indicii care să sugereze un nou atac al Rusiei în nordul Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, așa cum s-a întâmplat în primele zile ale războiului declanșat de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 229-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.