Ucraina a acuzat luni Rusia că este un "stat terorist" pentru că a ucis civili într-un atac masiv asupra Kievului și a altor orașe importante, o acțiune denunțată de ONU și de Occident, potrivit AFP.

Vasili NebenziaFoto: Agerpres/Xinhua

Toate țările membre ale ONU se reunesc la New York într-o adunare generală de urgență pentru a dezbate o rezoluție care condamnă anexarea regiunilor ucrainene de către Moscova.

Prin această rezoluție, care ar putea fi supusă la vot miercuri, Occidentul speră să arate că Rusia președintelui Vladimir Putin este izolată pe scena internațională.

Dar loviturile de luni dimineață au fost cele care au dominat reuniunea, iar cele două țări beligerante au încrucișat săbiile la ONU.

"Rusia a dovedit încă o dată că este un stat terorist care trebuie descurajat în cel mai puternic mod posibil", a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergi Kyslytsya.

În replică, omologul său rus, Vassili Nebenzia, a comparat regimul de la Kiev cu "cea mai revoltătoare organizație teroristă", la două zile după explozia - un "sabotaj", potrivit Moscovei - care a avariat grav podul rusesc din Crimeea.

În fața Adunării Generale, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "profund șocat", a denunțat bombardamentele rusești ca fiind "o nouă și inacceptabilă escaladare a războiului" pentru care civilii "plătesc cel mai mare preț".

Președintele american Joe Biden s-a pronunțat împotriva "brutalității absolute" a omologului său rus, în timp ce diplomația europeană a denunțat "atacuri barbare".

Serviciile de salvare ucrainene au raportat un bilanț provizoriu de 11 morți și 89 de răniți în întreaga țară, dar ambasadorul Kyslytsya a declarat că 14 civili au fost uciși și 97 răniți.

Înainte de lovituri, ONU a decis să aducă problema anexărilor regiunilor ucrainene în fața Adunării Generale - unde fiecare dintre cei 193 de membri are un vot, fără drept de veto - după ce Rusia a blocat un text similar în Consiliul de Securitate la 30 septembrie.