Nu toate rachetele de croazieră lansate de Rusia luni dimineață și-au atins ținta și nu toate au fost interceptate de sistemele antiaeriene dedicate ale Ucrainei. O grupă de soldați ucraineni au reușit să intercepteze cel puțin o rachetă de croazieră folosind un sistem antiaerian portabil de tip Igla.

O racheta de croaziera, interceptata cu un sistem IglaFoto: Colaj foto
  • Conform ultimelor informații date publicității de forțele ucrainene, în atacul de luni dimineața asupra orașelor din Ucraina, Rusia ar fi tras 83 de rachete de croazieră, dintre care 45 ar fi fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană.

Dintre rachetele interceptate, însă, pare că cel puțin una a fost doborâtă într-un mod mai special. O grupă de militari ucraineni de undeva de pe front au reușit să doboare o astfel de rachetă folosind un sistem portabil Igla, o interceptare care, deși nu imposibil de realizat pentru astfel de rachete sol-aer ghidate după semnătura termică a inamicului, e mai rar întâlnită și mai dificil de executat, cu atât mai mult de prins și pe filmare.

Soldații au fost cel mai probabil poziționați în câmp special pentru o astfel de manevră, avertizați din timp că rachete de croazieră vor trece pe deasupra lor.

Pe filmare se aude racheta de croazieră cum se apropie de poziția militarilor (cu o viteză de zbor subsonică), iar soldați par pregătiți să o ia la țintă. Cel puțin două rachete au fost lansate după ce racheta de croazieră trece peste capul militarilor, iar una pare să o prindă din urmă și să o intercepteze, spre bucuria militarilor de pe câmp.

Ministerul rus al apărării a anunțat că a lovit luni „toate țintele desemnate" într-un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii militare, de comunicații și energetice din Ucraina, transmite Reuters. Serviciile de informații militare ucrainene spun că Rusia pregătește atacul de la începutul lunii octombrie.

  • Rusia ar fi folosit în atacul de luni dimineață rachete de croazieră Kh-101, Kh-555 lansate de bombardiere strategice din regiunea Caspică și, de asemenea, rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră, rachete Iskander, rachete sol-aer S-300 și rachete Tornado, potrivit purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene.

Putin a revendicat atacul masiv împotriva Ucrainei

La câteva ore după bombardamente, președintele Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost represalii pentru ceea ce el a numit "atacul terorist" al Ucrainei împotriva unui pod vital care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Liderul de la Kremlin a promis o ripostă "dură" la orice alte atacuri de acest gen.

Bombardarea Ucrainei de către Rusia a fost sărbătorită de figurile pro-război din Rusia. Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea a declarat că Rusia ar fi câștigat deja "operațiunea militară specială" dacă astfel de lovituri ar fi fost efectuate în fiecare zi.

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii Cecenia, care a criticat în mod deschis conducerea militară a Rusiei și a cerut în mod repetat o campanie mai agresivă, a declarat că este "100% mulțumit" de lovituri.

---

Urmărește ultimele evoluții din a 229-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.