Ministerul rus al apărării a anunțat că a lovit luni "toate țintele desemnate" într-un atac masiv cu rachete asupra infrastructurii militare, de comunicații și energetice din Ucraina, transmite Reuters. Serviciile de informații militare ucrainene spun că Rusia pregătește atacul de la începutul lunii octombrie.

Mașini arse după ce Rusia a lovit Kievul cu rachete de croazierăFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusia a declarat că obiectivele atacurilor cu rachete au fost atinse, într-unul dintre cele mai mari atacuri coordonate ale Rusiei împotriva Ucrainei din primele săptămâni ale războiului.

Ucraina a declarat că atacurile care au avut loc la orele de vârf din opt regiuni par să fi fost planificate în mod deliberat pentru a ucide oameni, acuzând Rusia de terorism.

"Astăzi, forțele armate ale Rusiei au aplicat o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune împotriva unor obiective militare, de comunicații și energetice ucrainene", a declarat ministerul rus al apărării în informarea sa zilnică.

"Scopul loviturii a fost atins. Toate țintele desemnate au fost lovite", a adăugat acesta.

Rusia ar fi plănuit bombardarea Ucrainei la începutul lunii octombrie

Rusia plănuia loviturile cu rachete de luni dimineață asupra orașelor ucrainene încă de la începutul lunii octombrie, au declarat serviciile de informații militare ucrainene.

"Potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, forțele de ocupație rusești au primit instrucțiuni de la Kremlin pentru a pregăti lovituri masive cu rachete asupra infrastructurii civile din Ucraina pe 2 și 3 octombrie", a anunțat serviciul de informații al ministerului ucrainean al apărării.

"Unitățile militare ale aviației strategice și cu rază lungă de acțiune au primit ordinul de a se pregăti pentru sarcina de atacuri masive cu rachete. Infrastructura civilă critică și zonele centrale ale orașelor ucrainene dens populate au fost identificate ca ținte."

Putin a revendicat atacul masiv împotriva Ucrainei

La câteva ore după bombardamente, președintele Vladimir Putin a declarat că atacurile au fost represalii pentru ceea ce el a numit "atacul terorist" al Ucrainei împotriva unui pod vital care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea. Liderul de la Kremlin a promis o ripostă "dură" la orice alte atacuri de acest gen.

Bombardarea Ucrainei de către Rusia a fost sărbătorită de figurile pro-război din Rusia. Guvernatorul instalat de Rusia în Crimeea a declarat că Rusia ar fi câștigat deja "operațiunea militară specială" dacă astfel de lovituri ar fi fost efectuate în fiecare zi.

Ramzan Kadîrov, șeful regiunii Cecenia, care a criticat în mod deschis conducerea militară a Rusiei și a cerut în mod repetat o campanie mai agresivă, a declarat că este "100% mulțumit" de lovituri.

Ținte civile, lovite în Kiev

Potrivit bilanțul provizoriu furnizat de poliția ucraineană, cel puțin 10 persoane au murit și alte 60 au fost rănite în urma bombardamentului de luni dimineață asupra Kievului.

Rachete rusești au lovit sediul ministerului ucrainean al educației, un parc, un pod turistic și o fabrică Samsung.