Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, înainte de întrunirea Consiliului de Securitate al Rusiei, că a atacat Ucraina cu rachete cu rază lungă de acțiune pentru că a comis "acte teroriste" împotriva Rusiei și a promis un "răspuns dur" din partea Moscovei dacă atacurile vor continua, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Dmitry Astakhov / AFP / Profimedia Images

Putin a declarat la televiziunea de stat că Moscova a lansat luni atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii energetice, militare și de comunicații a Ucrainei, ca represalii la un atac asupra podului Kerci, care leagă Rusia de peninsula anexată Crimeea, care a avut loc sâmbătă.

"Este evident că serviciile secrete ucrainene au comandat, organizat și executat atacul terorist care a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei", a declarat Putin despre explozia podului.

Oficialii ucraineni au exultat după explozie, dar Kievul nu a revendicat responsabilitatea.

Orașe din întreaga Ucraină au rămas fără curent electric sau apă și mai multe persoane au fost ucise în urma loviturilor cu rachete rusești de luni dimineață asupra a peste 12 orașe ucrainene.

Putin a declarat că Rusia va răspunde "dur" la orice alte atacuri din partea Ucrainei.

"Dacă Ucraina continuă să comită acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsurile Rusiei vor fi dure și amploarea lor vor corespunde nivelului de amenințări create pentru Federația Rusă. Nimeni nu ar trebui să aibă nicio îndoială în legătură cu acest lucru", a declarat Putin.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a reacționat la declarațiile lui Vladimir Putin și a declarat că președintele rus nu a fost "provocat" să lanseze atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei.

Putin atacă Ucraina pentru că este "disperat" și se folosește de "teroarea rachetelor pentru a încerca să schimbe cursul războiului în favoarea sa", a scris Kuleba pe Twitter.