​Liderul rus Vladimir Putin șe întâlnește frecvent cu aliatul său belarus Aleksandr Lukaşenko și încearcă să-l convingă să se alăture Rusiei în războiul declanșat împotriva Ucrainei, spune Vadim Skibițki, şef adjunct al serviciului ucrainean de informaţii militare, potrivit The Kyiv Independent.

Vladimir Putin și Aleksandr LukaşenkoFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Regimul de la Minsk al lui Aleksandr Lukaşenko este cobeligerant în războiul pe scară largă declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, după ce a facilitat tranzitul trupelor ruse și a vehiculelor militare rusești pe teritoriul său, iar țara continuă să fie folosită ca platformă de lansare a rachetelor rusești împotriva Ucrainei.

Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, Belarusul se pregătește acum să primească până la 20.000 de militari ruși care să suplimenteze unitățile deja staționate în această țară. Până la această dată, 9 octombrie, șase batalioane belaruse (circa 6.000 de soldați) au fost staționate în apropiere de granița cu Ucraina.

Pe 4 octombrie, Lukașenko a acuzat Ucraina că a desfășurat 15.000 de soldați de-a lungul graniței sale cu Belarus și a calificat acțiunea drept o „provocare”.

Putin a încercat deja să atragă Belarus într-un război deschis împotriva Ucrainei în martie, după ce Rusia a pus în scenă atacuri aeriene asupra Belarusului și a dat vina pe Ucraina pentru ele.

___