Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, le-a transmis luni ucrainenilor că Vladimir Putin încearcă să provoace haos și panică, dar că rămâne fără rachete, relatează Ukraîinska Pravda.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al UcraineiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„În ceea ce privește puternicul atac cu rachete de astăzi, pe care aproape întreaga țară l-a resimțit astăzi tocmai în sistemul nostru energetic, aceasta este încă o dată o manifestare a slăbiciunii, aceasta este o manifestare a înțelegerii că el (n.r. Vladimir Putin) pierde”, a declarat Danilov într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Ukraîinska Pravda.

„El vrea astfel să semene în noi haos și panică. Dar vreau să-i asigur pe toți cetățenii noștri că nu mai are atât de multe dintre toate aceste rachete și, mai devreme sau mai târziu, se vor termina. Și știm sigur că sunt deja mult mai puține decât înainte de 24 februarie”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri după-amiaza că „toate țintele” pe care le-a vizat în atacurile asupra orașelor ucrainene au fost lovite.

Potrivit ultimului bilanț publicat în jurul orei 15:00 de autoritățile ucrainene, numărul morților a crescut la 11, majoritatea în Kiev, în timp ce cel al răniților este de cel puțin 64.

Moldova a acuzat că trei dintre rachetele lansate de forțele armate ruse au traversat spațiul său aerian înainte să cadă asupra Ucrainei, fiind lansate din Marea Neagră.

Sancțiunile occidentale paralizează capacitatea Rusiei de a-și reface stocurile de rachete

Generalul Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major ucrainean, a afirmat că rușii au lansat 75 de rachete au fost lansate, dintre care 41 de rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană a țării.

La începutul lunii trecute serviciile de informații ucrainene au declarat că Rusiei i-au rămas mai puțin de 200 de rachete de croazieră Iskander moderne, dar că forțele armate ale lui Putin au în continuare în depozitele militare mii de rachete cu o vechime mai mare de 30 de ani.

Cea mai mare problemă pentru industria de armament rusească o reprezintă înlocuirea rachetelor de precizie, economia Rusiei fiind dependentă de importurile de componente electronice din Occident.

Însă atât Uniunea Europeană cât și Statele Unite și alte țări occidentale au interzis exporturile către Rusia de astfel de componente ce sunt necesare armelor rusești moderne.

Urmărește ultimele evoluții din a 229-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.