Ministerul ucrainean al Energiei a declarat că va opri exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană după atacurile Rusiei cu rachete asupra infrastructurii energetice de luni, relatează Reuters.

Linii de transport pentru energie electricăFoto: Dreamstime.com

„Atacurile de astăzi cu rachete, care au lovit substațiile electrice și termice, au forțat Ucraina să suspende exporturile de energie electrică începând cu 11 octombrie 2022 pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a spus ministerul într-un comunicat pe site-ul său.

„Rusia continuă să desfășoare terorism energetic împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene”, arată Ministerul pe pagina sa de Facebook.

Rusia a lansat luni cele mai extinse atacuri cu rachete asupra Ucrainei de la începutul conflictului, iar rachete de croazieră au lovit mai multe orașe, afectând sistemele electrice, ca răzbunare după explozia de la podul Kerci de sâmbătă.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că atacurile asupra sistemului energetic au fost „cele mai mari din timpul întregului război”.

Într-o emisiune TV, el a spus că loviturile cu rachete „pe întreg lanțul de aprovizionare (au fost făcute) pentru a face aprovizionarea cât mai dificilă”.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că țara sa „are de-a face cu teroriști” și a acuzat Rusia că vizează instalațiile energetice și civile în urma atacurilor cu rachete. „Au ales în mod deliberat un astfel de moment, astfel de obiective, pentru a provoca cât mai mult rău posibil”, a spus liderul ucrainean.

Dimineață, premierul Denîs Șmîhal declara că 11 instalații de infrastructură au fost avariate de către atacurile rusești.

„Începând cu ora 11 dimineața (08:00 GMT), 11 instalații importante de infrastructură din opt regiuni și orașul Kiev au fost avariate”, a declarat Denîs Șmîhal pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Acum unele zone nu au acces. Este necesar să fim pregătiți pentru întreruperi temporare de lumină, alimentare cu apă și comunicare.”

În iunie, ministerul ucrainean al energiei a declarat că speră să aibă venituri de 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE, principala sa piață de export de energie de la începutul războiului, până la sfârșitul anului.

Rusia și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie. A negat în mod repetat atacurile asupra țintelor civile.