Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, a afirmat joi că este pregătită să înscrie grupului paramilitar rus Wagner, acuzat de încălcări ale drepturilor omului în Ucraina şi Africa, pe lista Uniunii Europene (UE) a organizaţiilor teroriste.

Soldați PMC Wagner GroupFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

„Suedia este pregătită să acţioneze pentru a crea un consens în rândul UE cu scopul de a înscrie grupul Wagner pe lista UE a organizaţiilor teroriste de îndată ce vor fi îndeplinite condiţiile legale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Stockholm, Tobias Billström, într-un interviu pentru jurnalul suedez Dagens Nyheter (DN), citează agențiile France-Presse și Agerpres.

Marţi, Adunarea Naţională a Franţei a adoptat în unanimitate o rezoluţie invitând guvernul de la Paris „să se mobilizeze diplomatic” pentru ca grupul paramilitar să fie inclus pe această listă cu scopul de a sancţiona mai eficient membrii lui Wagner şi sprijinitorii acestuia, în special pe plan financiar.

„Grupul Wagner a comis abuzuri atroce în special în Sudan, Mali, Siria şi Ucraina”, a afirmat ministrul suedez de externe în interviul acordat DN.

„Pentru ca grupul să fie supus sancţiunilor UE împotriva organizaţiilor teroriste, o autoritate judiciară sau o autoritate naţională competentă echivalentă, cum ar fi un tribunal sau un procuror, trebuie să decidă să deschidă o anchetă împotriva grupului ori să-l inculpe pentru o infracţiune teroristă”, a subliniat el.

„Depinde de justiţie să ia o astfel de decizie”, a spus Tobias Billström.

În martie, Parlamentul lituanian a adoptat o rezoluţie considerând Wagner drept „organizaţie teroristă”, atrăgându-şi mulţumirile Kievului.

Miniştrii de externe ai celor 27 se reunesc vineri la Stockholm, mai scrie AFP.

___