Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) care în luna martie au emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin vor fi plasați de Comitetului de Investigaţii al Rusiei pe lista persoanelor urmărite, a declarat joi președintele Comitetului de Investigații, Alexander Bastrykin, scrie CNN, care citează agenția de presă rusă RIA Novosti.

Vladimir PutinFoto: Alexei Danichev / AP / Profimedia
  • „Comitetul de investigații a deschis foarte repede un dosar penal împotriva președintelui și a trei judecători (ai Curții Penale Internaționale - n.r.), care au influențat activ adoptarea acestei decizii. În curând vor fi trecuți pe lista de urmăriți”, a spus Bastrykin, la un forum la Sankt Petersburg.

În 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, acuzându-i de crime de război prin deportarea ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Decizia obligă cele 123 de state membre ale Curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată, dacă președintele rus va intra pe teritoriul lor.