Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a anunţat că a fost finalizat primul transfer al unor fonduri ruseşti confiscate, pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, potrivit AFP.

DolariFoto: Dreamstime

În luna februarie, Merrick Garland a autorizat ca suma de 5,3 milioane de dolari, confiscată din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev, să fie destinată Ucrainei.

  • „Am autorizat transferul acestor fonduri (...) pentru a remedia răul războiului nedrept iniţiat de Moscova în Ucraina (...)
  • Acesta este primul transfer de către Statele Unite al unor fonduri ruseşti confiscate pentru a reconstrui Ucraina, dar nu şi ultimul”, a spus procurorul general al SUA.

Statele Unite au anunţat în martie 2022, la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina, crearea unei celule dedicate urmăririi penale a oligarhilor ruşi corupţi şi a tuturor celor care încalcă sancţiunile adoptate de Washington împotriva Moscovei.

De atunci, americanii au sancţionat şi blocat nave şi avioane în valoare de peste un miliard de dolari şi au îngheţat sute de milioane de active deţinute de membri ai elitei ruse în conturi americane.

Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat intenţia încă de la începutul conflictului ca bunurile confiscate să fie destinate acordării de asistenţă Ucrainei. Însă pentru a face acest lucru, autorităţile trebuie să demonstreze că bunurile în cauză au legătură cu activităţi ilegale, ceea ce nu este întotdeauna uşor.

Cine este Konstantin Malofeev

În aprilie 2022, SUA au confiscat bani ai miliardarului rus Konstantin Malofeev, considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. În paralel, justiţia americană l-a pus sub acuzare pentru că a încercat să achiziţioneze şi să gestioneze în secret instituţii mass-media din întreaga Europă, încălcând sancţiunile care îl privesc.

Konstantin Malofeev este un bancher ale cărui afaceri includ grupul media Ţargrad, care sprijină Kremlinul. Cunoscut drept „oligarhul ortodox” datorită sprijinului său pentru biserica rusă, Malofeev consideră invazia Rusia în Ucraina un „război sfânt”.

După ce a Marshall Capital Partners, printre ai cărei investitori se numără şi compania franceză de asigurări Axa, Malofeev şi-a direcționat averea pentru construirea unui imperiu media al cărui post de televiziune creştin-ortodox Ţargrad a devenit o armă de propagandă a regimului lui Vladimir Putin. Acesta l-ar fi angajat pe fostul colonel FSB Igor Ghirkin pentru a asigura securitatea, iar Ghirkin a devenit ulterior comandant paramilitar şi apoi ministru autoproclamat al apărării în regiunea separatistă Doneţk din estul Ucrainei, în timp ce un alt fost asociat al lui Malofeev a fost instalat ca guvernator.

Konstantin Malofeev s-a numărat printre personalităţile ruse care au fost sancţionate de UE şi apoi de SUA încă din 2014, de la anexarea Crimeei. Cu toate acestea, în următorii trei ani el a rămas client al firmei cipriote de contabilitate şi servicii offshore MeritServus, ai cărei funcţionari se pare că au ajutat companiile legate de Malofeev să mute bani şi să facă împrumuturi, inclusiv în dolari americani, conform The Guardian.

MeritServus a fost plasată recent sub sancţiuni de către guvernul britanic după dezvăluiri ale The Guardian despre rolul său în transferul de fonduri pentru fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, oligarhul Roman Abramovici, şi el vizat de sancţiuni occidentale. (Foto: Dreamstime.com)