Liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a profitat de sărbătorirea Zilei Victoriei pentru a-l ataca pe Vladimir Putin și a-i pune la îndoială judecata, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Un reputat istoric a spus, de asemenea, că declarațiile lui Prigojin au încălcat regula nescrisă privind criticarea „țarului”, ceea ce înseamnă fie că Prigojin va fi „ars, fie că (dacă acest lucru nu se întâmplă), Putin este „terminat”.

Vladimir Putin și Evgheni PrigojinFoto: Vedomosti / WillWest News / Profimedia
  • UPDATE 15:26 Dmitri Peskov a susținut marți că Kremlinul nu a văzut ultima înregistrare video a lui Prigojin. „Știți ce făceam ieri", a declarat Peskov într-o conferință de presă, „au fost mulți invitați, multe evenimente", referindu-se la sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova.

Prigojin s-a referit la o figură de „bunic fericit" care „crede că este bun" în timpul unei discuții despre lipsa de muniție și despre perspectivele viitoare ale Rusiei în Ucraina, notează ISW.

Prigojin a întrebat apoi retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul" se dovedește a fi un „nenorocit total".

De asemenea, Prigojin a menționat că anumite figuri (referindu-se probabil la Putin și la înalții responsabili ai Ministerului rus al Apărării) ar trebui să înceteze să se mai afișeze în Piața Roșie.

Prigojin a făcut referire probabil la Putin, care este adesea numit „bunicul" (sau mai exact „Bunkernyi ded” sau „bunicul din buncăr”), iar Prigojin a atacat anterior alți oficiali și ofițeri ruși de rang înalt pe nume - dar nu a făcut acest lucru împotriva lui Putin.

Atacurile tot mai intense ale lui Prigojin la adresa lui Putin ar putea - dacă Kremlinul nu răspunde la criticile prea puțin voalate ale lui Prigojin la adresa lui Putin de Ziua Victoriei - să erodeze și mai mult regula din sistemul lui Putin potrivit căreia diferite figuri se pot lupta pentru poziție și influență (și pot intra și ieși din grațiile lui Putin), dar nu îl pot critica direct pe liderul de la Kremlin.

„Nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață”

Reputatul istoric britanic Sergey Radchenko, profesor la John Hopkins, spune și el că liderul Wagner a depășit o linie roșie în momentul în care l-a atacat pe Vladimir Putin.

„Așa ceva nu trebuie să se întâmple în sistemul lui Putin. Sistemul lui Putin permite ca subalternii să se atace între ei, dar niciodată să-și submineze superiorii. Prigojin a depășit această linie. Fie Putin răspunde și Prigozhin este `ars`, fie - dacă acest lucru nu se întâmplă - se va transmite astfel un semnal”, scrie Radchenko pe Twitter.

„Un semnal că șeful a fost slăbit în mod fatal. Iar acesta este un sistem care nu respectă slăbiciunea”, subliniază istoricul.

„Dacă izbucnirile lui Prigojin (inclusiv ceea ce pare a fi faptul că l-a numit pe Putin `cap de ***`) trec fără consecințe, vom ști că Putin este o forță terminată. Pur și simplu nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață. Ori țarul nu mai este țar, sau... Nu cred că există un `sau`. Cred că vom afla în curând”, a mai scris acesta.

Ce a spus marți Prigojin

Liderul Wagner și-a făcut publică ultima sa tiradă, plină de înjurături și cuvinte obscene, marți, chiar când în Piața Roșie din Moscova avea loc parada de „Ziua Victoriei”.

„Ce vor face țara, copiii noștri, nepoții noștri, care sunt viitorul Rusiei, și cum vom putea câștiga acest război dacă - din întâmplare, și aici fac doar speculații - se va dovedi că acest bunic este un complet cap de ***", a spus el.

"Nu este o problemă legată de soldați. Problema este legată de oamenii care îi gestionează și le dau sarcini. Peștele de la cap se împute", a declarat Prigojin, calificând drept „criminale" și „trădătoare" ordinele date de ceea ce el a numit o mică clică.