Şeful armatei private Wagner din Rusia a declarat joi că unităţile ucrainene au început deja contraatacul şi se apropie de Bahmut de pe flancuri, în timp ce Ministerul rus al Apărării susţine că paraşutiştii săi sprijină un avans în vestul oraşului, scrie News.ro citând Reuters.

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruşi WagnerFoto: Handout / AFP / Profimedia

Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent niciuna dintre aceste afirmaţii, care au venit pe fondul unei dispute tot mai aprinse între şeful Wagner, Evgheni Prigojin, şi Ministerul rus al Apărării.

Într-un mesaj audio postat pe canalul său Telegram, Prigojin a afirmat că operaţiunile ucrainene se dovedesc a fi „din păcate, parţial încununate de succes”. El a declarat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vrut să ducă pe piste false atunci când a afirmat că aşteptata contraofensivă a Ucrainei mai întârzie pentru că nu a primit încă întregul ajutor de care are nevoie din partea ţărilor aliate. Prigojin spune că, în realitate, contraofensiva continuă cu toată viteza în jurul Bahmutului.

Forţele ruseşti, în frunte cu Wagner, au desfăşurat un asalt sângeros asupra oraşului din regiunea estică Doneţk începând cu vara anului trecut. Săptămâna trecută, Prigojin a afirmat că forţele sale controlau 95% din oraş, dar a ameninţat că se va retrage dacă Moscova nu va livra mai multă muniţie luptătorilor săi.

Miercuri, atât Prigojin, cât şi armata ucraineană au declarat că forţele Kievului au îndepărtat o unitate a armatei ruse în apropiere de Bahmut, într-un avans semnificativ pentru Ucraina. Prigojin a acuzat în repetate rânduri înalţii oficiali ruşi din domeniul apărării că au privat forţele sale de muniţie şi i-a acuzat pentru răsturnările de situaţie din jurul oraşului.

Moscova insistă că trupele ruse înaintează în Bahmut

În informarea sa zilnică obişnuită de joi, Ministerul rus al Apărării nu a făcut însă nicio referire la presupusa retragere şi a declarat că, dimpotrivă, trupele continuă să avanseze.

„Grupurile de asalt îşi continuă ofensiva în partea de vest a oraşului Artemovsk”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, folosind denumirea din epoca sovietică pentru oraşul Bahmut. „Paraşutiştii le-au oferit sprijin şi au blocat unităţile armatei ucrainene pe flancuri”, a adăugat acesta.

Moscova afirmă că o capturare a Bahmutului îi va permite să desfăşoare alte ofensive în estul Ucrainei. Zelenski şi Occidentul au minimalizat importanţa strategică a oraşului pentru Rusia, deşi Kievul a refuzat în mod repetat să îşi retragă trupele, pe motiv că în felul acesta le provoacă pierderi ruşilor şi îi împiedică să înainteze şi să ocupe noi teritorii.

___