Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a lansa mult așteptata contraofensivă împotriva Rusiei, scrie BBC.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Contraofensiva ar putea fi decisivă în războiul declanșat de Rusia în 24 februarie 2022, redesenând liniile de front care luni de zile au rămas neschimbate și va fi un test crucial pentru Ucraina, dornică să demonstreze că ajutorul primit din partea Occidentului poate duce la câștiguri majore pe câmpul de luptă.

  • „Cu ceea ce avem putem merge mai departe și putem avea succes. Dar am pierde o mulțime de oameni și cred că este inacceptabil.
  • Deci trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”, a spus președintele Ucrainei într-un interviu, conform BBC.

El a spus că brigăzile de luptă, unele antrenate de țările NATO, sunt „gata”, dar că armata mai are nevoie de „unele lucruri”, inclusiv de vehicule blindate, care „vin în tranșe”.

În ultimele săptămâni, autorităţile ucrainene au încercat să diminueze aşteptările privind un progres major, scrie BBC. Un oficial guvernamental de rang înalt, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că liderii ţării „au înţeles că au nevoie de succes”, dar asaltul nu ar trebui să fie văzut drept „un glonț de argint” într-un război care se află în a 15-a lună.

Cu toate acestea, Zelenski şi-a exprimat încrederea că armata ucraineană poate avansa, avertizând asupra riscurilor unui „conflict îngheţat pe care Rusia contează”.

Zelenski nu ar fi aprobat încă planul contraofensivei ucrainene

Planurile finale pentru contraofensiva Ucrainei nu au fost încă aprobate de Comandantul Suprem al țării, președintele Volodimir Zelenski, spunea marți Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, potrivit Interfax-Ucraina, citat de Ukrainska Pravda.

  • „Comandantul suprem, președintele țării noastre, este responsabil de decizia finală cu privire la datele și direcțiile [contraofensivei]. Când oamenii încep să vorbească, chiar și oameni din instituțiile occidentale respectabile, credeți-mă: nu există oameni care să cunoască întreaga amploare a planurilor noastre. Pentru că planurile finale nu au fost încă aprobate.
  • Avem mai multe variante [pentru contraofensivă]. Toate sunt luate în considerare. Deciziile vor fi luate în funcție de circumstanțele care prevalează la un moment dat. Nu trebuie să vă aștepțați - sau să nu vă așteptați - la nimic.
  • Am demonstrat deja că suntem o națiune invincibilă și cu siguranță vom [învinge]. În mare parte, datorită ajutorului partenerilor noștri”, a spus Danilov.

Oleksii Danilov declara la începutul lunii aprilie că nu mai mult de cinci persoane de pe planetă au informații despre unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a spus că ofensiva Ucrainei ar putea să nu fie „decisivă” în încercarea de a minimiza așteptările cu privire la recuperarea zonelor ocupate de ruși în Ucraina, subliniind că „nu este un film de Hollywood”.

O sursă apropiată președintelui ucrainean Volodimir Zelenski declara în aprilie pentru CNN că Ucraina și-a modificat o parte din planurile militare în urma scurgerii a zeci de documente ale Pentagonului.