Generalul Serghei Lipovoi, un militar distins cu onoarea de „Erou al Federației Ruse”, a declarat joi că Ucraina a lansat asupra teritoriului rus în jur de 100 de drone de Ziua Victoriei, în speranța că unele dintre ele vor ajunge să lovească Piața Roșie din Moscova, relatează Pravda.

Serghei Soigu la parada de Ziua VictorieiFoto: Captura YouTube

Lipovoi, un general-maior al Forțelor Aeriene ruse și președintele organizației de veterani „Ofițeri ai Rusiei”, a susținut însă că toate dronele lansate de ucraineni au fost distruse de „mijloacele de apărare aeriană ale Federației Ruse și unitățile de război electronic”.

El a mai spus într-o conferință de presă organizată joi dimineața că în timpul acestor atacuri forțele armate ruse au detectat drone fabricate în SUA „cu o rază de acțiune de până la 800 de kilometri”.

General-maiorul rus a adăugat că loviturile planificate pentru ziua de 9 mai au vizat nu doar capitala Moscova și Piața Roșie unde a avut loc parada militară de comemorare a victoriei în „Marele război patriotic”, fiind doborâte deasupra mai multor regiuni rusești, printre care Belgorod, Voronej, Kursk și Kaluga.

Afirmațiile sale au fost privite cu scepticism inclusiv în mediul online din Rusia, ținând cont că informații privind astfel de presupuse atacuri nu au apărut timp de două zile și că generalul nu a precizat de unde ar deține astfel de date.

Lipovoi a revenit însă apoi joi după-amiaza pentru a „clarifica” lucrurile.

„Informațiile despre cele aproximativ 100 de drone ucrainene care ar fi zburat către Moscova pe 9 mai sunt neverificate. Ele au fost obținute din surse neoficiale prin postări de pe rețelele de socializare”, a spus el, fără a oferi mai multe detalii.

În martie Lipovoi a declarat că lovitura realizată de ucraineni împotriva unui transport de rachete Kalibr în luna respectivă a fost plănuită tocmai pentru a coincide cu discuțiile ce aveau loc la Moscova între președintele Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping.

„Se poate concluziona cu certitudine că acest act terorist a fost planificat și realizat în mod specific în momentul în care la Moscova sunt în desfășurare negocieri la nivel înalt între liderii Rusiei și Chinei”, acuza el.

Urmărește ultimele evoluții din a 442-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.