Xi Jinping a declarat luni, de cum a coborât din avionul său pe pista aeroportului din Moscova, că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un „nou impuls" relațiilor cu Moscova. Președintele chinez nu a fost întâmpinat de omologul său Vladimir Putin, ci de Dmitri Cernîșenko, vicepremierul rus pentru turism, sport, cultură și comunicații. Ulterior, Xi s-a dus la Kremlin pentru o primă întâlnire informală cu Putin. Xi este primul lider care se întâlneşte cu Vladimir Putin de când Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele său în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia.

Xi Jinping și Vladimir PutinFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

20:35Discuțiile dintre Putin și Xi se încheie după mai bine de 4 ore, potrivit presei ruse de stat

Discuțiile dintre președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping - care a sosit luni la Moscova pentru o vizită de trei zile - s-au încheiat, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti.

Discuțiile au durat 4 ore și jumătate, potrivit RIA.

Cei doi lideri sunt așteptați să aibă mâine alte întâlniri oficiale.

20:30Secretarul de stat american Antony Blinken spune că vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne, conform CNN.

19:45Kremlinul spune că discuțiile dintre Putin și Xi Jinping sunt încă în desfășurare, după aproape patru ore.

„Conversația e încă în desfășurare”, a anunțat luni seară purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă ruse.

Putin i-a spus anterior lui Xi, la începutul întâlnirii lor, că a analizat propunerile Chinei privind soluționarea conflictului din Ucraina, adăugând că vor avea astfel ocazia să discute ideile Beijingului.

19:43 Președintele rus Vladimir Putin ține întotdeauna la îndemână înghețata rusească pentru oaspetele său, președintele chinez Xi Jinping, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Tass. Meniul de la cina oferită „prietenului drag” de la Beijing cuprinde șapte feluri de mâncare.

17:05 Discuții între Putin și Xi:

16:37China și Rusia „au obiective similare”, i-a spus lui Vladimir Putin președintele chinez Xi Jinping, potrivit CNN.

  • „Este adevărat că țările noastre împărtășesc aceleași obiective sau unele similare. Am depus eforturi pentru prosperitatea țărilor noastre... putem coopera și lucra împreună pentru a ne atinge obiectivele.
  • Sunt foarte fericit că pot vizita din nou Rusia, la invitația dumneavoastră. Și că Rusia este prima țară pe care am vizitat-o ​​după realegerea mea ca președinte al Chinei”, i-a spus Xi lui Putin.

16:34 Xi Jinping a vorbit în timpul întâlnirii despre modelul economic al Chinei, în contextul în care economia rusă se confruntă cu dificultăți din cauza sancțiunilor occidentale.

„China a creat un sistem foarte eficient pentru dezvoltarea economiei și întărirea statului. Este mult mai eficient decât în alte țări”, a spus el.

16:18Președintele chinez l-a numit pe omologul său rus un „drag prieten”, salutând din nou intensificarea cooperării între Bejing și Moscova.

16:10 În discuțiile de la Kremlin, Putin i-a spus lui Xi că a salutat propunerea Beijingului de a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și că a privit „cu respect” planul propus de China, conform The Guardian. „Știți că suntem întotdeauna pregătiți pentru negocieri și vom discuta toate aceste întrebări, inclusiv sugestiile dumneavoastră”.

Putin i-a mai spus președintelui chinez că Rusia a fost „puțin invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

16:04Xi Jinping i-a transmis lui Putin că este „convins” că se bucură de sprijinul deplin al poporului rus înainte de alegerile prezidențiale programate pentru anul viitor.

„Știu că anul viitor vor avea loc alte alegeri prezidențiale în țara dumneavoastră. Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în atingerea prosperității țării în ultimii ani. Sunt sigur că poporul rus vă va sprijini ferm în eforturile voastre bune”, i-a spus Xi Jinping lui Putin, conform Reuters.

16:01Putin i-a spus lui Xi că este gata să discute planul chinez de pace pentru Ucraina.

15:48 Xi a ajuns la Kremlin pentru o întâlnire informală cu Putin, prima din cele care vor avea loc în timpul vizitei de trei zile a președintelui chinez în Rusia.

Președintele rus i-a spus omolugului său, căruia i s-a adresat cu „drag prieten”, că a analizat propunerile Chinei pentru o rezolvare a conflictului din Ucraina și că le privește cu respect. Putin a mai spus că Rusia este „ușor invidioasă" pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii.

-------------

„Sunt încrezător că această vizită va fi fructuoasă și va da un nou impuls dezvoltării sănătoase și stabile a relațiilor sino-ruse", a declarat liderul chinez pe aeroport, citat de agențiile de presă ruse, Xi calificând China și Rusia drept „buni vecini" și „parteneri de încredere".

Potrivit acestuia, Beijingul este „pregătit să stea ferm alături de Rusia" în favoarea „multilateralismului adevărat" și a „multipolarității în lume".

Pentru prima sa vizită în Rusia din 2019, Xi Jinping a fost întâmpinat luni, pe pista aeroportului Vnukovo din Moscova, de vicepremierul Dmitri Cernîșenko, înainte de a asculta imnurile rus și chinez, interpretate de o orchestră militară și în fața unei gărzi de onoare.

În timpul vizitei oficiale de trei zile, dl Xi va avea luni o întâlnire informală cu omologul său rus Vladimir Putin, înainte de discuțiile oficiale marți. Cei doi lideri vor discuta despre planul propus luna trecută de Beijing pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, care este privit cu scepticism de Occident.

Mesajul transmis de Kiev pentru liderul chinez

Kievul speră că președintele chinez Xi Jinping își va folosi „influența" asupra lui Vladimir Putin în timpul vizitei sale la Moscova pentru a „pune capăt" invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat luni un purtător de cuvânt al diplomației ucrainene.

„Ucraina urmărește îndeaproape vizita președintelui chinez în Rusia. Ne așteptăm ca Beijingul să își folosească influența asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei", a spus purtătorul de cuvânt, Oleg Nikolenko, la scurt timp după sosirea lui Xi Jinping la Moscova.

„Suntem gata să ne angajăm într-un dialog mai strâns cu China pentru a restabili pacea în Ucraina, în conformitate cu principiile consacrate în Carta ONU și cu cea mai recentă rezoluție a Adunării Generale a ONU pe această temă", a adăugat acesta.