General-maiorul Serghei Lipovoi, distins cu onoarea de „Erou al Rusiei”, afirmă că noua lovitură a ucrainenilor în Crimeea a fost special plănuită pentru a coincide cu evenimentul momentului de la Moscova, relatează Lenta.

Vladimir Putin si ministrul rus al apararii Serghei Soigu (in spatele sau)Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Lipovoi afirmă că lovitura a fost efectuată tocmai când la Moscova au loc discuții între liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin.

„Scopul este de a arăta liderului chinez că președintele nostru, administrația noastră, comandamentul nostru 'nu controlează situația, nu pot proteja civilii'. Pentru aceasta a fost aranjată această provocare”, a declarat Lipovoi într-un interviu acordat cotidianului Moskovsky Komsomolets.

„Se poate concluziona cu certitudine că acest act terorist a fost planificat și realizat în mod specific în momentul în care la Moscova sunt în desfășurare negocieri la nivel înalt între liderii Rusiei și Chinei”, a mai afirmat acesta.

Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia, amintește de asemenea că o opinie asemănătoare a fost împărtășită de Olga Kovitidi, controversata senatoare a Crimeii în parlamentul rus.

Generalul rus spune că ucrainenii se tem de artileria Moscovei

În ceea ce-l privește pe Lipovoi, acesta a declarat anterior că printre țintele atacurilor cu drone ale ucrainenilor în Crimeea se numără serviciile ruse de informații din peninsulă, că forțele armate ale Ucrainei studiază prin aceste misiuni capacitățile sistemelor rusești de apărare aeriană și încearcă să obțină informații despre instalațiile militare de aici.

„De obicei sunt lansate de pe platforme mobile, mașini, camionete, în spatele cărora este instalat un dispozitiv special - o catapultă. De regulă aceste vehicule conduc cât mai aproape de graniță, lansează o dronă și pleacă imediat, temându-se să primească un răspuns de la artileria noastră”, mai afirmă generalul rus.

Amintim că în cursul nopții de luni au apărut informații potrivit cărora rachete de croazieră rusești „Kalibr NK” au fost distruse la Geankoi, localitate din Crimeea, în timpul transportului lor pe calea ferată.

Ce se știe despre noua lovitură a ucrainenilor în Crimeea

Ihor Ivin, șeful administrației din Geankoi, instalat de ruși, a fost citat spunând că orașul a fost atacat de drone și că un bărbat de 33 de ani a suferit o rană provocată de șrapnelul unei drone doborâte. Acesta a fost spitalizat și se așteaptă să supraviețuiască.

Separat, Serghei Askyonov, șeful instalat de Rusia în peninsula anexată, a declarat că sistemele de apărare aeriană au intrat în acțiune în zonă și că cel puțin o persoană a fost rănită după ce resturile au avariat o casă și un magazin din Geankoi.

În schimb, principala direcție de informații a ministerului ucrainean al Apărării a declarat că „o explozie în orașul Geankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachete de croazieră rusești Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată”.

În mod interesant, și generalul australian în retragere Mick Ryan a remarcat într-o analiză proprie că acest atac a avut loc în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova.

„Venind în momentul în care Xi îl vizitează pe Putin pentru evenimentul lor de frăție autoritară de la Moscova, acest lucru i-ar putea permite lui Putin să își sporească argumentele în favoarea unui ajutor chinezesc. Totuși, mai mult decât orice altceva, este mai probabil să îl facă pe Putin să se simtă jenat în fața 'prietenului său'”, a notat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 391-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.