Informația privind un atac ucrainean asupra unui tren care ar fi transportat rachete rusești în Crimeea este foarte interesantă, spune generalul în rezervă australian Mick Ryan, făcând referire la anunțul ministerului ucrainean al apărării că o explozie la Geankoi a distrus un transport de rachete de croazieră Kalibr în timpul tranzitului feroviar.

Harta CrimeeaFoto: Marek Uliasz / Alamy / Profimedia Images

În timp ce natura țintei urmează să fie confirmată, există câteva implicații potențiale, notează Mick Ryan.

Generalul Mick Ryan și cele cinci implicații ale loviturii ucrainene

Atacul ucrainean asupra unui tren aflat pe teritoriul ocupat al peninsulei ocupate Crimeea are mai multe implicații, subliniază generalul australian:

În primul rând, în ciuda concentrării copleșitoare a atenției multora asupra bătăliei de la Bahmut la acest moment, Ucraina continuă, de asemenea, „lupta în adâncime" împotriva țintelor operaționale și strategice rusești.

Aceasta este important, deoarece îi obligă pe ruși să își regândească poziția de forță și desfășurările defensive în Crimeea și nu numai. Și le permite ucrainenilor să colecteze informații despre cum reacționează rușii în Crimeea, în condițiile în care forțele armate ale Ucrainei planifică viitoarele operațiuni militare acolo.

O a doua implicație este că pune și mai multă presiune asupra stocurilor limitate de rachete ale Rusiei. Mai multe surse confirmă faptul că Rusia nu mai poate trage acum decât ceea ce produce lunar - stocurile sale de război au fost consumate masiv în ultimul an.

În al treilea rând, este un indiciu al modului în care Ucraina va putea efectua astfel de lovituri în Crimeea, cu o frecvență mai mare, odată ce își va recăpăta o mai mare parte din teritoriul său din sud. Până la urmă, dacă Ucraina poate face Crimeea nesustenabilă pentru forțele militare rusești, acest lucru ajută strategia ucraineană.

De asemenea, subliniază faptul că Ucraina va viza forțele rusești oriunde s-ar afla pe teritoriul ucrainean și menține vie „problema Crimeei". În pofida reticențelor unora cu privire la recuperarea Crimeei, loviturile de acest gen arată clar că Ucraina intenționează să o ia înapoi.

O ultimă chestiune interesantă este cea a momentului. Venind în momentul în care Xi îl vizitează pe Putin pentru evenimentul lor de frăție autoritară de la Moscova, acest lucru i-ar putea permite lui Putin să își sporească argumentele în favoarea unui ajutor chinezesc. Totuși, mai mult decât orice altceva, este mai probabil să îl facă pe Putin să se simtă jenat în fața „prietenului" său.

Loviturile de acest gen nu sunt gloanțe de argint care să câștige războaie. Dar, impactul lor este cumulativ în ceea ce privește degradarea moralului și a capacității de luptă ale Rusiei.

Atacul a venit la două zile după vizita lui Putin în Crimeea

Amintim că Vladimir Putin a fost sâmbătă în Crimeea, într-o vizită neanunțată, pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei de la Ucraina de către Rusia.

Liderul de la Kremlin a fost întâmpinat de guvernatorul instalat de ruși la Sevastopol, Mihail Razvozhayev, și a fost dus să vadă un nou centru pentru copii și o școală de artă, în ceea ce oficialul a declarat că a fost o vizită surpriză.

Rusia a cucerit Crimeea în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia sa la scară largă în Ucraina.

Ucraina spune că va lupta pentru a expulza Rusia din Crimeea și din toate celelalte teritorii pe care Rusia le-a ocupat în războiul pe care l-a declanșat acum un an.