Marea Britanie a furnizat Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, au declarat mai mulți oficiali occidentali de rang înalt pentru CNN. Informația a fost confirmată și de o sursă Reuters.

Rachetă Storm Shadow / SCALPFoto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia
  • UPDATE 14:46 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a confirmat informația, precizând că Regatul Unit donează rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei pentru a o ajuta să-și protejeze teritoriul suveran împotriva forțelor rusești. „Pur și simplu nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce Rusia ucide civili. Rusia trebuie să recunoască faptul că doar acțiunile sale au condus la furnizarea unor astfel de sisteme către Ucraina", a declarat Wallace în fața parlamentului.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune și capacități „stealth”, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată de obicei din aer.

Are o rază de acțiune de peste 250 km, puțin mai mică decât raza de acțiune de 300 de kilometri a sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, fabricate de SUA, pe care Ucraina le cere de mult timp.

Storm Shadow are raza de acțiune necesară pentru lovituri în teritoriile controlate de Rusia în estul Ucrainei.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pentru atacuri pe teritoriul suveran ucrainean și nu în interiorul Rusiei.

Informația vine după ce, săptămâna trecută, un grup de țări europene condus de Marea Britanie a cerut companiilor să facă oferte pentru a furniza Ucrainei rachete cu o rază de acțiune de până la 300 km.

Premierul Rishi Sunak a declarat încă din februarie, la Conferința de Securitate de la Munchen, că Marea Britanie va fi prima țară care va furniza Ucrainei arme cu rază de acțiune mai mare.

Storm Shadow, o rachetă cu rază lungă de acțiune lansată din aer

În ultimele săptămâni, doi înalți oficiali britanici - ministrul apărării, Ben Wallace, și ministrul de externe, James Cleverly - au fost în Statele Unite pentru discuții privind sprijinirea Ucrainei.

Storm Shadow, fabricată de producătorul european de rachete MBDA, este o rachetă cu rază lungă de acțiune lansată din aer, proiectată pentru atacuri împotriva unor ținte de mare valoare, cum ar fi buncăre și infrastructuri cheie, potrivit site-ului companiei.

Britancii îi spun Storm Shadow, iar francezii folosesc pentru această rachetă numele SCALP-EG („Système de Croisière Autonome à Longue Portée – Emploi Général”).

Clip de prezentare al rachetei postat de compania producătoare pe Youtube: