Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că „fiecare zi a prezenţei ocupantului” pe teritoriul ţării sale este „o tentaţie pentru acesta să creadă că va avea succes”. „Nu va reuşi!”, subliniază Zelenski, adăugând că ucrainenii nu vor lăsa nicio bucată din pământul lor duşmanului, transmite News.ro. „Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa”, adaugă Zelenski, referindu-se la reconstrucţia ţării după război.

Volodimir ZelenskiFoto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis compatrioților miercuri seară, că se lucrează la un nou pachet pentru apărarea Ucrainei, cu mai multă protecţie aeriană, şi aşteaptă paşii corespunzători din partea partenerilor în viitorul apropiat.

„Să nu uităm niciun minut că fiecare zi a prezenţei ocupantului pe pământul nostru este o tentaţie pentru el să creadă că va avea succes. Nu va reuşi! Trebuie să readucem libertatea, siguranţa şi Europa pe tot pământul ucrainean – pe tot pământul european. O vom face! Nu vom lăsa nicio bucată din pământul nostru duşmanului – tirania nu va domni nicăieri”, a spus el.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că a avut o şedinţă cu oficiali guvernamentali despre programe prin care să fie restabilite teritoriul şi viaţa ucraineană după ostilităţi, arătând că se lucrează la toate aspectele reconstrucţiei.

Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa”

„Acum, în mai, vom finaliza aspecte specifice ale acestor programe de stat şi în iunie vom începe munca efectivă cu partenerii noştri la planurile noastre, inclusiv reconstrucţia sistemelor critice şi transformarea strategică a ţării noastre. Sunt încrezător că proiectul nostru de reconstrucţie va da un impuls dezvoltării cel puţin din întreaga regiune – urmând Ucraina şi partenerii care vor coopera cu Ucraina. Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa. Aici, în Ucraina, vom avea maximum de Europa în Europa – maximum posibil din ce sunt în stare valorile europene, de ce sunt capabile cooperarea europeană şi globală”, a arătat el.

Volodimir Zelenski a explicat că, pas cu pas, cu resurse existente acum, sunt implementate programe pentru redresarea ţării, anunţând că a fost lansat un serviciu public, eVidnovlennia, care să sprijine oamenii care au nevoie să îşi repare casele sau apartamentele în urma războiului. El a spus că deja s-a primit un număr semnificativ de cereri, iar în total este vorba despre sute de mii de obiective avariate.

Acest serviciu va fi şi pentru cei care au reuşit să îşi repare locuinţele singuri, Zelenski insistând că egalitatea în acordarea asistenţei este foarte importantă.

El a menţionat că a discutat şi despre situaţia de pe front şi a oferit distincţii pentru 266 de apărători ai Ucrainei.

___