​Ministerul rus al Apărării a negat joi informațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar fi străpuns în mai multe puncte linia frontului și a susținut că situația militară este sub control. Moscova a reacționat după ce bloggeri militari ruși au raportat avansuri ucrainene la nord și la sud de orașul Bahmut, unii sugerând că a început contraofensiva ucraineană.

Soldați ucraineni trâgând cu un mortier de 120 mm dintr-o pădure de lângă BahmutFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 443, LIVETEXT:

00:17Șase copii ar fi fost răniți în lovituri cu rachete în orașul Lugansk, ocupat de ruși, au declarat vineri oficialii puși de Rusia, relatează CNN.

„Patru au primit asistență completă, iar doi adolescenți cu răni de severitate moderată au fost internați în Spitalul Clinic Republican pentru Copii”, a declarat Leonid Pasechnik, șeful auto-declaratei Republici Populare Lugansk.

23:10 Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, intenționează să prezinte luna aceasta Consiliului de securitate al ONU un acord cu Rusia și Ucraina privind protejarea centralei nucleare Zaporojia, indicând că un acord este aproape, au declarat patru diplomați pentru Reuters.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Grossi a încercat de luni de zile să obțină un acord pentru a reduce riscul unui accident nuclear catastrofal din activitatea militară, cum ar fi bombardarea celei mai mari centrale nucleară din Europa, care se află în Ucraina și a fost ocupată de Rusia de peste un un an.

22:06Oficiali instalați de ruși în regiunea Lugansk din estul Ucrainei au acuzat vineri Kievul că a tras cu rachete într-un complex industrial din principalul oraș al regiunii, la aproximativ 100 km în spatele frontului, relatează Reuters. Canalele rusești se plâng că Luganskul a fost lovit de o rachetă tăcută în comparație cu HIMARS și spun că Ucraina a folosit racheta-momeală ADM-160 MALD în atac.

21:24 Contraofensiva planificată a Ucrainei pentru a recâștiga teritoriul ocupat de Rusia are șanse mari de succes, dar poate aduce pierderi mari dacă Rusia își folosește bine apărarea pe care a pregătit-o, a declarat vineri președintele ceh și fostul general NATO, Petr Pavel, care a subliniat că, într-un final, Kievul va primi și avioanele de luptă occidentale.

21:01Inflaţia a continuat să scadă, în aprilie, în Rusia, în pofida puzderiei de sancţiuni internaţionale impuse Moscovei, potrivit unor date publicate vineri de către Agenţia naţională rusă de statistică Rosstat, relatează AFP, potrivit News.ro.

În aprilie, creşterea preţurilor a scăzut la 2,31% în decurs de un an, de la 3,51% în martie pe un an, potrivit Rosstat, departe de vârfurile atinse în urma invaziei Ucrainei în februarie 2022.

Această scădere nu rezultă, cu toate acestea, dintr-o scădere reală a inflaţiei în Rusia, ci mai ales din schimbarea bazei de calcul folosite în compararea preţurilor.

Ucraina va desfășura pe front un tanc fabricat în Harkov

20:45Ucraina este pe cale să lanseze primele exemplare ale unui nou tanc de luptă fabricat pe teren ucrainean, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, reatează CNN.

20:07Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a acuzat vineri SUA de mituirea Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un atac concertat al Moscovei împotriva acestei instanţe internaţionale, relatează EFE, potrivit Agerpres.

19:44Presa rusă a raportat că două explozii au zguduit orașul ocupat Lugansk din estul Ucrainei și s-a văzut o coloană de fum ridicându-se deasupra orașului.

Ria Novosti a publicat un video care arată nori de fum deasupra orașului, ulterior imaginile au fost distribuite și pe rețelele de socializare precum Twitter.

Belgia va ajuta Ucraina cu taxele pe activele rusești înghețate

19:29Belgia va folosi taxele pe care le-a colectat ​​pe activele rusești înghețate ca ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina, potrivit unui comunicat al guvernului, relatează Reuters și CNN.

"Pentru ca războiul să se încheie, contraofensiva planificată de Ucraina trebuie să aibă succes. Ajutorul suplimentar pe care Belgia îl oferă astăzi va contribui la acest lucru", a spus premierul belgian Alexander De Croo într-un comunicat.

Jumătate din sumă va fi folosită pentru a livra bunuri militare, cum ar fi vehicule blindate, arme și muniție. Cealaltă jumătate este destinată sprijinului umanitar, reconstrucției viitoare a Ucrainei și întăririi prezenței diplomatice a Belgiei în țară, a spus guvernul.

18:50Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat vineri că administrația Biden a îndemnat în mod constant țările să nu furnizeze arme pentru războiul Rusiei cu Ucraina, atunci când a fost întrebat despre acuzațiile SUA că Africa de Sud a trimis un transport de arme în Rusia.

Kirby a refuzat să vorbească în mod specific despre problema Africii de Sud, dar a spus că „este o problemă serioasă”.

18:41Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Moscova nu a refuzat niciodată „calea diplomatică” de soluționare a conflictului din Ucraina, într-un apel telefonic cu omologul său sud-african, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

Putin a spus că sprijină propunerea președintelui sud-african Cyril Ramaphosa de a implica liderii africani în discuțiile privind un proces de pace pentru Ucraina, potrivit Kremlinului.

Africa de Sud s-a poziționat drept neutră în conflict. Vineri, un ministru responsabil cu controlul armelor și un purtător de cuvânt al ministerului de externe au declarat că țara nu a aprobat niciun transport de arme către Rusia în decembrie.

Ambasadorul SUA în Africa de Sud a declarat joi că este încrezător că o navă rusă a încărcat arme de la baza navală în decembrie, sugerând că incidentul nu a fost în conformitate cu pretinsa neutralitate a Pretoriei.

Ramaphosa a spus că a deschis o anchetă cu privire la acuzație.

Un elicopter rus s-a prăbușit în Crimeea

17:42Doi piloți ruși au murit vineri după ce un elicopter militar rus s-a prăbușit în Crimeea, au informat agențiile de presă ruse, citând Ministerul Apărării, relatează Reuters.

17:29Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit prim-ministrului britanic Rishi Sunak pentru donația Marii Britanii de rachete cu rază lungă de acțiune, după o convorbire între cei doi, relatează Reuters.

„Președintele Zelenski i-a mulțumit prim-ministrului pentru donația de către Regatul Unit de rachete de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow”, se arată în declarația biroului lui Sunak.

„Prim-ministrul a spus că este încântat să își îndeplinească angajamentul pe care l-a luat în februarie de a oferi Ucrainei capacitățile pe rază lungă de care au nevoie pentru a se apăra”.

Rheinmetall și Ukroboronprom vor produce impreună tancuri pe teren ucrainean

16:58Rheinmetall a fondat o societate mixtă cu conglomeratul de stat ucrainean Ukroboronprom pentru a construi și repara tancuri în Ucraina

16:33Poliția din orașul rusesc Sankt Petersburg a creat o unitate anti-dronă pentru a detecta vehiculele aeriene fără pilot în urma presupusului atac cu drone asupra Kremlinului la începutul acestei luni, relatează Reuters.

15:56 Germania urmează să comande 18 tancuri de luptă principale Leopard 2 pentru a înlocui exemplarele trimise în Ucraina, cu o opțiune pentru încă 105, la un cost total de aproximativ 2,9 miliarde de euro, potrivit Bloomberg News.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a confirmat că guvernul se află în discuții avansate pentru cumpărarea celor 18 tancuri Leopard.

15:40 Ministerul rus al apărării: Forțele noastre s-au retras pe „poziții mai favorabile" lângă Bahmut

Rușii s-au retras pe „poziții mai favorabile" lângă Bahmut

14:55Investigație: Un fost șef al poliției din Republica Moldova care locuiește la Londra recrutează o forță paramilitară pentru a da jos guvernul președintelui Maia Sandu în vederea instalării la Chișinău a unei puteri pro-Kremlin.

14:46Prigojin i-a trimis lui Șoigu o scrisoare în care râde de el: „Luând în considerare anii dumneavoastră de experiență de luptă...”

14:35Majoritatea germanilor vor ca Ucraina să înceapă negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă în urmă cu aproape 15 luni, arată un sondaj de opinie realizat de institutul de cercetare YouGov pentru agenţia dpa.

La întrebarea „Credeţi că Ucraina trebuie sau nu să negocieze cu Rusia pentru a încheia războiul în acest moment?”, 55% din cei care au răspuns au fost pentru tratative de pace imediat, iar 28% împotrivă. 54% s-au pronunţat împotriva unei oferte de aderare la NATO pentru Ucraina.

Sondajul a fost făcutîn perioada 5-10 mai pe un eşantion de 2.147 de germani din toată ţara

Pierderi semnificative pentru armata rusă în ultima zi

14:00Conceptul de rusofobie ar trebui să fie consacrat în legislația rusă iar răspunderea penală ar trebui stabilită pentru „activitățile rusofobe”, a declarat vineri ministrul adjunct al Justiției de la Moscova, Andrei Loghinov, acesta vorbind totodată despre necesitatea unui „studiu științific foarte amplu” asupra problemei.

13:51 Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele ucrainene au desfășurat ieri „operațiuni ofensive" de-a lungul întregii linii de front din apropiere de Soledar, a relatat postul oficial de știri al ministerului, Zvezda.

Peste o mie de soldați și până la 40 de tancuri au fost folosite în asalt, a afirmat acesta, adăugând că atacurile au fost respinse.

13:40 Potrivit ultimei estimări ucrainene, armata rusă a avut pierderi semnificative în ultima zi: 750 de soldați, 5 tancuri, 8 alte blindate, 15 piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 2 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 9 drone.

13:28 Moscova a precizat vineri că încă nu a fost stabilită o întâlnire între președintele Vladimir Putin și trimisul special chinez Li Hui, care urmează să facă un turneu în unele țări europene săptămâna viitoare pentru a discuta despre Ucraina.

„Nu există încă o astfel de întâlnire în program. Totul va fi pus la punct prin canale diplomatice", a declarat Dmitri Peskov.

Noi imagini cu luptele din Bahmut

13:15 Kremlinul a afirmat vineri că acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din Turcia sunt false și au fost inventate de mincinoși. Dmitri Peskov a declarat că persoanele care i-au transmis astfel de afirmații lui Kilicdaroglu sunt mincinoase și că Rusia prețuiește enorm legăturile sale cu Turcia.

Reacția vine după ce principalul rival al preşedintelui Erdogan la alegerile prezidenţiale de duminică, Kemal Kilicdaroglu, a acuzat joi Rusia că a recurs la „deepfakes” în campania electorală turcă. (Reuters)

13:07Guvernul rus a avizat negativ o inițiativă de a scuti de la mobilizarea „parțială” cetățenii care nu au aveau stagiul militar încheiat în momentul decretării acesteia.

12:33Noi imagini cu luptele din jurul orașului Bahmut, filmate de trupele ucrainene:

Flota rusă de la Marea Neagră își întărește sistemele defensive

12:09 VIDEO Hackeri necunoscuți au spart camerele CCTV plasate în unele instituții și magazine din Rusia și din orașul Simferopol ocupat, transmițând un mesaj al președintelui Volodimir Zelenski spre consternarea celor luați prin surprindere de incident și bucuria altora.

12:05 Comandantul Flotei ruse a Mării Negre a afirmat că apărarea acesteia este înăsprită pe avalanșei de atacuri cu drone ucrainene care vizează baza sa principală, portul Sevastopol din Crimeea.

Viceamiralul Viktor Sokolov a declarat în ediția de vineri a ziarului militar Krasnaya Zvezda: „În legătură cu amenințarea atacurilor cu sisteme robotice de suprafață și subacvatice, am sporit apărarea tehnică a bazei principale a flotei și a zonelor de ancorare a navelor".

Sokolov a spus că Flota Mării Negre, a cărei navă amiral, crucișătorul Moskva, a fost scufundată de Ucraina în aprilie 2022, va primi patru nave noi în 2023. (Reuters)

11:54 Soldații ucraineni au avansat doi kilometri spre Bahmut și nu au pierdut nicio poziție în zonă în ultima săptămână, a declarat vineri ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar.

Potrivit acesteia, trupele rusești „nu au reușit să își pună în aplicare planurile” și „au suferit pierderi grele de efective" pe linia frontului. „În același timp, inamicul dă informații false despre lipsa de arme, care probabil urmărește să justifice situația reală", a adăugat Maliar.

Ce spune generalul Hertling despre contraofensiva ucraineană

11:37„Asta este ceea ce face acum armata ucraineană”. Ce a răspuns generalul american Mark Hertling când a fost întrebat când începe ofensiva contra trupelor ruse

11:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va putea vorbi prin mesaj video în timpul finalei Eurovision Song Contest, care va avea sâmbătă seară, a transmis organizatorul concursului cântecului european.

„Solicitarea domnului Zelenski de a se adresa publicului la Eurovision Song Contest, deşi făcută cu intenţii lăudabile, din păcate nu poate fi acceptată, deoarece ar încălca regulile evenimentului. Unul dintre pilonii competiţiei este caracterul apolitic al evenimentului. Acest principiu interzice declaraţiile politice sau similare în timpul competiţiei”, a transmis Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează competiţia.

Competiţia se desfăşoară anul acesta la Liverpool, după ce Marea Britanie s-a oferit să găzduiască Eurovision în locul Ucrainei, câştigătoare anul trecut, din cauza invaziei ruse.

11:06VIDEO O înregistrare video dramatică publicată de forțele armate ale Ucrainei a surprins cursa spre libertate și viață a unui soldat rus care s-a predat unei drone ucrainene și a trecut apoi prin tranșee în timp ce proprii camarazi au deschis focul asupra sa.

Turcia: Acordul privind cerealele, pe cale să fie prelungit

11:04 Părțile semnatare ale pactului privind grânele de la Marea Neagră se apropie de un acord de prelungire a acestuia după negocierile purtate de oficialii ucraineni, ruși, turci și ai ONU, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

„(Părțile) se apropie de un acord privind o prelungire a perioadei acordului privind cerealele", a spus Akar într-un comunicat publicat vineri de Ministerul Apărării.

10:57 Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice va vizita Ucraina, Polonia, Franța, Germania și Rusia începând cu 15 mai pentru a promova negocierile de pace, a anunțat vineri Ministerul chinez de Externe.

10:26 Ministerul ucrainean al apărării afirmă că nicio rachetă sau dronă rusească trasă asupra Kievului nu și-a mai atins ținta de peste două luni.

Ucrainenii au transmis și o statistică potrivit căreia, din 24 februarie 2022 și până acum, alarmele aeriene au sunat de 740 de ori în capitală cu o durată totală de 851 de ore.

h2: Utilizarea rachetelor SAGARIS, una dintre dilemele comandanților ruși

10:01 Evaluarea britanică de vineri dimineață analizează folosirea rachetelor SAGARIS de către marina rusă:

  • „În noaptea de 8-9 mai 2023, navele Flotei Marinei ruse din Marea Neagră au lansat opt rachete de croazieră de atac terestru (LACM) de tip SS-N-30a SAGARIS împotriva Ucrainei. Aceasta a fost doar a doua utilizare a rachetelor LACM ale marinei rusești înregistrată după 09 martie 2023.
  • Până în martie 2023, Marina rusă a lansat frecvent SAGARIS. Probabil că Rusia a suspendat temporar utilizarea acestor arme pentru că dorea să își refacă rezervele.
  • Pe termen scurt, Rusia consideră probabil că LACM reprezintă o capacitate-cheie pentru a lovi în adânc în Ucraina pentru a perturba așteptatele contraofensive.
  • Cu toate acestea, din punct de vedere mai strategic, Rusia consideră, de asemenea, că rachetele SAGARIS convenționale și alte LACM-uri au un rol important în orice conflict ipotetic cu NATO.
  • Modul de utilizare a acestor arme rare și costisitoare este una dintre numeroasele dileme cu care se confruntă comandanții ruși, deoarece războiul din Ucraina a durat mult mai mult decât au planificat inițial.”

09:48Tancurile americane Abrams necesare pentru antrenarea forțelor ucrainene au ajuns în Germania cu puțin înainte de data prevăzută și sunt în drum spre baza militară de la Grafenwoehr, unde antrenamentele vor începe peste două-trei săptămâni, au declarat oficiali americani citați de AP.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a afirmat în fața subcomisiei pentru apărare a Senatului că SUA a mutat „un număr de tancuri în teatrul de operațiuni" pentru ca ucrainenii să poată începe antrenamentul pe ele. Până când vor termina antrenamentul, care se așteaptă să dureze aproximativ 10 săptămâni, tancurile Abrams care sunt fabricate în prezent pentru forțele ucrainene vor fi gata, a adăugat el.

Deținuților ruși li se refuză cererile de eliberare condiționată

09:05 Analistul militar ucrainean Oleksandr Musiyenko a afirmat că susținătorii Kievului înțeleg că o contraofensivă „nu poate avea ca rezultat evacuarea completă a trupelor rusești și înfrângerea definitivă a Rusiei în toate zonele ocupate".

„Trebuie să fim pregătiți pentru ca războiul să continue și anul viitor - sau s-ar putea încheia anul acesta. Totul depinde de modul în care evoluează luptele. Nu putem garanta cum va evolua contraofensiva", a declarat Musiyenko pentru Radio NV din Ucraina. (Reuters)

08:49 Deținuților ruși li se refuză din ce în ce mai des eliberarea condiționată, pe fondul eforturilor Grupării Wagner și ulterior ale Ministerului Apărării de a recruta condamnați pentru războiul din Ucraina.

Doar 23.000 de cereri de eliberare condiționată au fost acordate în 2022 din cele aproape 59.000 de cereri examinate de instanțe, potrivit statisticilor judiciare ale Curții Supreme din Rusia. Doar 39% dintre deținuții care au solicitat eliberarea anticipată au primit aprobări în 2022, una dintre cele mai scăzute rate din cele două decenii de evidențe. (Nezavisimaya Gazeta, The Moscow Times)

08:33 O „singură, puternică, explozie” a fost auzită în centrul orașului Melitopol, ocupat de ruși în regiunea Zaporojie, a afirmat pe Telegram, vineri dimineață, primarul în exil Ivan Fedorov, citat de Kyiv Independent.

Rușii neagă avansurile ucrainene din Bahmut

08:01Forțele ucrainene au străpuns probabil unele linii rusești în contraatacuri limitate în apropiere de Bahmut, ceea ce a provocat reacții din partea lui Prigojin, și a Ministerului rus al Apărării, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Declarațiile lui Prigojin și ale ministerului condus de Serghei Șoigu reflectă o panică sporită în spațiul informațional rusesc în legătură cu speculațiile privind planificatele contraofensivele ucrainene și indică o îngrijorare sporită în rândul conducerii Wagner și a Ministerului Apărării rus.

Desfășurarea de trupe rusești de slabă calitate pe flancurile din jurul Bahmut sugerează că Ministerul rus al Apărării a renunțat în mare măsură la obiectivul de a încercui un număr semnificativ de forțe ucrainene acolo, mai spune ISW.

07:07 Washingtonul aprobă vânzarea de elicoptere Germaniei pentru 8,5 miliarde de dolari

06:33Financial Times: Occidentul trebuie să învețe din propriile greșeli dacă vrea să configureze noua ordine mondială

06:10Într-o postare făcută neobişnuit de târziu, Ministerul rus al Apărării neagă informaţiile despre un avans ucrainean în jurul oraşului Bahmut

01:10 VIDEO Zelenski: Am aprobat un plan strategic exhaustiv pentru reformarea sistemului nostru de aplicare a legii. Trebuie să asigurăm siguranţă, libertate şi respect la maximum pentru lege şi pentru oameni în Ucraina

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a declarat că mult-așteptata contraofensivă a Ucrainei nu a început încă, chiar dacă generalii săi au revendicat unele dintre cele mai mari succese pe câmpul de luptă din ultimele luni.
  • Un comandant de brigadă ucrainean care luptă în Bahmut a spus că forțele rusești de mercenari au intensificat bombardamentele și atacurile de artilerie în ultimele zile și că nu se confruntă cu o lipsă de muniții, în ciuda afirmațiilor șefului său care susține contrariul. Șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, a declarat că situația de pe flancuri, în apropierea Bahmut, se desfășoară după „cel mai rău dintre toate scenariile așteptate" și că a început contraofensiva ucraineană.
  • O dronă ucraineană a atacat un depozit de petrol din regiunea de frontieră rusă Bryansk, a declarat joi guvernatorul local. Nu s-au înregistrat victime.
  • Operațiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este „foarte dificilă", dar anumite obiective au fost atinse, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Oficiali din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU au discutat joi propunerile ONU privind acordul care să permită exportul în siguranță de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, pe care Moscova a amenințat că îl va părăsi la 18 mai din cauza obstacolelor din calea propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte.
  • Emisarul Statelor Unite în Africa de Sud a declarat că este convins că o navă rusă a preluat arme din Africa de Sud, într-o posibilă încălcare a neutralității declarate a Pretoriei în ce privește conflictul din Ucraina.
  • Marea Britanie a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, ceea ce ar permite forțelor sale să lovească trupele rusești și centrele logistice aflate la mare distanță în spatele liniei frontului.
  • Zelenski este așteptat să se întâlnească sâmbătă cu Papa Francisc la Vatican, au declarat surse diplomatice.
  • Senatori SUA au acuzat Pentagonul că subminează urmărirea penală a rușilor pentru crime de război prin blocarea schimbului de informații militare americane cu Curtea Penală Internațională de la Haga.
  • Ucraina a obținut încasări record din vânzarea unor mici active de stat în primul trimestru al acestui an, în ciuda invaziei Rusiei, și intenționează să privatizeze alte mii de active în cadrul unei reforme economice, a declarat șeful Fondului Proprietății de Stat.
  • O instanță din Rusia l-a condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pe un fost profesor din cauza comentariilor pe care acesta le-a făcut în mediul online despre „cadoul” Ucrainei pentru „Putler”.
  • Bugetul federal rus în perioada ianuarie-aprilie a avut un deficit de 3.400 de miliarde de ruble (40,6 de miliarde de euro), mai mult decât deficitul prognozat pentru tot anul.

----------------