Principalul rival al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale din 14 mai, Kemal Kilicdaroglu, a acuzat joi Rusia că a recurs la „deepfakes” în campania electorală turcă, notează AFP și Agerpres.

Kemal KilicdarogluFoto: Alp Eren Kaya / Zuma Press / Profimedia

Aceste acuzaţii formulate de Kemal Kilicdaroglu au intervenit la câteva ore după ce un alt candidat, Muharrem Ince, s-a retras din cursă după ce a fost ţinta unei campanii de calomnie online.

„Dragi prieteni ruşi”, a postat Kemal Kilicdaroglu pe Twitter, „sunteţi la originea montajelor, conspiraţiilor, falsurilor şi înregistrărilor care au fost dezvăluite ieri în această ţară”.

„Dacă doriţi prietenia noastră după 15 mai, nu vă atingeţi de statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării şi a prieteniei”, a mai scris el.

Sondajele indică un uşor avans pentru liderul opoziţiei laice în faţa lui Erdogan la alegerile prezidenţiale de duminică. Dacă niciun candidat nu primeşte mai mult de 50% din voturi, pe 28 mai va avea loc al doilea tur.

Candidatul unui alt partid, Muharrem Ince, s-a retras joi. El şi-a anunţat decizia după ce a fost ţinta unei campanii de defăimare online, care includea în special imagini contrafăcute ale lui în compania mai multor femei sau la volanul unor maşini de lux.

Sondajele arată că majoritatea alegătorilor lui Muharrem Ince (creditat în sondaje cu 2-4%) ar urma să se reporteze asupra lui Kemal Kilicdaroglu.